v23.11 - termostat

Gitman
Posts: 517
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

To wiem ale czy jest szansa dodania do apki ?

Inaczej, może opiszę moją niedogodność otóż mam termostat (grzanie bolera) ustawiony na zakres 40-75 stopni z histerezę 30 stopni i to jest zakres który jest optymalny i działa bardzo dobrze ale czasami (dobra często :D ) zdarza się że kąpie się większa liczba domowników o danej porze (głównie wieczór, dzieciaki i ja) i często trafiam akurat na tą dolną granicę gdzie woda ma ok 48 stopni a termostat czeka żeby się włączyć przy 45 stopniach a że mam ustawione grzanie na maksymalny zakres to nie mogę go ręcznie wymusić aby się załączył, oczywiście mógłbym podnieść górny zakres na 120-130 stopni ale nie chce tego robić bo może się zdarzyć że zapomnę wrócić z powrotem (oczywiście dodatkowe zabezpieczenie oprócz termostatu jest ustawione na 90 stopni) i pasowała by taka funkcja ręczna i w timerach a już możliwość ustawienia w programie o danej porze to już by była bajka która by wymusiła załączenie termostatu który stoi i czeka na osiągnięcie histerezy. Takim obejściem częściowym była by dla mnie również możliwość zmiany histerezy w apce bo zmienił bym histerezę chwilowo z 30 na 10 i termostat by się załączył a tak muszę wchodzić w cloud. Pierwsza moja propozycja była by super a druga to już by było spełnienie marzeń dotyczące termostatu.
Termostatów mam 3 jeden do grzania boilera, drugi do C.O. , trzeci do basenu na razie czeka ale na pewno spełni swoje zadanie i w nim również taka opcja miała by zastosowanie
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

A nie prościej ustawić dolną granicę na 50°C?
Standardowa temperatura c.w. powinna wynosić 55°C.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gitman
Posts: 517
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Za wiele mi to nie zmieni to tylko 5 stopni termostat włącza się przy 45 stopniach. Max to 75 stopni i jednocześnie górna granica minus 30 stopni histerezy daje 45 stopni. Po osiągnięciu 75 stopni termostat czeka do osiągnięcia 45 (75-30=45) i często trafiam że jest blisko załączenia czyli 46-48 stopni nie chcę zmniejszać histerezy bo będzie się zbyt często grzałka załączać a to już mam przeanalizowane i jest najbardziej optymalnie. W ciągu dnia mi nigdy gorącej wody nie brakuje ale wieczorami (z reguły stała pora) trafia mi się że tej wody zabraknie a tak ustawił bym se w programie (marzenie 😂) lub ręcznie załączył godzinę przed planowanym większym zużyciem, (wymusił załączenie) grzałki i w momencie korzystania boiler byłby nabity na full.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Gitman wrote: Mon Mar 18, 2024 10:32 am Za wiele mi to nie zmieni to tylko 5 stopni termostat włącza się przy 45 stopniach. Max to 75 stopni i jednocześnie górna granica minus 30 stopni histerezy daje 45 stopni. Po osiągnięciu 75 stopni termostat czeka do osiągnięcia 45 (75-30=45) i często trafiam że jest blisko załączenia czyli 46-48 stopni nie chcę zmniejszać histerezy bo będzie się zbyt często grzałka załączać a to już mam przeanalizowane i jest najbardziej optymalnie. W ciągu dnia mi nigdy gorącej wody nie brakuje ale wieczorami (z reguły stała pora) trafia mi się że tej wody zabraknie a tak ustawił bym se w programie (marzenie 😂) lub ręcznie załączył godzinę przed planowanym większym zużyciem, (wymusił załączenie) grzałki i w momencie korzystania boiler byłby nabity na full.
Baterie termostatyczna powinna rozwiązać ten problem :) Ciężko mi sobie wyobrazić takie planowanie kompania i ręczne dogrzewanie każdego dnia :D
https://gui-generic-builder.supla.io/
kurus
Posts: 1098
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Większy bojler :D
Gitman
Posts: 517
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Baterie termostatyczną posiadam gdyby tak nie było to nie kręciłbym boilera do 75stopni bo przy takiej temperaturze dużo nie potrzeba żeby się poparzyć ale problemem nie jest nadmiar gorącej wody a jaj chwilowy niedobór, rozwiązaniem była by wymiana boilera na większy (teraz 120L) tylko że to jest tak naprawdę tylko ta jedna sytuacja (i to nie zawsze bo nieraz się trafi że akurat baniak jest nabity na max) i nie potrzebne mi dodatkowe koszty aby wymieniać baniak na większy poza tym nie było by miejsca aby ko zainstalować

Co do drugiego wyobrazisz to sobie jak będziesz miał przynajmniej dwójkę dzieci w wieku 2-3 lata :D systematyczność u dzieci to podstawa ale nie wnikam każdy niech wychowuje jak chce mi jest po prostu łatwiej jak ogarniam jeden po drugim a w przypadku małych dzieci nie mogę sobie pozwolić na kąpanie w letniej wodzie.
Gitman
Posts: 517
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

kurus wrote: Mon Mar 18, 2024 11:24 am Większy bojler :D
Uprzedziłeś moją odpowiedź większy niestety nie wejdzie
Last edited by Gitman on Mon Mar 18, 2024 11:44 am, edited 2 times in total.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Podsumowując to chciałbyś, aby w aplikacji Supla dodać coś, co będzie zaspokajało - delikatnie mówiąc - Twoją "inną" potrzebę, bo nie chce Ci się tego ustawiać z poziomu Cloud. No wydaje mi się, że są ważniejsze tematy w rozwoju aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możesz to zmieniać przez RestAPI. Robisz skrypt, który osadzasz gdzieś na serwerze. Następnie dodajesz widżet, który odpala określony link i masz po sprawie.
Gitman
Posts: 517
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 18, 2024 11:41 am Podsumowując to chciałbyś, aby w aplikacji Supla dodać coś, co będzie zaspokajało - delikatnie mówiąc - Twoją "inną" potrzebę, bo nie chce Ci się tego ustawiać z poziomu Cloud. No wydaje mi się, że są ważniejsze tematy w rozwoju aplikacji.
Wszyscy piszecie o obejściu problemu do okoła a ja pytam o konkretną funkcjonalność co pewnie by się wielu przydało (chyba że się mylę :D )
Na razie obszedłem ten problem aktualizują płytkę do nowszej wersji gdzie można ustawić zakres max/min bo nie miałem i ustawiłem na 120 stopni wiec przełączam na ręczne sterowanie gdzie jest ustawione 120 i w momencie kiedy termostat się włączy wracam na program. Nie ukrywam że wolałbym aby taka funkcjonalność działała w automacie przy wskazanej przeze mnie godzinie.

Robert to nie jest moje żądanie tylko prośba a z tego co czytam to termostat ma być rozwijany jeszcze długo więc czemu nie ?
Wydaje mi się że to jest coś czego u konkurencji brak.

Return to “Nowości”