z góry uprzedzam praktycznie zerową wiedzę własną. Prośba o wyrozumiałość również dlatego, że to mój pierwszy post choć czytam Was od 2019 r., tj. od kiedy czekałem na GKW-01 !
Gorąca prośba do Was forumowiczów o pomoc - jak podłączyć wentylator , który mam w piecu akumulacyjnym Dimplex VFMi40
Oto garść faktów podstawowych:
- mam piec akumulacyjny Dimplex VFMi40 (od 2011r.) (BTW od b.dawna działa z zegarem sieciowym Zamel ZCM-11, a od 2019r. wzbogaciłem instalację o dwa ROW-01 i jestem zachwycony, ale to inny temat - tutaj pomagali mi ludzie, którzy zaprojektowali schemat podłączeń w oparciu o mój schemat logiczny, a nie mam teraz z nimi kontaktu, a GKW potrzebuję sprawdzić/uruchomić najlepiej jeszcze dziś niestety bo chciałbym zdążyć go zwrócić jeśli nie da się go u mnie zastosować)
- ten post i pytanie dotyczy tylko wątku sterowania dmuchawą (wentylatorem) w piecu akumulacyjnym
- obecnie wentylator działa tylko na zasadzie załącz/wyłącz; wentylator ma się załączać (i tak się dzieje) gdy regulator temperatury ma zadaną wyższą temperaturę niż zmierzona przez niego w danym momencie i ma się wyłączać (i tak się dzieje) gdy w pomieszczeniu na skutek wydmuchanego ciepłego powietrza regulator wyczuwa osiągnięcie zadanej lub wyższej temperatury (sterowanie ręczne)
- obecnie (od 2011 r. takim regulatorem w mej instalacji jest zobrazowany przeze mnie na foto regulator DimplexRT200; na foto widzicie również jak jest podłączony
- wczoraj podłączyłem GKW-01 zamiast RT200 podłączając samo zasilanie i skonfigurowałem GKW w aplikacji ale nie mam pomysłu jak zrobić inne podłączenia niż L - N , tzn. mam dwa pomysły, ale boję się metody prób i błędów
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję