Licznik wody
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Tak nakladka to moje dzieło. Przy resecie nic nie dolicza. Jedyny problem to brak zasilania. Ja mam to na pompie wiec jak nie ma prądu to i woda nie leci. Z miesiąc temu sprawdzałem to na 180m3 mam co do litra.zzrr wrote: Wed Apr 03, 2024 9:00 pm @Pietras81 też Ci dolicza jakiś impuls przy resecie?
A ta nakładka to Twoje dzieło?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Pietras81
A no mam. Tu widać czujnik. Sama nakladka trochę zmieniona niż na foto ale czujnik widać.
Mam też Chińską optoizolacje może dlatego nic nie dolicza przy resecie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
zzrr!
Umknął mi Twój poprzedni post.
Jeżeli chodzi o to doliczanie impulsów, to zdarzyło się to, jak np. robiłem testy licznika energii na pzem-ach i nawet kilkadziesiąt razy rejestrowałem w cloud-zie układ i zapisywałem różne ustawienia. Wiadomo, że wtedy restartują też inne ESP. W sumie to nie wiem dlaczego tak jest, ale ktoś kiedyś pisał, że tak musi być (chodzi o restart innych ESP).
Żeby była jasność; wodę miałem zakręconą (podlicznik do garażu) i żaden impuls wtedy się nie pojawił. Nie wgryzałem się, czy wtedy czujnik był w stanie wzbudzonym, czy nie. Być może to też ma znaczenie, ale nie mam na to wpływu, w jakiej pozycji zatrzyma się tarcza.
Jeżeli chodzi o to doliczanie impulsów, to zdarzyło się to, jak np. robiłem testy licznika energii na pzem-ach i nawet kilkadziesiąt razy rejestrowałem w cloud-zie układ i zapisywałem różne ustawienia. Wiadomo, że wtedy restartują też inne ESP. W sumie to nie wiem dlaczego tak jest, ale ktoś kiedyś pisał, że tak musi być (chodzi o restart innych ESP).
Żeby była jasność; wodę miałem zakręconą (podlicznik do garażu) i żaden impuls wtedy się nie pojawił. Nie wgryzałem się, czy wtedy czujnik był w stanie wzbudzonym, czy nie. Być może to też ma znaczenie, ale nie mam na to wpływu, w jakiej pozycji zatrzyma się tarcza.
Nie ogarniam tego na razieRomanG wrote: Wed Apr 03, 2024 9:15 pm zzrr!
-
Pietras81
Kurczę! Teraz uświadomiłeś mnie! Od ostatniego odczytu miałem ok. 200 impulsów więcej. W tym czasie też było sporo wyłączeń zasilania, a ja to wszystko zwaliłem na testy pzem-ów.Pietras81 wrote: Wed Apr 03, 2024 9:06 pm ...Jedyny problem to brak zasilania. Ja mam to na pompie wiec jak nie ma prądu to i woda nie leci. Z miesiąc temu sprawdzałem to na 180m3 mam co do litra.
Nie zmienia to faktu, że restart czasami dodaje jeden impuls.