Zajęcia edukacyjne SUPLA + GG

tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Hej.
Nie wiem czy wiecie (wspominałem chyba o tym w wątku o drukowaniu, zainspirowany pomysłem @QLQ), że 9.03 będę prowadził dwugodzinne zajęcia dla harcerzy starszych orzeskiego szczepu "Polana", poświęcone pogodzie, jej "pomiarom" i urządzeniom do tego służącym.
Wszystko to ma nas doprowadzić do wspólnej budowy mini-stacji pogodowych opartych o Wemos D1 mini, BME/P280 i wyświetlacz SH1106.
Obudowy "budzikowe" wraz z zewnętrznymi obudowami na sensor wydrukowane, części zgromadzone, przewody "Y" (3 x żeński) polutowane.
Teraz prezentacja i instrukcje montażu.

Prezentacja będzie zawierała krótkie przedstawienie systemu SUPLA oraz GUI-Generic / GUI-Generic Builder wraz z omówieniem konfiguracji i programowania ESP.
16 wemosów już zaprogramowanych i gotowych do podłączenia. I teraz poprawcie mnie jeśli się mylę.
By uruchomić układ wymagane jest połączenie modułu do serwera i zarejestrowanie urządzenia. Do tego wymagane jest WiFi rzecz jasna.
Ten etap mam za sobą - założyłem nowe konto i dodałem 16 urządzeń.

Teraz moduły poprawnie działają nawet offline. Rozumiem, że śmiało mogę usunąć konto i urządzenia? W założeniu harcerze biorą zmontowane stacje do domu - powinni założyć własne konta.
Czy jeśli usunę konto i urządzenia z serwera, użytkownik w trybie konfiguracji poprawi email, hasło i dane WiFi, to czy nie będzie miał problemu z dodaniem tego urządzenia do konta?
Podobnie w przypadku chęci korzystania z obecnej konfiguracji offline - moduł nie będzie się awanturował po jakimś czasie, że nie ma kontaktu z serwerem/WiFi?

W temacie samej prezentacji - chciałbym umieścić w niej loga i screeny z SUPLA i G-G. Potrzebne mi są na to oficjalne zgody od właścicieli/twórców?
@pzygmunt @Goral64 @krycha88 ?

ps. chciałbym wspomnieć, że zajęcia te mogą się odbyć dzięki @pzygmunt, który zgodził się na częściowe dofinansowanie elektroniki, oraz dzięki @QLQ, który natchnął mnie swoim pomysłem zajęć dla dzieciaków szkolnych.

W miarę możliwości podzielę się zdjęciami z zajęć :) Wrzucę również prezentację jeśli ktoś byłby zainteresowany przeprowadzeniem podobnych zajęć.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

tomkowski wrote: Sun Feb 25, 2024 11:07 am ... Rozumiem, że śmiało mogę usunąć konto i urządzenia? W założeniu harcerze biorą zmontowane stacje do domu - powinni założyć własne konta.
Czy jeśli usunę konto i urządzenia z serwera, użytkownik w trybie konfiguracji poprawi email, hasło i dane WiFi, to czy nie będzie miał problemu z dodaniem tego urządzenia do konta?
Fajna inicjatywa...
Wiec tak...
Jeśli użytkownik wejdzie w tryb configa i poda dane własnego konta to urządzenie zarejestruje się na jego koncie a u Ciebie będzie pozostawać nieaktywne. Tak więc czy usuniesz czy nie usuniesz nie ma znaczenia. Możesz usunąć urządzenia u siebie jedynie dla porządku i wyłączyć możliwośc rejestrowania urządzeń na cloud. W innym przypadku nawet jak usuniesz urządzenie a użytkownik uruchomi je nim wejdzie do configa to urządzenie zarejestruje się znowu na Twoim koncie ponieważ w urządzeniach pozostają w pamięci dane na Twoje konto jak również dane dostępowe do WiFi. Dobrze by było żeby Twoje dobre chęci nie sprawiły Ci kłopotu więc najlepiej było by wyczyścić Flash w Wemosach. Dodatkowo wtedy użytkownik będzie zmuszony od razu po włączeniu urządzenia podać dane konfiguracyjne do własnego konta
tomkowski

