Wsparcie dla Termostatu

pavel@

klew wrote: Sat Apr 27, 2024 8:20 am
pavel@ wrote: Sat Apr 27, 2024 8:10 am Nie wiem czy było ale u mnie jakieś anomalie gg najnowsze zachowuje się w ten sposób że po utracie połączenia lub restarcie załącza się grzanie aż do uzyskania połączenia z siecią co obrazuje poniższy screen oraz przy komunikacie błędu zegara da się to wyłączyć ? tak by nie włączało się bez powodu.
W jakim trybie pracuje?
Jeśli na programie tygodniowym, to jeśli nie masz zegara z baterią, to po resecie, urządzenie nie zna czasu i pracuje na pierwszym programie.
Tygodniowym

Według mnie to nie ma sensu jaka jest tego podstawa ?

Powinna być dodana funkcja wyłączenia tego

Zegar z baterią?
Gitman

Panowie czy ktoś odpalił termostat na esp32 z oled i przyciskami? Wszystko działa poza przyciskami (żadna konfiguracja przycisków dotycząca sterowania termostatem) gdy w konfiguracji wybierze się sterowanie przekaźnikiem który nie jest ustawiony pod termostat to działa normalnie włącz/wyłącz. Myślałem że w GG zaznaczyłem za dużo opcji i jest jakiś konflikt ale na innej płytce z zaznaczonym oled, przekaźniki, przyciski, ds18b20 i termostat dokładnie ta sama sytuacja. Pacjent to wroom32, soft GG generowany wczoraj :oops:

@Krycha88 może ty coś podpowiesz ?

W tym temacie też o tym pisałem ale jakoś cisza w eterze. Potrzebuję jakiejś wskazówki może coś robię nie tak dodam że testowałem praktycznie wszystkie gipo i nic
viewtopic.php?p=179330#p179330
lukasz06

Działa już chyba z pół roku, jak nie więcej.
Może jakaś aktualizacja coś zmieniła. Ja nie mam najnowszej wersji, ale coś 7 z przodu 😉
krycha88

Gitman wrote: Wed May 08, 2024 10:35 am Panowie czy ktoś odpalił termostat na esp32 z oled i przyciskami? Wszystko działa poza przyciskami (żadna konfiguracja przycisków dotycząca sterowania termostatem) gdy w konfiguracji wybierze się sterowanie przekaźnikiem który nie jest ustawiony pod termostat to działa normalnie włącz/wyłącz. Myślałem że w GG zaznaczyłem za dużo opcji i jest jakiś konflikt ale na innej płytce z zaznaczonym oled, przekaźniki, przyciski, ds18b20 i termostat dokładnie ta sama sytuacja. Pacjent to wroom32, soft GG generowany wczoraj :oops:
A jak ustawiłeś przyciski? Ustawiasz w przyciskach, że mają sterować 1 termostatem? A po drugie to zacznij od prostych konfiguracji a nie od razu kombajny budujesz ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Gitman

krycha88 wrote: Wed May 08, 2024 11:40 am
Gitman wrote: Wed May 08, 2024 10:35 am Panowie czy ktoś odpalił termostat na esp32 z oled i przyciskami? Wszystko działa poza przyciskami (żadna konfiguracja przycisków dotycząca sterowania termostatem) gdy w konfiguracji wybierze się sterowanie przekaźnikiem który nie jest ustawiony pod termostat to działa normalnie włącz/wyłącz. Myślałem że w GG zaznaczyłem za dużo opcji i jest jakiś konflikt ale na innej płytce z zaznaczonym oled, przekaźniki, przyciski, ds18b20 i termostat dokładnie ta sama sytuacja. Pacjent to wroom32, soft GG generowany wczoraj :oops:
A jak ustawiłeś przyciski? Ustawiasz w przyciskach, że mają sterować 1 termostatem? A po drugie to zacznij od prostych konfiguracji a nie od razu kombajny budujesz ;)
Nie pierwszy mój kombajn i nie pierwszy termostat z tą różnicą że wszystkie jak do tej pory były na esp8266 bez oleda i przycisków bo brak wystarczająco gipo aby to sensownie podłączyć a pierwszy raz odpalam na esp32, nie działają przyciski i nie wiem dlaczego.
Prosiłem o wskazówkę i mi jej udzieliłeś dzięki. Mam płytkę z czterema przekaźnikami a termostat był ustawiony na trzecim w takiej konfiguracji przyciski nie działały jak zmieniłem termostat z trzeciego na pierwszy przyciski zaczęły działać, nie wiedziałem że to ma znaczenie na którym przekaźniku jest termostat, myślałem że to obojętne.
20240508_213041.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

