Nie wiem czy wiecie (wspominałem chyba o tym w wątku o drukowaniu, zainspirowany pomysłem @QLQ), że 9.03 będę prowadził dwugodzinne zajęcia dla harcerzy starszych orzeskiego szczepu "Polana", poświęcone pogodzie, jej "pomiarom" i urządzeniom do tego służącym.
Wszystko to ma nas doprowadzić do wspólnej budowy mini-stacji pogodowych opartych o Wemos D1 mini, BME/P280 i wyświetlacz SH1106.
Obudowy "budzikowe" wraz z zewnętrznymi obudowami na sensor wydrukowane, części zgromadzone, przewody "Y" (3 x żeński) polutowane.
Teraz prezentacja i instrukcje montażu.
Prezentacja będzie zawierała krótkie przedstawienie systemu SUPLA oraz GUI-Generic / GUI-Generic Builder wraz z omówieniem konfiguracji i programowania ESP.
16 wemosów już zaprogramowanych i gotowych do podłączenia. I teraz poprawcie mnie jeśli się mylę.
By uruchomić układ wymagane jest połączenie modułu do serwera i zarejestrowanie urządzenia. Do tego wymagane jest WiFi rzecz jasna.
Ten etap mam za sobą - założyłem nowe konto i dodałem 16 urządzeń.
Teraz moduły poprawnie działają nawet offline. Rozumiem, że śmiało mogę usunąć konto i urządzenia? W założeniu harcerze biorą zmontowane stacje do domu - powinni założyć własne konta.
Czy jeśli usunę konto i urządzenia z serwera, użytkownik w trybie konfiguracji poprawi email, hasło i dane WiFi, to czy nie będzie miał problemu z dodaniem tego urządzenia do konta?
Podobnie w przypadku chęci korzystania z obecnej konfiguracji offline - moduł nie będzie się awanturował po jakimś czasie, że nie ma kontaktu z serwerem/WiFi?
W temacie samej prezentacji - chciałbym umieścić w niej loga i screeny z SUPLA i G-G. Potrzebne mi są na to oficjalne zgody od właścicieli/twórców?
@pzygmunt @Goral64 @krycha88 ?
ps. chciałbym wspomnieć, że zajęcia te mogą się odbyć dzięki @pzygmunt, który zgodził się na częściowe dofinansowanie elektroniki, oraz dzięki @QLQ, który natchnął mnie swoim pomysłem zajęć dla dzieciaków szkolnych.
W miarę możliwości podzielę się zdjęciami z zajęć