Kalibracja licznika energii błąd - z opcją termostatu

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

puszkow wrote: Mon Feb 26, 2024 3:57 pm Oczywiście to co napisałem to szyderstwo. Ale szyderstwo celowe. Zadziwiają mnie pomysły co poniektórych forumowiczów.
Pomysłów jest wiele ;) dziękuję temu ludzkość jest tam gdzie jest 😉
[/quote]

Owszem, ale bez ofiar się nie obyło
puszkow

djalex wrote: Mon Feb 26, 2024 10:42 pm
puszkow wrote: Mon Feb 26, 2024 3:57 pm Oczywiście to co napisałem to szyderstwo. Ale szyderstwo celowe. Zadziwiają mnie pomysły co poniektórych forumowiczów.
Pomysłów jest wiele ;) dziękuję temu ludzkość jest tam gdzie jest 😉
Owszem, ale bez ofiar się nie obyło
[/quote]

Zgadza się.... ;)

Dzisiaj wieczorem popełnię jeszcze jedno takie urządzenie i sprawdzę jak wtedy będzie się zachowywać.
Czy to wina sprzętowa, czy softu.
puszkow

Zrobiłem drugie urządzonko.
Wnioski:
Przy włączonym DS i wyłączonym termostacie - pomiar energii i kalibracja jest poprawna.
Przy włączonym termostacie niestety kalibracja nie pracuje poprawnie, napięcie pokazuje +/- 5 V, brak historii i zlicznia poboru kWh.

Tak jakby funkcja termostat blokowała zapis w pamięci z innego modułu
iborkim

Mam podobnie na esp32 + pomiar energii CSE7766 (soft GG) . Gdy jest włączony termostat nie działa kalibracja, bez termostatu działa .
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2024
walanar1

Mam podobnie na sonoff Pow r2 po włączeniu termostatu nie działa kalibracja a licznik pokazuje tylko napięcie i aż ok 500v, po wyłączeniu ok. Zauważyłem również problem z licznikiem na gosund sp111 pokazuje tylko moc(waty) a napięcia i natężenia nie, tu nie używam termostatu.

Return to “Ogólna dyskusja”