Podział urządzenia na różne lokalizacje
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Jakiś czas temu uruchomiłem na małej malince (Zero 2 WB) supla-device for linux z 4 termometrami xiaomi , 4 czujnikami w oknach i 4 przekaźniki . Wówczas utworzyłem kilka lokalizacji i do każdej z nich powędrował czujnik temperatury , czujnik okna i przekaźnik . No i sobie to działało . Przekaźnik sterował rozdzielaczem c.o. a właściwie go zamykał, gdy syn otworzył okno w swoim pokoju , a potrafił "wietrzyć" całą noc , bo jego "blaszak" przegrzewał mu pokój. A teraz pomyślałem że wrzucę do każdej lokalizacji termostat , no i zonk , nie da się. Za każdym razem jak przeniosę jakiś element do jednej to wszystko ląduje do tej samej lokalizacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest utworzyć 4 usługi supla-device i do każdej po jednym czujniku xiaomi, okna , przekaźnik i termostat ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Jakich czujników okna używasz?shimano73 wrote: Thu Mar 21, 2024 7:37 am Jakiś czas temu uruchomiłem na małej malince (Zero 2 WB) supla-device for linux z 4 termometrami xiaomi , 4 czujnikami w oknach i 4 przekaźniki . Wówczas utworzyłem kilka lokalizacji i do każdej z nich powędrował czujnik temperatury , czujnik okna i przekaźnik . No i sobie to działało . Przekaźnik sterował rozdzielaczem c.o. a właściwie go zamykał, gdy syn otworzył okno w swoim pokoju , a potrafił "wietrzyć" całą noc , bo jego "blaszak" przegrzewał mu pokój. A teraz pomyślałem że wrzucę do każdej lokalizacji termostat , no i zonk , nie da się. Za każdym razem jak przeniosę jakiś element do jednej to wszystko ląduje do tej samej lokalizacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest utworzyć 4 usługi supla-device i do każdej po jednym czujniku xiaomi, okna , przekaźnik i termostat ?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Zwykłe kontaktrony przewodowe zamontowane przez producenta okien, miały być do alarmu ale wiesz jak to z tym szewcem byłovajera wrote: Thu Mar 21, 2024 8:23 amJakich czujników okna używasz?shimano73 wrote: Thu Mar 21, 2024 7:37 am Jakiś czas temu uruchomiłem na małej malince (Zero 2 WB) supla-device for linux z 4 termometrami xiaomi , 4 czujnikami w oknach i 4 przekaźniki . Wówczas utworzyłem kilka lokalizacji i do każdej z nich powędrował czujnik temperatury , czujnik okna i przekaźnik . No i sobie to działało . Przekaźnik sterował rozdzielaczem c.o. a właściwie go zamykał, gdy syn otworzył okno w swoim pokoju , a potrafił "wietrzyć" całą noc , bo jego "blaszak" przegrzewał mu pokój. A teraz pomyślałem że wrzucę do każdej lokalizacji termostat , no i zonk , nie da się. Za każdym razem jak przeniosę jakiś element do jednej to wszystko ląduje do tej samej lokalizacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest utworzyć 4 usługi supla-device i do każdej po jednym czujniku xiaomi, okna , przekaźnik i termostat ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie każdy kanał powinieneś być stawnie przypisać do innych lokalizacji. Natomiast jest wymagane, aby "powiązane" kanały były w tej samej lokalizacji.
Wynika to z tego, że lokalizacje określają uprawnienia do urządzeń (dostęp do nich). Więc jeśli użytkownik ma dostęp do termostatu, a nie ma do termometru powiązanego z termostatem, to to nie może działać
Natomiast w Cloud logika szukania powiązań działa w sposób, którego do końca nie ogarniam i może tam jest coś źle zrobionego (było to już kilka razy w różnych scenariuszach poprawiane). Także napisz szczegółowo co i jak masz i co nie działa, to sprawdzę
Wynika to z tego, że lokalizacje określają uprawnienia do urządzeń (dostęp do nich). Więc jeśli użytkownik ma dostęp do termostatu, a nie ma do termometru powiązanego z termostatem, to to nie może działać
Natomiast w Cloud logika szukania powiązań działa w sposób, którego do końca nie ogarniam i może tam jest coś źle zrobionego (było to już kilka razy w różnych scenariuszach poprawiane). Także napisz szczegółowo co i jak masz i co nie działa, to sprawdzę
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
wojtas567
A może dałoby radę przypisać np. czujnik temperatury do dwóch lokalizacji. Czyli byłoby z termostatem i w innej lokalizacji np. temperatura w mieszkaniu. Druga sprawa że ten czujnik okna czy termometr nie zawsze jest na tym samym module co przekaźnik termostatu i też przydałaby się możliwość wyboru termometru z innego urządzenia, na własną odpowiedzialność 
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na własną odpowiedzialność można sobie zrobić np odczyt przez link bezpośredni.wojtas567 wrote: Fri Apr 05, 2024 7:07 pm A może dałoby radę przypisać np. czujnik temperatury do dwóch lokalizacji. Czyli byłoby z termostatem i w innej lokalizacji np. temperatura w mieszkaniu. Druga sprawa że ten czujnik okna czy termometr nie zawsze jest na tym samym module co przekaźnik termostatu i też przydałaby się możliwość wyboru termometru z innego urządzenia, na własną odpowiedzialność![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
wojtas567
Odkąd działają skrypty u Fracza, tak długo u mnie pracują termostaty i nie zdarzyła mi się niespodzianka. Kwestia odpowiedniego podejścia i adekwatnego zabezpieczenia do systemu.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Termostat na na temperaturze z linka bezp. działa bezproblemowo ... od 2 mieswojtas567 wrote: Fri Apr 05, 2024 7:07 pm Druga sprawa że ten czujnik okna czy termometr nie zawsze jest na tym samym module co przekaźnik termostatu i też przydałaby się możliwość wyboru termometru z innego urządzenia, na własną odpowiedzialność![]()
YoMan
-
wojtas567
Kurczę nie nadążam za wami
.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek