GKW-01 i wentylator w piecu akumulacyjnym Dimplex

Zamel_Fun_Fan
Posts: 6
Joined: Sun Apr 28, 2024 4:37 am

Post

Dzień dobry wszystkim entuzjastom i fanom Zamel-a/Supli,

z góry uprzedzam praktycznie zerową wiedzę własną. Prośba o wyrozumiałość również dlatego, że to mój pierwszy post choć czytam Was od 2019 r., tj. od kiedy czekałem na GKW-01 ! :)

Gorąca prośba do Was forumowiczów o pomoc - jak podłączyć wentylator , który mam w piecu akumulacyjnym Dimplex VFMi40

Oto garść faktów podstawowych:
  • mam piec akumulacyjny Dimplex VFMi40 (od 2011r.) (BTW od b.dawna działa z zegarem sieciowym Zamel ZCM-11, a od 2019r. wzbogaciłem instalację o dwa ROW-01 i jestem zachwycony, ale to inny temat - tutaj pomagali mi ludzie, którzy zaprojektowali schemat podłączeń w oparciu o mój schemat logiczny, a nie mam teraz z nimi kontaktu, a GKW potrzebuję sprawdzić/uruchomić najlepiej jeszcze dziś niestety :( bo chciałbym zdążyć go zwrócić jeśli nie da się go u mnie zastosować)
  • ten post i pytanie dotyczy tylko wątku sterowania dmuchawą (wentylatorem) w piecu akumulacyjnym
  • obecnie wentylator działa tylko na zasadzie załącz/wyłącz; wentylator ma się załączać (i tak się dzieje) gdy regulator temperatury ma zadaną wyższą temperaturę niż zmierzona przez niego w danym momencie i ma się wyłączać (i tak się dzieje) gdy w pomieszczeniu na skutek wydmuchanego ciepłego powietrza regulator wyczuwa osiągnięcie zadanej lub wyższej temperatury (sterowanie ręczne)
  • obecnie (od 2011 r. takim regulatorem w mej instalacji jest zobrazowany przeze mnie na foto regulator DimplexRT200; na foto widzicie również jak jest podłączony
  • wczoraj podłączyłem GKW-01 zamiast RT200 podłączając samo zasilanie i skonfigurowałem GKW w aplikacji ale nie mam pomysłu jak zrobić inne podłączenia niż L - N , tzn. mam dwa pomysły, ale boję się metody prób i błędów
Moje pytanie czy ktoś jest mi w stanie pokazać schemat podłączenia jak powinienem zastosować. Czytałem Temat "GKW-01 i NO-COM" ale nie potrafię powiedzieć jak ja mam zrobić, a bałem się w ciemno spróbować tego samego.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Posts: 517
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

GKW-01 schemat.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel_Fun_Fan
Posts: 6
Joined: Sun Apr 28, 2024 4:37 am

Post

Bardzo, bardzo dziękuję, że poświęciłeś chwilę i przepraszam, że dopiero teraz, ale odszukałem jeszcze schemat podłączeń w piecu i połączenia z regulatorem temperatury.

Zanim spróbuję tak jak pokazałeś, czy możesz jeszcze potwierdzić kierunek po lekturze załączonego schematu? góry dziękuję

Objaśnienia do załączonych schematów. Po lewej instrukcja, a po prawej jak to u mnie w piecu jest podłączone.
Oczywiście aktualne faktyczne podłączenia z pierwszego zdjęcia gdzie widać mój dotychczasowy regulator RT200 i podłączenia w nim.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Posts: 517
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Twój dotychczasowy sterownik to urządzenie naścienne więc najpierw trzeba zrobić puszkę pod GKW (no chyba że ten etap już wykonałeś). Piszesz że podłączyłeś już GKW zamiast RT - tzn rozłączyłeś kable z RT i podłączyłeś w to miejsce GKW czy GKW podłączyłeś do sieci w innym miejscu?
Zamel_Fun_Fan
Posts: 6
Joined: Sun Apr 28, 2024 4:37 am

Post

djalex wrote: Sun Apr 28, 2024 10:04 am Twój dotychczasowy sterownik to urządzenie naścienne więc najpierw trzeba zrobić puszkę pod GKW (no chyba że ten etap już wykonałeś).
Oczywiścię - masz rację; ten etap chcę rozpocząć po uzyskaniu pewności, że jestem w stanie zastąpić Dimplex RT200 Zamel-em GKW-01 ; podłączenia robię na zewnątrz na potrzeby sprawdzenia rozwiązania.
djalex wrote: Sun Apr 28, 2024 10:04 am Piszesz że podłączyłeś już GKW zamiast RT - tzn rozłączyłeś kable z RT i podłączyłeś w to miejsce GKW czy GKW podłączyłeś do sieci w innym miejscu?
"podłączyłem" GKW-01 zamiast RT200 ; cudzysłowie z uwagi na to że podłączyłem tylko L i N - na potrzeby sprawdzenia możliwości konfiguracji GWK- połączenia z aplikacja SUPLA ; udało mi się nawiązać łączność przez apkę SUPLI; siłą rzeczy na tym etapie wentylatora nie jestem w stanie uruchomić
djalex
Posts: 517
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Tyle co ze zdjęć przy RT widać to zasilanie jest raczej na przewodzie szarym, do wentylatora idzie czarny. brązowy i żółto zielony są raczej wolne (sprawdź czy je się da wyciągnąć). Możesz to sprawdzić, rozłącz zasilanie pieca (pewnie masz w rozdzielnicy do tego osobny bezpiecznik 3F - jeśli piec zasilany jest z 3 faz lub 1F w przypadku zasilania z jednej fazy), następnie sprawdź próbnikiem czy na szarym przewodzie jest napięcie, jeśli nie ma to rozłącz wszystkie przewody w RT i go zdejmij ze ściany. Jak już wszystkie przewody wychodzące ze ściany będziesz miał luźne "w powietrzu" to ponownie włącz zasilanie pieca i sprawdź czy na szarym pojawi się napięcie. Jeśli tak jest to podłącz GKW wg schematu jaki podałem z tymże fizycznie u ciebie zamiast brązowego ze schematu jest szary.
Zamel_Fun_Fan
Posts: 6
Joined: Sun Apr 28, 2024 4:37 am

