lukasz06 wrote: Mon Mar 11, 2024 8:54 am
Proste, zapisujesz wszystko w Cpoud do jakiegoś pliku i urządzenie zaciąga całą konfigurację z chmury lub własnego dysku nie wiem.
W GG @Krycha często robi aktualizację, nie zawsze wszystko działa. Czasami moduł padnie i trzeba wgrywać od nowa.
Przeklepywanie tysiące razy tego samego to jakieś nieporozumienie. Już dawno o tym była mowa.
Ok, ale skoro zmiana softu na urządzeniu wymaga usunięcia urządzenia z Clodua, to znaczy, że zeminiła się lista kanałów i/lub ich typy. Wtedy zapisana konfiguracja urządzenia z Clouda też będzie niekompatybilna z nowym urządzeniem i to też nie będzie działać.
Wg mnie aktualizacja softu na urządzeniu nie powinna prowadzić do konfliktu kanałów i raczej bym się skupił na poprawieniu tego w tym miejscu.
Wcześniej też pisałem, że większość ustawień można (lub będzie można wkrótce) zapisać na urządzeniu, aby przy rejestracji ustawiło parametry. Obecnie można ustawić: domyślną funkcję, jednostki (w KPOP/KLOP); a niedługo będzie można ustawić domyślną nazwę kanału oraz domyślną ikonę.
Sama konfiguracja kanałów też jest powoli przenoszona na urządzenia, np. korekty temperatur i wilgotności, odwracanie stanu przekaźnika (binary sensor). Konfiguracja pozostałych kanałów też będzie kiedyś dostępna w taki sposób.