Sonoff M5 - włączniki z przyciskami "fizycznymi"

dydyrydy

A jeszcze może mi podpowiesz, bo nie za bardzo chcę fizycznie zamieniać przewód z pierwszego klawisza na drugi, czy mogę w ustawieniach przekaźników zamienić przekaźnik 1 z przekaźnikiem 2? Chciałbym zamienić po prostu kolejność włączanego światła pod klawiszami 1 i 2.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
Gitman

Zobacz w konfiguracji w przekaźnikach które chcesz zamienić które gipo nimi sterują i zamień je miejscami. Tylko najpierw musisz w jednym przekaźniku wyłączyć gpio bo inaczej nie będziesz mógł go wybrać bo jest już użyty i powinno działać
dydyrydy

Zrobiłem tak, ale teraz mam na odwrót. Jak włączone światła to ikona w apce wyłączona. A nic więcej poza tą zamianą nie robiłem.
Edit: wszedłem w oba te zamoenione przekaźniki i zmieniłem stan z LOW na HIGH i teraz już by było dobrze, ale za to ledy są odwrotnie, czyli włączam klawisz 1 czy to fizycznie, czy przez apkę to na włączniku zapala się dioda na drugim klawiszu :D
Last edited by dydyrydy on Tue Apr 02, 2024 5:57 pm, edited 1 time in total.
Gitman

Ja bym wrócił tak jak było a zamienił te przewody
dydyrydy

No i wrócę do początku w takim razie :-)
Dzięki.
local

dydyrydy wrote: Tue Apr 02, 2024 5:50 pm Zrobiłem tak, ale teraz mam na odwrót. Jak włączone światła to ikona w apce wyłączona. A nic więcej poza tą zamianą nie robiłem.
Edit: wszedłem w oba te zamoenione przekaźniki i zmieniłem stan z LOW na HIGH i teraz już by było dobrze, ale za to ledy są odwrotnie, czyli włączam klawisz 1 czy to fizycznie, czy przez apkę to na włączniku zapala się dioda na drugim klawiszu :D
Najprościej będzie zrobić to tak... Wejdź w ustawienia przycisków => wybierz przycisk 1 => Ustaw "Sterowanie przekaźnikiem" na 2 i analogicznie zrób z przyciskiem 2 tylko ustaw wartość 1.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Gitman

local wrote: Wed Apr 03, 2024 8:36 am
dydyrydy wrote: Tue Apr 02, 2024 5:50 pm Zrobiłem tak, ale teraz mam na odwrót. Jak włączone światła to ikona w apce wyłączona. A nic więcej poza tą zamianą nie robiłem.
Najprościej będzie zrobić to tak... Wejdź w ustawienia przycisków => wybierz przycisk 1 => Ustaw "Sterowanie przekaźnikiem" na 2 i analogicznie zrób z przyciskiem 2 tylko ustaw wartość 1.
Nie do końca o ile będzie działać zgodnie z założeniem to diody na przyciskach będą działać odwrotnie bez możliwości zmiany. Według mnie prościej i szybciej odkręcić dwie śrubki i zamienić przewody ale co kto lubi.
dydyrydy

No to jak diody i tak będą na odwrót to faktycznie kiedyś będę musiał rozbebeszyć jeszcze raz.

Return to “Nowości”