Od kiedy to w sytuacji jeżeli od zabezpieczenia głównego do bezpiecznika dam zasilanie 2,5 mm2, a bezpiecznik dam 0,5A, to on nie zabezpieczy mi linii zasilającej 2,5 mm2? No chyba, że podepniesz go przed główne zabezpieczenie, to wtedy takie stwierdzenie ma racje bytu, ale jednocześnie jest to błąd w sztuce.
Wypadanie/oderwanie przewodu sprzed bezpiecznika? Co za partacz robił tą instalacje? Gdzie przeglądy instalacji elektrycznej?
W instalacjach o większych prądach normalnie za zabezpieczeniem nawet 1000A masz bezpiecznik np. 3-polowy 1A do kontrolek faz lub właśnie zabezpieczenia liczników. Tutaj jednak przekładniki są zazwyczaj inaczej zbudowane i się je dodatkowo uziemia.
dobór zabezpiecznia do MEW-01
Bezpiecznik 0,5A zabezpieczy linię za bezpiecznikiem i tam możesz zastosować znacznie mniejszy przekrój przewodu (odpowiedni do zabezpieczenia 0,5A), ale przed bezpiecznikiem - obojętnie jaki by on nie był - powinien być przewód o przekroju odpowiednim do zabezpieczenia z jakiego ten przewód jest zasilany.Huziol wrote: Mon Feb 19, 2024 11:23 pm Od kiedy to w sytuacji jeżeli od zabezpieczenia głównego do bezpiecznika dam zasilanie 2,5 mm2, a bezpiecznik dam 0,5A, to on nie zabezpieczy mi linii zasilającej 2,5 mm2? No chyba, że podepniesz go przed główne zabezpieczenie, to wtedy takie stwierdzenie ma racje bytu, ale jednocześnie jest to błąd w sztuce.
Wypadanie/oderwanie przewodu sprzed bezpiecznika? Co za partacz robił tą instalacje? Gdzie przeglądy instalacji elektrycznej?
W instalacjach o większych prądach normalnie za zabezpieczeniem nawet 1000A masz bezpiecznik np. 3-polowy 1A do kontrolek faz lub właśnie zabezpieczenia liczników. Tutaj jednak przekładniki są zazwyczaj inaczej zbudowane i się je dodatkowo uziemia.
Tak myślę.
A jak się to w praktyce robi? Cały czas dotykam teorii.
...a jeszcze mnie naszło; "Wypadanie/oderwanie przewodu sprzed bezpiecznika? Co za partacz robił tą instalacje?"
Czy byłyby potrzebne zabezpieczenia, gdyby urządzenia się nie psuły, gdyby były dobrze wykonane, zainstalowane i odpowiednio użytkowane?
A często także takie zabezpieczenia chronią przed głupotą ludzką.
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
W praktyce dobezpiecza się GBM-03 czymś takim np.:
https://www.se.com/my/en/product/MGN023 ... oles-63-a/
https://www.se.com/my/en/product/MGN023 ... oles-63-a/
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Przecież bezpiecznik jest szeregowo wpiety w obwód i go zabezpiecza. Nie ma obwodu przed i za bezpiecznikem. Bezpiecznik nie jest odbiornikiem!!!RomanG wrote: Mon Feb 19, 2024 11:40 pm
Bezpiecznik 0,5A zabezpieczy linię za bezpiecznikiem i tam możesz zastosować znacznie mniejszy przekrój przewodu (odpowiedni do zabezpieczenia 0,5A), ale przed bezpiecznikiem - obojętnie jaki by on nie był - powinien być przewód o przekroju odpowiednim do zabezpieczenia z jakiego ten przewód jest zasilany.
Tak myślę.
Myślę, że teoretycznie można by tak napisać, gdyby "obwód przed (bezpiecznikiem)" był zasilany z bezpiecznika o dokładnie takiej samej wartości. Ale to nie ma sensu.
Zwiększając wartość tego pierwszego bezpiecznika zmieniasz warunki pracy tego odcinka sieci.
Zadam pytanie; czy bezpiecznik chroni urządzenie przed uszkodzeniem, czy ma jakieś inne zadanie?
Sam sobie odpowiem; bezpiecznik nie zabezpiecza urządzenia przed uszkodzeniem (chociaż w niektórych przypadkach może), a przede wszystkim chroni przed skutkami takiego uszkodzenia. Dotyczy to całej instalacji za bezpiecznikiem (łącznie z przewodami), a nie tylko zabezpieczanego urządzenia.
W związku z powyższym bezpiecznik nie może zabezpieczać instalacji zasilającej ten bezpiecznik (podającej napięcie na ten bezpiecznik).
Powyższe dotyczy ogólnie teorii, jak ja ją rozumiem, natomiast kolega @michu_m w tym wątku ma szczególną sytuację, z którą większość z nas nie będzie miała do czynienia.
Jedynie słuszna rada do tej pory, to; "Tak jak pisze Mirosław F. podłączenie licznika powinna wykonać osoba z odpowiednimi uprawnieniami."
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Możesz rozrysować, może być "roboczo" na kartce to o czym pisałeś w tym poście?RomanG wrote: Mon Feb 26, 2024 1:33 pmMyślę, że teoretycznie można by tak napisać, gdyby "obwód przed (bezpiecznikiem)" był zasilany z bezpiecznika o dokładnie takiej samej wartości. Ale to nie ma sensu.
Zwiększając wartość tego pierwszego bezpiecznika zmieniasz warunki pracy tego odcinka sieci.
Zadam pytanie; czy bezpiecznik chroni urządzenie przed uszkodzeniem, czy ma jakieś inne zadanie?
Sam sobie odpowiem; bezpiecznik nie zabezpiecza urządzenia przed uszkodzeniem (chociaż w niektórych przypadkach może), a przede wszystkim chroni przed skutkami takiego uszkodzenia. Dotyczy to całej instalacji za bezpiecznikiem (łącznie z przewodami), a nie tylko zabezpieczanego urządzenia.
W związku z powyższym bezpiecznik nie może zabezpieczać instalacji zasilającej ten bezpiecznik (podającej napięcie na ten bezpiecznik).
Powyższe dotyczy ogólnie teorii, jak ja ją rozumiem, natomiast kolega @michu_m w tym wątku ma szczególną sytuację, z którą większość z nas nie będzie miała do czynienia.
Jedynie słuszna rada do tej pory, to; "Tak jak pisze Mirosław F. podłączenie licznika powinna wykonać osoba z odpowiednimi uprawnieniami."
djalex wrote: Mon Feb 26, 2024 10:11 pm Możesz rozrysować, może być "roboczo" na kartce to o czym pisałeś w tym poście?
djalex! Wątek ma niecałe dwie strony, więc czytając uważnie zrozumiesz problem. Rysowanie czegokolwiek nic nie da.
Dodam jeszcze raz; nie znam przepisów i norm. Być może w takich sytuacjach są inne wymogi i odstępstwa, ale czytając posty tego forum odniosłem wrażenie, że są osoby, które mogą wiele, a nawet wszystko, a to może być dla nich zgubne.
Nie chcę brnąć w coś, w co nie powinienem wchodzić, jednak wolę wywołać u tych ludzi odrobinę instynktu samozachowawczego widząc, że otrzymują odpowiedzi od osób, dla których pewne tematy są proste i oczywiste, ale podają lakonicznie ich rozwiązanie nie przestrzegając przed niebezpieczeństwem.
Jeżeli wiesz lub ktoś inny wie, jak bezpiecznie wykonać podłączenie takiego zabezpieczenia, to już nie będę sobie "nabijał postów".