Esp32 - sterownie urządzeniem a brak serwera.

lexmark3200

To źle zrozumiałeś co tam jest napisane.
Reakcja na tylko jedną akcję, np włącz. Ten drugi warunek to coś w rodzaju histerezy. Jeśli chcesz aby też było wyłącznie to musisz dodać drugą reakcję.
No ale jak może być histereza przy włączaniu??
Nie rozumiem tego w ogóle. Albo Warunek jest spełniony, albo nie.
Histereza służy do pewnej oscylacji wokół wartości zadanej.
Jeśli dajesz w dół, to jak ma się to do załączania przy 25? Jeśli histereza będzie 2, to załączy i przy 23 i 24 i 25.
Histereza powinna być właśnie do wyłączenia. Wtedy nie ma wariacji na zasadzie, że odczytuje wartość i ona się "ustala - pływa" wówczas masz stan włącz/wyłącz i tak w kółko, aż nie przejdzie na wyższą, lub niższą wartość.

"Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C."

No można to ująć "Gdy temperatura będzie >=25 wykonaj działanie" -> pole do wyboru Włącz/wyłącz/zmień stan na przeciwny.
Dodatkowe pole to Histereza.

Prosty warunek :

Code: Select all

If Tzad >=25 then
	załącz
if Tzad = 25- hist then 
	wyłącz

Pomijam język, ale to tak blokowo.
Last edited by lexmark3200 on Wed Feb 21, 2024 9:02 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 8:55 pm "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C."

No można to ująć "Gdy temperatura będzie >=25 wykonaj działanie" -> pole do wyboru Włącz/wyłącz/zmień stan na przeciwny.
Dodatkowe pole to Histereza.
Tylko histerezę z reguły określa się podając wartość różnicy, a nie próg.
Drugi problem jest taki, że jak dasz napis "histereza", to większość skojarzeń będzie taka jak Twoja pierwsza interpretacja, czyli że np jeśli temperatura spadnie poniżej progu, to wykona akcję przeciwną.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lexmark3200

klew wrote: Wed Feb 21, 2024 9:01 pm

Tylko histerezę z reguły określa się podając wartość różnicy, a nie próg.
Drugi problem jest taki, że jak dasz napis "histereza", to większość skojarzeń będzie taka jak Twoja pierwsza interpretacja, czyli że np jeśli temperatura spadnie poniżej progu, to wykona akcję przeciwną.
No tak zgadza się i to jest chyba normalne.
Podam histerezę 2 i mam 25 -2 czyli 23.
A w Supla jak to się ma??
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 9:05 pm
No tak zgadza się i to jest chyba normalne.
Podam histerezę 2 i mam 25 -2 czyli 23.
A w Supla jak to się ma??
W Reakcjach nie określa się histerezy, tylko próg, więc nie wiem za bardzo o co pytasz
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gitman

lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 6:18 pm Generalnie odpaliłem ten termostat. Tylko nie bardzo mogę go zaadoptować do swojego zastosowania.
Mam do wysterowania pompę co. Wystarczy mi próg temperatury po którym nastąpi załączenie i histereza przy której nastąpi wyłączenie.
A tutaj mam grzanie, chłodzenie, cwu i jeszcze tryb auto.
;)
Nie rozumie po co te inne kombinacje przecież to co opisujesz to jest to do czego ten termostat powstał jaki masz problem z adaptacją ? Po prostu ustaw odwrotnie niż założyłeś tzn. ustaw próg przy którym się pompa wyłączy i histerezę po której się pompa włączy.
lexmark3200

Hmmm

Generalnie w ten sposób nie myślałem nad tym :lol:

Return to “Pomoc”