Fajna inicjatywa...
Wiec tak...
Jeśli użytkownik wejdzie w tryb configa i poda dane własnego konta to urządzenie zarejestruje się na jego koncie a u Ciebie będzie pozostawać nieaktywne. Tak więc czy usuniesz czy nie usuniesz nie ma znaczenia. Możesz usunąć urządzenia u siebie jedynie dla porządku i wyłączyć możliwość rejestrowania urządzeń na cloud. W innym przypadku nawet jak usuniesz urządzenie a użytkownik uruchomi je nim wejdzie do configa to urządzenie zarejestruje się znowu na Twoim koncie ponieważ w urządzeniach pozostają w pamięci dane na Twoje konto jak również dane dostępowe do WiFi. Dobrze by było żeby Twoje dobre chęci nie sprawiły Ci kłopotu więc najlepiej było by wyczyścić Flash w Wemosach. Dodatkowo wtedy użytkownik będzie zmuszony od razu po włączeniu urządzenia podać dane konfiguracyjne do własnego konta
Flash musi zostać nietknięty. Tam gro osób na 99% nie ma pojęcia czy jest ESP a hasło "wejście w tryb konfiguracyjny" brzmi dla nich jak zaklęcie :D Dlatego zakładam, że dla wielu z nich "moja" konfiguracja pozostanie tą docelową na wielki wieków.

Cały proces komplikuje brak możliwości uruchomienia urządzenia bez podania prawidłowych danych serwera i WiFi. No ale myślę, że rozumiem intencje autorów i cel takiego rozwiązania.
Może kiedyś, w przyszłości powstanie dedykowanie środowisko "Edu" wraz z programem współpracy z jednostkami edukacyjnymi. Mając takie zaplecze jak teraz można organizować fantastyczne zajęcia dla przeróżnych grup wiekowych.
Pietras81

Inciatywa jest fajna ale patrząc że pewnie każdy z nich ma smartfona to może zamiast teorii której nikt nie chce słuchać zrobić więcej praktyki czyli każdy zakłada swoje konto supla a ty masz wgrany soft który rozgłasza siec. Cały proces zalogowania i dodania do supli również zrobić na zajęciach problem stanowi domowa siec każdego z użytkowników. Proponuję dolutowac przycisk do wemosa, wówczas samo wejście w tryb konfiguracji będzie łatwe i każdy jak pójdzie do domu wpisze swoje wifi i hasło do sieci.
https://pietras-81.aqi.eco/
Patryk

Pietras81 wrote: Sun Feb 25, 2024 5:37 pm ... to może zamiast teorii której nikt nie chce słuchać zrobić więcej praktyki czyli każdy zakłada swoje konto supla a ty masz wgrany soft który rozgłasza siec. Cały proces zalogowania i dodania do supli również zrobić na zajęciach problem stanowi domowa siec każdego z użytkowników.
W tym przypadku, może niech każdy na telefonie utworzy hotspota z identyczną nazwą i hasłem jakie ma w domu.
Wtedy jak już będzie w domu, nic nie będzie musiał zmieniać ;) .
tomkowski

Pietras81 wrote: Sun Feb 25, 2024 5:37 pm Inciatywa jest fajna ale patrząc że pewnie każdy z nich ma smartfona to może zamiast teorii której nikt nie chce słuchać zrobić więcej praktyki czyli każdy zakłada swoje konto supla a ty masz wgrany soft który rozgłasza siec. Cały proces zalogowania i dodania do supli również zrobić na zajęciach problem stanowi domowa siec każdego z użytkowników. Proponuję dolutowac przycisk do wemosa, wówczas samo wejście w tryb konfiguracji będzie łatwe i każdy jak pójdzie do domu wpisze swoje wifi i hasło do sieci.
Pietras81 wrote: Sun Feb 25, 2024 5:37 pm Inciatywa jest fajna ale patrząc że pewnie każdy z nich ma smartfona to może zamiast teorii której nikt nie chce słuchać zrobić więcej praktyki czyli każdy zakłada swoje konto supla a ty masz wgrany soft który rozgłasza siec. Cały proces zalogowania i dodania do supli również zrobić na zajęciach problem stanowi domowa siec każdego z użytkowników. Proponuję dolutowac przycisk do wemosa, wówczas samo wejście w tryb konfiguracji będzie łatwe i każdy jak pójdzie do domu wpisze swoje wifi i hasło do sieci.
Jasne - rozumiem sugestię i poważnie rozważałem taki scenariusz. Patrzcie jednak z perspektywy czasu jaki mamy (2h) i wiedzy użytkowników. Choć to młodzież 13-16 lat, to nie możemy zakładać, że KAŻDY ma telefon z pełnym dostępem i ich rodzice będą zadowoleni, że jakiś "kolo" każe im coś instalować na telefonach :) Uważam, że decyzja o założeniu kont powinna być konsultowana z rodzicami (ja tak rozumiem bezpieczne korzystanie z sieci i sam tego wymagam od moich dzieciaków).
Konfiguracja konta zostanie pokazana podobnie jak generowanie softu z programowaniem wemosa (via web).

