Sterownik rolet z pomiarem pradu

grzegorzmcewp

Chciałbym kupić sterownik rolet z pomiarem pradu. Właściwie chodziło by mi o to żeby działało jako czujnik przeciążeniowy jak roleta napotka opór wyłączyła się. Jest takie urządzenie które by działało tak jak chce? Sonoff R3 podobno ma pomiar prądu nie wiem czy w ich oryginalnym oprogramowaniu jest funkcja wyłączenia po przekroczeniu wartości czy tylko pomiar. W wersji z supla tego pomiaru nie ma aktywnego. Druga sprawa że nie przekonuja mnie chińskie serwery. Z tego co czytałem to zamel nie ma takiej opcji czy jest jakiś inny producent co bym mógł to ich urządzeniem ogarnąć?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

grzegorzmcewp wrote: Mon Apr 29, 2024 5:30 am Z tego co czytałem to zamel nie ma takiej opcji czy jest jakiś inny producent co bym mógł to ich urządzeniem ogarnąć?
mSRW-01 są z pomiarem prądu. Natomiast nie mają wyłączania na przeciążeniu. Testowaliśmy to na kiklu silnikach i na samym poborze prądu nie dało się odróżnić normalnej pracy silnika od sytuacji, gdy jest zablokowane. Pobór prądu był identyczny z dokładnością do kilku mA. Także różnice były poniżej 1% poboru prądu, a w trakcie normalnej pracy roleta też potrafi generować różnicę na poziomie kilku %.

Wg mnie najlepiej kupować silniki, które mają ochronę przed przeciążeniem i same się wyłączą, gdy napotkają opór.

Natomiast detekacja poboru prądu jest używana do automatycznej kalibrcji rolety (ustalenie górnej i dolnej pozycji, oraz czas otwierania/zamykania), do korygowania pozycji rolety w trakcie ruchu (niektóre silniki dodają opóźnienie na starcie), oraz do wykrywania problematycznych sytuacji (np. niespodziewane wyłaczenie silnika).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
grzegorzmcewp

Myślałem ze pobór prądu się zmienia jeżeli napotyka opór ale jeżeli mówisz że nie to mój pomysł legł w gruzach swoją drogą ciekawe skąd te silniki wiedzą że mają przeszkodę. No to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać jakikolwiek sterownik. Może polecił byś mi jakiś z tym że zależało by mi żeby był jak najmniejszy bo w puszce musze go upchać. Ten msrw jest fajna opcja tylko fajnie by było znaleźć coś tańszego
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Np loratap , ale on nie ma pomiaru prądu.
Tzn niektóre modele mają, ale trzeba podmienić chip.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

grzegorzmcewp wrote: Mon Apr 29, 2024 7:54 am Myślałem ze pobór prądu się zmienia jeżeli napotyka opór ale jeżeli mówisz że nie to mój pomysł legł w gruzach swoją drogą ciekawe skąd te silniki wiedzą że mają przeszkodę. No to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać jakikolwiek sterownik. Może polecił byś mi jakiś z tym że zależało by mi żeby był jak najmniejszy bo w puszce musze go upchać. Ten msrw jest fajna opcja tylko fajnie by było znaleźć coś tańszego
Są sterowniki z "detekcją przeszkód" i pomiarem prądu. Ale osobiście nie wiem w jaki sposób one działają. Prawdopodobnie ten temat poboru prądu zależy mocno od samego napędu i na niektórych to da się odróżnić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
grzegorzmcewp

Ok już mam wszystko wyjaśnione ciężko mam znaleźć ten loratap żeby miał wgrana suple. Sam tego nie zrobię bo z lutowaniem u mnie porażka
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

klew wrote: Mon Apr 29, 2024 8:26 am
Są sterowniki z "detekcją przeszkód" i pomiarem prądu. Ale osobiście nie wiem w jaki sposób one działają. Prawdopodobnie ten temat poboru prądu zależy mocno od samego napędu i na niektórych to da się odróżnić.
Kiedyś rozmawiałem z pracownikiem serwisu firmy produkującej silniki do rolet i dowiedziałem się, że b. często ustawianie pozycji krańcowych i detekcja przeszkód nie jest oparta na pomiarze prądu lecz na sprawdzaniu spadku prędkości obrotowej silnika (i zliczaniu obrotów). Różnica prądu pomiędzy pracującą normalnie roletą, a zatrzymaną jest trudna do jednoznacznego wychwycenia przy tego typu konstrukcjach i z tego wynika takie opomiarowanie.
Pietras81
Been thanked: 1 time

grzegorzmcewp wrote: Mon Apr 29, 2024 8:46 am Ok już mam wszystko wyjaśnione ciężko mam znaleźć ten loratap żeby miał wgrana suple. Sam tego nie zrobię bo z lutowaniem u mnie porażka
Mam jeszcze kilka loratap jak coś zapraszam na priv
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Pomoc”