Stan przekaźnikow termostatu - gdzie odczytac

alis102
Posts: 10
Joined: Fri Dec 22, 2017 1:29 pm

Post

Witam . Posiadam uruchomiony termostat na GG 7.14.24 Przeszukiwałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na następujacy temat.
Czy soft GG umożliwia pozyskanie zmiennej o stanie przekaźników kilku termostatów i czy mozna by było odczytać te zmienne celem wykorzystania ich np. w scenach i wykonania operacji logicznych :

1.Załączania kotła CO( jakimś innym przekaźnikiem) wtedy gdy co najmniej jeden przekaźnik termostatu jest załączony
2.wyłączania kotła COw sytuacji gdy wszystkie przekaźniki są wyłączone

Teraz mam to zrobione w scenach w suplascript a chciałbym przejść na GG i lokalną instalację supli.
Pozdr i z góry dziękuję za pomoc. A Lis
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

alis102 wrote: Mon Apr 08, 2024 6:11 am 1.Załączania kotła CO( jakimś innym przekaźnikiem) wtedy gdy co najmniej jeden przekaźnik termostatu jest załączony
2.wyłączania kotła COw sytuacji gdy wszystkie przekaźniki są wyłączone
Zrób to tak jeśli chcesz uzyskać to co mówisz bez SuplaScript...
Na jakimś module ESP8266 czy ESP32 zrób układ dla samych przekaźników. Przekaźników tyle oczywiście co termostatów.
Na Cloudzie zrób reakcje dla termostatów dla funkcji grzej i zatrzymanie grzania - żeby włączało i wyłączało na poszczególnych kanałach właściwe dla termostatów przekaźniki.
Teraz już w fizycznym wykonanym układzie dokładasz jeden fizyczny przekaźnik a raczej płytkę przekaźnikową, którą łączysz do poszczególnych wyjść GPIO będącymi wyjściami przekaźników zrobionych w module w sposób jaki opisałem tutaj. viewtopic.php?p=173809#p173809
W przyszłości dokładając fizyczne przekaźniki możesz pokusić się o sterowanie elektrycznymi siłownikami na belce rozdzielacza. Póki co masz sterowanie funkcją grzej/nie grzej dla kotła.
Innego sposobu chyba nie ma wyłączając oczywiście samodzielnie wykonany kod.
User avatar
YoMan
Posts: 2351
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

alis102 wrote: Mon Apr 08, 2024 6:11 am Witam . Posiadam uruchomiony termostat na GG 7.14.24 Przeszukiwałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na następujacy temat.
Czy soft GG umożliwia pozyskanie zmiennej o stanie przekaźników kilku termostatów i czy mozna by było odczytać te zmienne celem wykorzystania ich np. w scenach i wykonania operacji logicznych :

1.Załączania kotła CO( jakimś innym przekaźnikiem) wtedy gdy co najmniej jeden przekaźnik termostatu jest załączony
2.wyłączania kotła COw sytuacji gdy wszystkie przekaźniki są wyłączone

Teraz mam to zrobione w scenach w suplascript a chciałbym przejść na GG i lokalną instalację supli.
Pozdr i z góry dziękuję za pomoc. A Lis
skrypty chyba również możesz zainstalować lokalnie.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “GUI Generic”