Post

djalex wrote: Sun Apr 28, 2024 10:38 am Tyle co ze zdjęć przy RT widać to zasilanie jest raczej na przewodzie szarym, do wentylatora idzie czarny. brązowy i żółto zielony są raczej wolne (sprawdź czy je się da wyciągnąć). Możesz to sprawdzić, rozłącz zasilanie pieca (pewnie masz w rozdzielnicy do tego osobny bezpiecznik 3F - jeśli piec zasilany jest z 3 faz lub 1F w przypadku zasilania z jednej fazy), następnie sprawdź próbnikiem czy na szarym przewodzie jest napięcie, jeśli nie ma to rozłącz wszystkie przewody w RT i go zdejmij ze ściany. Jak już wszystkie przewody wychodzące ze ściany będziesz miał luźne "w powietrzu" to ponownie włącz zasilanie pieca i sprawdź czy na szarym pojawi się napięcie. Jeśli tak jest to podłącz GKW wg schematu jaki podałem z tymże fizycznie u ciebie zamiast brązowego ze schematu jest szary.
wszystko w całości i z osobna potwierdzam;
tak jak podpisałem na zdjęciu z rozprutym RT200 ja na szarym mam w nim Fazę i sprawdzałem to próbnikiem i tak mam w rozdzielnicy mam na to bezpiecznik (podpisany DM od dmuchawa) i jak pracuję w RT lub GKW to sobie go wyłączam.

Skoro potwierdzasz to idę sprawdzić; miałem to już nawet przygotowane, ale chciałem żeby zobaczył te podłączenia z pieca do RT200 ;
Zamel_Fun_Fan
Posts: 6
Joined: Sun Apr 28, 2024 4:37 am

Post

djalex wrote: Sun Apr 28, 2024 10:38 am Tyle co ze zdjęć przy RT widać to zasilanie jest raczej na przewodzie szarym, do wentylatora idzie czarny. brązowy i żółto zielony są raczej wolne (sprawdź czy je się da wyciągnąć). Możesz to sprawdzić, rozłącz zasilanie pieca (pewnie masz w rozdzielnicy do tego osobny bezpiecznik 3F - jeśli piec zasilany jest z 3 faz lub 1F w przypadku zasilania z jednej fazy), następnie sprawdź próbnikiem czy na szarym przewodzie jest napięcie, jeśli nie ma to rozłącz wszystkie przewody w RT i go zdejmij ze ściany. Jak już wszystkie przewody wychodzące ze ściany będziesz miał luźne "w powietrzu" to ponownie włącz zasilanie pieca i sprawdź czy na szarym pojawi się napięcie. Jeśli tak jest to podłącz GKW wg schematu jaki podałem z tymże fizycznie u ciebie zamiast brązowego ze schematu jest szary.
wszystko w całości i z osobna potwierdzam;
tak jak podpisałem na zdjęciu z rozprutym RT200 ja na szarym mam w nim Fazę i sprawdzałem to próbnikiem i tak mam w rozdzielnicy mam na to bezpiecznik (podpisany DM od dmuchawa) i jak pracuję w RT lub GKW to sobie go wyłączam.

Skoro potwierdzasz to idę sprawdzić; miałem to już nawet przygotowane, ale chciałem żeby zobaczył te podłączenia z pieca do RT200 ;
djalex
Posts: 517
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Mnie to wygląda że od pieca idzie przewód 5-cio żyłowy z tymże do podłączenia sterownika potrzebne są tylko 3 żyły.
Zamel_Fun_Fan
Posts: 6
Joined: Sun Apr 28, 2024 4:37 am

Post

djalex wrote: Sun Apr 28, 2024 8:25 am GKW-01 schemat.jpg

Mamy to! Dziękuję djalex!

podłączyłem jak na Twoim schemacie. Teraz przez GKW mogę skutecznie włączyć i wyłączyć wentylator (zadając wyższą lub niższą niż panująca przy GKW temperaturę). Super. Jestem w domu. :-D
Oczywiście tak samo dobrze działa mi przy nastawianiu temp. z poziomu GKW co przez apkę SUPLA.

Teraz już na spokojnie zrobi się puszkę i podłączenie.

Po stokroć dzięki i miłej niedzieli. Czytający proszę napiszcie jeśli ktokolwiek też podłączał wentylator z pieca akumulacyjnego :D
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL GKW-01”