Gitman wrote: Wed May 08, 2024 6:59 pm Nie pierwszy mój kombajn i nie pierwszy termostat z tą różnicą że wszystkie jak do tej pory były na esp8266 bez oleda i przycisków bo brak wystarczająco gipo aby to sensownie podłączyć a pierwszy raz odpalam na esp32, nie działają przyciski i nie wiem dlaczego.
Prosiłem o wskazówkę i mi jej udzieliłeś dzięki. Mam płytkę z czterema przekaźnikami a termostat był ustawiony na trzecim w takiej konfiguracji przyciski nie działały jak zmieniłem termostat z trzeciego na pierwszy przyciski zaczęły działać, nie wiedziałem że to ma znaczenie na którym przekaźniku jest termostat, myślałem że to obojętne.
20240508_213041.jpg
Też tego nie wiedziałem ;) Wydaje mi się, że jednak nie ma to znaczenia a trzeba poprawnie ustawić numery przycisków które są przypisane do termostatu.
Gitman

Numery przycisków były poprawnie ustawione, termostat na pk3 i przyciski funkcyjne dla termostatu też na pk3 i nie działały. Ustawiłem termostat i przyciski na pk1 i wszystko bangla także wychodzi że jednak ma znaczenie :shock:
krycha88

Gitman wrote: Wed May 08, 2024 6:59 pm
krycha88 wrote: Wed May 08, 2024 11:40 am
Nie pierwszy mój kombajn i nie pierwszy termostat z tą różnicą że wszystkie jak do tej pory były na esp8266 bez oleda i przycisków bo brak wystarczająco gipo aby to sensownie podłączyć a pierwszy raz odpalam na esp32, nie działają przyciski i nie wiem dlaczego.
20240508_213041.jpg
Wrzuciłem poprawkę do wyznaczania kolejności, proszę zobacz czy aktualny i poprzedni przypadek działa teraz już poprawnie.
uchnast.michal

Muszę się przyznać, że ostatnio forum odwiedzałem nieczęsto. Lato minie i fajnie by było przejść na termostaty. I tu moje pytanie. Do tej pory stosowałam scripts.supla.io. Jest tam taka opcja, że można do każdego termostatu dodać więcej przekaźników. Ja robiłem to tak, że oprócz przekaźników do otwierania pętli dla pomieszczenia, każdy miał sterowanie wirtualnym nazwanym "temperatura wewnętrzna". W warunkach miałem ustawione, że piec grzeje gdy przekaźnik wirtualny "temperatura wewnętrzna" i "temperatura zewnętrzna" jest włączony. Jak osiągnąć podobny efekt na nowym termostacie Supli? Z góry dzięki za odp.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
vajera

uchnast.michal wrote: Tue May 21, 2024 5:37 pm Muszę się przyznać, że ostatnio forum odwiedzałem nieczęsto. Lato minie i fajnie by było przejść na termostaty. I tu moje pytanie. Do tej pory stosowałam scripts.supla.io. Jest tam taka opcja, że można do każdego termostatu dodać więcej przekaźników. Ja robiłem to tak, że oprócz przekaźników do otwierania pętli dla pomieszczenia, każdy miał sterowanie wirtualnym nazwanym "temperatura wewnętrzna". W warunkach miałem ustawione, że piec grzeje gdy przekaźnik wirtualny "temperatura wewnętrzna" i "temperatura zewnętrzna" jest włączony. Jak osiągnąć podobny efekt na nowym termostacie Supli? Z góry dzięki za odp.
Jakie są warunki załączenia obu tych przekaźników wirtualnych?

Return to “GUI Generic”