Podział urządzenia na różne lokalizacje

User avatar
shimano73
Posts: 1997
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Jakiś czas temu uruchomiłem na małej malince (Zero 2 WB) supla-device for linux z 4 termometrami xiaomi , 4 czujnikami w oknach i 4 przekaźniki . Wówczas utworzyłem kilka lokalizacji i do każdej z nich powędrował czujnik temperatury , czujnik okna i przekaźnik . No i sobie to działało . Przekaźnik sterował rozdzielaczem c.o. a właściwie go zamykał, gdy syn otworzył okno w swoim pokoju , a potrafił "wietrzyć" całą noc , bo jego "blaszak" przegrzewał mu pokój. A teraz pomyślałem że wrzucę do każdej lokalizacji termostat , no i zonk , nie da się. Za każdym razem jak przeniosę jakiś element do jednej to wszystko ląduje do tej samej lokalizacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest utworzyć 4 usługi supla-device i do każdej po jednym czujniku xiaomi, okna , przekaźnik i termostat ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
vajera
Posts: 448
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Post

shimano73 wrote: Thu Mar 21, 2024 7:37 am Jakiś czas temu uruchomiłem na małej malince (Zero 2 WB) supla-device for linux z 4 termometrami xiaomi , 4 czujnikami w oknach i 4 przekaźniki . Wówczas utworzyłem kilka lokalizacji i do każdej z nich powędrował czujnik temperatury , czujnik okna i przekaźnik . No i sobie to działało . Przekaźnik sterował rozdzielaczem c.o. a właściwie go zamykał, gdy syn otworzył okno w swoim pokoju , a potrafił "wietrzyć" całą noc , bo jego "blaszak" przegrzewał mu pokój. A teraz pomyślałem że wrzucę do każdej lokalizacji termostat , no i zonk , nie da się. Za każdym razem jak przeniosę jakiś element do jednej to wszystko ląduje do tej samej lokalizacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest utworzyć 4 usługi supla-device i do każdej po jednym czujniku xiaomi, okna , przekaźnik i termostat ?
Jakich czujników okna używasz?
User avatar
shimano73
Posts: 1997
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

vajera wrote: Thu Mar 21, 2024 8:23 am
shimano73 wrote: Thu Mar 21, 2024 7:37 am Jakiś czas temu uruchomiłem na małej malince (Zero 2 WB) supla-device for linux z 4 termometrami xiaomi , 4 czujnikami w oknach i 4 przekaźniki . Wówczas utworzyłem kilka lokalizacji i do każdej z nich powędrował czujnik temperatury , czujnik okna i przekaźnik . No i sobie to działało . Przekaźnik sterował rozdzielaczem c.o. a właściwie go zamykał, gdy syn otworzył okno w swoim pokoju , a potrafił "wietrzyć" całą noc , bo jego "blaszak" przegrzewał mu pokój. A teraz pomyślałem że wrzucę do każdej lokalizacji termostat , no i zonk , nie da się. Za każdym razem jak przeniosę jakiś element do jednej to wszystko ląduje do tej samej lokalizacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest utworzyć 4 usługi supla-device i do każdej po jednym czujniku xiaomi, okna , przekaźnik i termostat ?
Jakich czujników okna używasz?
Zwykłe kontaktrony przewodowe zamontowane przez producenta okien, miały być do alarmu ale wiesz jak to z tym szewcem było :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Ogólnie każdy kanał powinieneś być stawnie przypisać do innych lokalizacji. Natomiast jest wymagane, aby "powiązane" kanały były w tej samej lokalizacji.
Wynika to z tego, że lokalizacje określają uprawnienia do urządzeń (dostęp do nich). Więc jeśli użytkownik ma dostęp do termostatu, a nie ma do termometru powiązanego z termostatem, to to nie może działać ;)

Natomiast w Cloud logika szukania powiązań działa w sposób, którego do końca nie ogarniam i może tam jest coś źle zrobionego (było to już kilka razy w różnych scenariuszach poprawiane). Także napisz szczegółowo co i jak masz i co nie działa, to sprawdzę
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
wojtas567
Posts: 2217
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

A może dałoby radę przypisać np. czujnik temperatury do dwóch lokalizacji. Czyli byłoby z termostatem i w innej lokalizacji np. temperatura w mieszkaniu. Druga sprawa że ten czujnik okna czy termometr nie zawsze jest na tym samym module co przekaźnik termostatu i też przydałaby się możliwość wyboru termometru z innego urządzenia, na własną odpowiedzialność :)
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

wojtas567 wrote: Fri Apr 05, 2024 7:07 pm A może dałoby radę przypisać np. czujnik temperatury do dwóch lokalizacji. Czyli byłoby z termostatem i w innej lokalizacji np. temperatura w mieszkaniu. Druga sprawa że ten czujnik okna czy termometr nie zawsze jest na tym samym module co przekaźnik termostatu i też przydałaby się możliwość wyboru termometru z innego urządzenia, na własną odpowiedzialność :)
Na własną odpowiedzialność można sobie zrobić np odczyt przez link bezpośredni.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
wojtas567
Posts: 2217
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

Odkąd działają skrypty u Fracza, tak długo u mnie pracują termostaty i nie zdarzyła mi się niespodzianka. Kwestia odpowiedniego podejścia i adekwatnego zabezpieczenia do systemu.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
YoMan
Posts: 2351
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

wojtas567 wrote: Fri Apr 05, 2024 7:07 pm Druga sprawa że ten czujnik okna czy termometr nie zawsze jest na tym samym module co przekaźnik termostatu i też przydałaby się możliwość wyboru termometru z innego urządzenia, na własną odpowiedzialność :)
Termostat na na temperaturze z linka bezp. działa bezproblemowo ... od 2 mies :)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
wojtas567
Posts: 2217
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

Kurczę nie nadążam za wami :(.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “supla-dev”