Witam.
Zaczynam przygodę z supla. Uruchomiłem dzięki GUI Generic Builder urządzenie na esp32. Docelowo ma uruchomić element wykonawczy po przekroczeniu zadanej temperatury.
Mam serwer postawiony w sieci lokalnej. Ogólnie testowo działa to. Mierzy temperaturę z DS oraz termopary.
Pytanie, czy w momencie wyłączenia serwera ( lub utraty połączenia z wifi), samo urządzenie będzie dalej pracować, czy nie? Teraz na biurku jak odłączę serwer, to zaczyna pulsować dioda ( ta co pulsuje przy pierwszym uruchomieniu).
Czy jeśli urządzenie wykonawcze było załączone to pozostanie załączenie i odwrotnie jeśli było wyłączone, czy też będzie wyłączone?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Esp32 - sterownie urządzeniem a brak serwera.
-
lexmark3200
Last edited by lexmark3200 on Wed Feb 21, 2024 10:05 am, edited 1 time in total.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jeśli zainstalujesz termostat wygenerowany w GG, to jak najbardziej będzie to działało po wyłączeniu wi-fi i/lub Twojego serwera.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
lexmark3200
Super.
Dziękuję za odpowiedź.
Mam zainstalowany, ale dopiero wczoraj odpaliłem ds i termoparę. Z termoparą się namęczyłem. Bo okazuje się że dla układu max66.. muszą być podane w GUI wszystkie piny do uP. Dopiero po podaniu miso pojawiła się opcja włącz i zaczął odczytywać.
Generalnie przez ostanie 15 lat nic nie programowałem. Kiedyś w bascom AVR.
Składnia zupełnie inna niż w Arduino.
Dziękuję za odpowiedź.
Mam zainstalowany, ale dopiero wczoraj odpaliłem ds i termoparę. Z termoparą się namęczyłem. Bo okazuje się że dla układu max66.. muszą być podane w GUI wszystkie piny do uP. Dopiero po podaniu miso pojawiła się opcja włącz i zaczął odczytywać.
Generalnie przez ostanie 15 lat nic nie programowałem. Kiedyś w bascom AVR.
Składnia zupełnie inna niż w Arduino.
-
lexmark3200
Generalnie odpaliłem ten termostat. Tylko nie bardzo mogę go zaadoptować do swojego zastosowania.
Mam do wysterowania pompę co. Wystarczy mi próg temperatury po którym nastąpi załączenie i histereza przy której nastąpi wyłączenie.
A tutaj mam grzanie, chłodzenie, cwu i jeszcze tryb auto.

Mam do wysterowania pompę co. Wystarczy mi próg temperatury po którym nastąpi załączenie i histereza przy której nastąpi wyłączenie.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
To odpal soft z warunkowaniem a nie termostat.lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 6:18 pm Generalnie odpaliłem ten termostat. Tylko nie bardzo mogę go zaadoptować do swojego zastosowania.
![]()
https://pietras-81.aqi.eco/
Może wykorzystaj reakcję zamiast termostatu.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
lexmark3200
Właśnie próbuje coś zdziałać z reakcją. Mam DS i tam daje, że "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C. No i dałem przekaźnik który mam zadeklarowany, aby go włączył.
Choć mam na razie wpiętą diodę i jakoś nie zmienia się nic
Mozna było dać po prostu kiedy Temp>=25 włącz i wyłącz kiedy Temp< 24 chyba, prościej się nie da.
Generalnie mam nieodparte wrażenie, że część jest napisana jakby w języku polskim brakowało prostych słów opisujących proste działania...

Mozna było dać po prostu kiedy Temp>=25 włącz i wyłącz kiedy Temp< 24 chyba, prościej się nie da.
Generalnie mam nieodparte wrażenie, że część jest napisana jakby w języku polskim brakowało prostych słów opisujących proste działania...
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Przy reakcjach bez netu nie zadziała.lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 7:17 pm Właśnie próbuje coś zdziałać z reakcją. Mam DS i tam daje, że "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C. No i dałem przekaźnik który mam zadeklarowany, aby go włączył.
![]()
![]()
![]()
![]()
https://pietras-81.aqi.eco/
-
lexmark3200
A właśnie ma działać i bez serwera.
Chyba pozostanie samemu pisać
Ale teraz mam większy problem, bo nie chce mi wykryć płytki. Chciałem wgrać z GG nowy wsad i nie może się połączyć.
Nie wykrywa ani na Linux, ani na Windows. Wpiąłem pod programator na Cp21xx, Pojawia się w systemie, podpiałem sie po UART pod esp32 i poszło programowanie.
Odpinam i podpinam microUSB pod płytkę esp i znowu nie ma płytki w systemie
Trzy przewody sprawdzone i nic.
Teraz próbuje coś ze szkiców przykładowych wgrać i dupa...
Chyba pozostanie samemu pisać
Ale teraz mam większy problem, bo nie chce mi wykryć płytki. Chciałem wgrać z GG nowy wsad i nie może się połączyć.
Nie wykrywa ani na Linux, ani na Windows. Wpiąłem pod programator na Cp21xx, Pojawia się w systemie, podpiałem sie po UART pod esp32 i poszło programowanie.
Odpinam i podpinam microUSB pod płytkę esp i znowu nie ma płytki w systemie
Trzy przewody sprawdzone i nic.
Teraz próbuje coś ze szkiców przykładowych wgrać i dupa...
Arduino:1.8.19 (Linux), Płytka:"ESP32 Dev Module, Disabled, Disabled, Default 4MB with spiffs (1.2MB APP/1.5MB SPIFFS), 240MHz (WiFi/BT), QIO, 80MHz, 4MB (32Mb), 115200, Core 1, Core 1, None, Disabled"
esptool.py v4.5.1
Serial port /dev/ttyUSB0
Connecting.....................................Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd
.
A fatal error occurred: Failed to connect to ESP32: No serial data received.
For troubleshooting steps visit: https://docs.espressif.com/projects/esp ... oting.html
Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To źle zrozumiałeś co tam jest napisane.lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 7:17 pm Właśnie próbuje coś zdziałać z reakcją. Mam DS i tam daje, że "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C. No i dałem przekaźnik który mam zadeklarowany, aby go włączył.
![]()
![]()
![]()
![]()
Reakcja na tylko jedną akcję, np włącz. Ten drugi warunek to coś w rodzaju histerezy. Jeśli chcesz aby też było wyłącznie to musisz dodać drugą reakcję.
Jeśli masz propozycję na lepszy tekst, to pisz, tylko niech on poprawnie opisuje działanie tej funkcji
Najlepsze suple dla Twojego domu