Tak - rozważam dolutowanie mikrostyków ale czy to nastąpi - nie wiem. Czas mam mocno ograniczony.
Trochę też wychodzę z założenia, że jeśli któreś z tych dzieciaków będzie chciało bardziej zgłębić temat, to ogarną połączenie GPIO-0 do masy.
Każdy moduł ma ustawienia sieci, które im podam - ustawiając taki hotspot w domu mogę wejść w tryb konfiguracji z przeglądarki - bez konieczności otwierania obudowy. Tak to sobie wyobrażam.
W przyszłości mogę się też spotkać z nimi ponownie i wspólnie możemy dokonać dowolnych modyfikacji.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

tomkowski wrote: Sun Feb 25, 2024 6:21 pm Jasne - rozumiem sugestię i poważnie rozważałem taki scenariusz. Patrzcie jednak z perspektywy czasu jaki mamy (2h) i wiedzy użytkowników. Choć to młodzież 13-16 lat, to nie możemy zakładać, że KAŻDY ma telefon z pełnym dostępem i ich rodzice będą zadowoleni, że jakiś "kolo" każe im coś instalować na telefonach :) Uważam, że decyzja o założeniu kont powinna być konsultowana z rodzicami (ja tak rozumiem bezpieczne korzystanie z sieci i sam tego wymagam od moich dzieciaków).
Bardzo rozsądne i słuszne podejście. Zapewne w 99% dzieciaki będą miały na smartfonach pełny dostęp do Internetu, jak i konto Google bez ograniczeń, ale to jest już problem ich rodziców, a nie Twój. Bardzo dobrze, że zwróciłeś na ten aspekt uwagę.
tomkowski wrote: Sun Feb 25, 2024 6:21 pm Konfiguracja konta zostanie pokazana podobnie jak generowanie softu z programowaniem wemosa (via web).

Tak - rozważam dolutowanie mikrostyków ale czy to nastąpi - nie wiem. Czas mam mocno ograniczony.
Trochę też wychodzę z założenia, że jeśli któreś z tych dzieciaków będzie chciało bardziej zgłębić temat, to ogarną połączenie GPIO-0 do masy.
Każdy moduł ma ustawienia sieci, które im podam - ustawiając taki hotspot w domu mogę wejść w tryb konfiguracji z przeglądarki - bez konieczności otwierania obudowy. Tak to sobie wyobrażam.
W przyszłości mogę się też spotkać z nimi ponownie i wspólnie możemy dokonać dowolnych modyfikacji.
Chyba to najrozsądniejsze podejście do tego tematu. Jak ktoś nie da sobie rady, a będzie dalej zainteresowany, to zapewne trafi do Ciebie po pomoc.

Ps. Gratuluję podjęcia się edukacji technicznej naszej młodzieży i dziękuję.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
tomkowski

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 25, 2024 6:39 pm Ps. Gratuluję podjęcia się edukacji technicznej naszej młodzieży i dziękuję.
Dzięki za miłe słowa Robert. To daje kopa.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Również gratuluję pomysłu i zaangażowania.
Czekam też na obiecaną prezentację. Postaram się wykorzystać.
Powodzenia!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
tomkowski

Robi się :)
display.gif
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”