Witam wszystkich na forum.
Zainstalowałem urządzenie i działa od jakiegoś czasu, ale zauważyłem, że na 3 fazie wskazania są błędne.
Kupiłem ten licznik gdyż mam również panele na dachu i chciałem śledzić użycie przy pomocy HomeAssistant. Od strony konfiguracyjnej działa wszystko pięknie.. tylko te pomiary na 3 fazie.
Mianowicie, przy wyłączeniu PV w ogóle, na 3 fazie MEW czasem wskazuje zużycie dodatnie a czasem ujemne. Przy włączonej PV także wskazania są dziwne... Dodam że przeglądałem forum i moja wersja oprogramowania to 2.8.5.8, więc nie tu problem. Przyłącze prądu to wg mnie do przebudowy... ale że dom, mnie mój to tego za bardzo ruszyć nie mogę. Zastanawia mnie jeden zrobiony mostek.. czy to on nie jest problemem. Na szkicu dołączonym zaznaczony w czerwonym kółku.
Dołączam poglądowy szkic (bez kabli od PV) i rzeczywiste zdjęcia.
Proszę o sugestie, dlaczego wskazania są przekłamane. Z góry dziękuję.
MEW-01 błędny pomiar na 3 fazie
-
jwalczak
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MEW-01 do prawidłowego pomiaru trzech faz musi być zasilany też z trzech faz, a Ty na zacisk V3 MEW-a podałeś drugą fazę (ta sama faza na V2 i V3 - mostek). Z fotki wynika, że do zabezpieczenia MEW-a wykorzystałeś istniejące bezpieczniki. Jeżeli nie możesz ingerować w istniejącą instalację, to dołóż jeszcze jeden bezpiecznik i przez ten dodatkowy bezpiecznik zasil MEW-a z trzeciej fazy (V3).
Pomijając fakt poprawności wykonania, to układ powinien działać prawidłowo.
Jak zawsze; Prace powinna wykonać osoba z odpowiednimi kwalifikacjami.
Pomijając fakt poprawności wykonania, to układ powinien działać prawidłowo.
-
jwalczak
Dzięki za odpowiedź. Właśnie po opublikowaniu jeszcze raz popatrzyłem na zdjęcie i sobie uświadomiłem, że z 3 fazy w ogóle nie mam prądu pociągniętego na górę domu. Na co zwróciłeś uwagę. 
Czyli podłączyć powinienem to tak? Jak na dołączonym schemacie? Tj. zabezpieczenie F3 do BM F3.
Rozumiem MEW nie podłączać bezpośrednio pod BMy? V1 pod BM F1, v2 pod BM F2, v3 pod DM F3? Bo wtedy będzie bez zabezpiczenia dodatkowego MEW w ogóle? Pytam, gdyż PV jest podłączona bezpośrednio do BMów.
Wg mojej wiedzy, klamry MEW zapiąłem na 3 fazy bezpośrednio przy wyjściu z licznika ENEA. Następnie za BM idzie część do kolejnej rodzielni (dół domu), a część do tych zabezpieczeń gdzie podłączyłem MEW. Chcę mierzyć zużyty prąd w całym domu. Wywnioskowałem, z twojej odpowiedzi, że powinno to działać? Po przepięciu zasilania zabezpieczenia F3 do BM F3?
Czyli podłączyć powinienem to tak? Jak na dołączonym schemacie? Tj. zabezpieczenie F3 do BM F3.
Rozumiem MEW nie podłączać bezpośrednio pod BMy? V1 pod BM F1, v2 pod BM F2, v3 pod DM F3? Bo wtedy będzie bez zabezpiczenia dodatkowego MEW w ogóle? Pytam, gdyż PV jest podłączona bezpośrednio do BMów.
Wg mojej wiedzy, klamry MEW zapiąłem na 3 fazy bezpośrednio przy wyjściu z licznika ENEA. Następnie za BM idzie część do kolejnej rodzielni (dół domu), a część do tych zabezpieczeń gdzie podłączyłem MEW. Chcę mierzyć zużyty prąd w całym domu. Wywnioskowałem, z twojej odpowiedzi, że powinno to działać? Po przepięciu zasilania zabezpieczenia F3 do BM F3?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tak! Wg tego schematu powinno być ok.
Zabezpieczenie MEW-01 bezpiecznikami 16A, to trochę dużo, ale zawsze coś. Lepiej by było, gdybyś zastosował osobne zabezpieczenie MEW-01 odpowiednimi bezpiecznikami - np.500 mA (0,5A).
Zabezpieczenie MEW-01 bezpiecznikami 16A, to trochę dużo, ale zawsze coś. Lepiej by było, gdybyś zastosował osobne zabezpieczenie MEW-01 odpowiednimi bezpiecznikami - np.500 mA (0,5A).
-
jwalczak
Podłączyłem jak powyżej. Wygląda, że wszystko działa poprawnie.
Dzięki za sugestię co do zabezpieczenia MEW. Jest miejsce na listwie, to do ogarnięcia.
Dziękuję za pomoc.
Dzięki za sugestię co do zabezpieczenia MEW. Jest miejsce na listwie, to do ogarnięcia.
Dziękuję za pomoc.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times