Sterownik rolet z pomiarem pradu
-
grzegorzmcewp
Chciałbym kupić sterownik rolet z pomiarem pradu. Właściwie chodziło by mi o to żeby działało jako czujnik przeciążeniowy jak roleta napotka opór wyłączyła się. Jest takie urządzenie które by działało tak jak chce? Sonoff R3 podobno ma pomiar prądu nie wiem czy w ich oryginalnym oprogramowaniu jest funkcja wyłączenia po przekroczeniu wartości czy tylko pomiar. W wersji z supla tego pomiaru nie ma aktywnego. Druga sprawa że nie przekonuja mnie chińskie serwery. Z tego co czytałem to zamel nie ma takiej opcji czy jest jakiś inny producent co bym mógł to ich urządzeniem ogarnąć?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
mSRW-01 są z pomiarem prądu. Natomiast nie mają wyłączania na przeciążeniu. Testowaliśmy to na kiklu silnikach i na samym poborze prądu nie dało się odróżnić normalnej pracy silnika od sytuacji, gdy jest zablokowane. Pobór prądu był identyczny z dokładnością do kilku mA. Także różnice były poniżej 1% poboru prądu, a w trakcie normalnej pracy roleta też potrafi generować różnicę na poziomie kilku %.grzegorzmcewp wrote: Mon Apr 29, 2024 5:30 am Z tego co czytałem to zamel nie ma takiej opcji czy jest jakiś inny producent co bym mógł to ich urządzeniem ogarnąć?
Wg mnie najlepiej kupować silniki, które mają ochronę przed przeciążeniem i same się wyłączą, gdy napotkają opór.
Natomiast detekacja poboru prądu jest używana do automatycznej kalibrcji rolety (ustalenie górnej i dolnej pozycji, oraz czas otwierania/zamykania), do korygowania pozycji rolety w trakcie ruchu (niektóre silniki dodają opóźnienie na starcie), oraz do wykrywania problematycznych sytuacji (np. niespodziewane wyłaczenie silnika).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
grzegorzmcewp
Myślałem ze pobór prądu się zmienia jeżeli napotyka opór ale jeżeli mówisz że nie to mój pomysł legł w gruzach swoją drogą ciekawe skąd te silniki wiedzą że mają przeszkodę. No to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać jakikolwiek sterownik. Może polecił byś mi jakiś z tym że zależało by mi żeby był jak najmniejszy bo w puszce musze go upchać. Ten msrw jest fajna opcja tylko fajnie by było znaleźć coś tańszego
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Są sterowniki z "detekcją przeszkód" i pomiarem prądu. Ale osobiście nie wiem w jaki sposób one działają. Prawdopodobnie ten temat poboru prądu zależy mocno od samego napędu i na niektórych to da się odróżnić.grzegorzmcewp wrote: Mon Apr 29, 2024 7:54 am Myślałem ze pobór prądu się zmienia jeżeli napotyka opór ale jeżeli mówisz że nie to mój pomysł legł w gruzach swoją drogą ciekawe skąd te silniki wiedzą że mają przeszkodę. No to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać jakikolwiek sterownik. Może polecił byś mi jakiś z tym że zależało by mi żeby był jak najmniejszy bo w puszce musze go upchać. Ten msrw jest fajna opcja tylko fajnie by było znaleźć coś tańszego
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
grzegorzmcewp
Ok już mam wszystko wyjaśnione ciężko mam znaleźć ten loratap żeby miał wgrana suple. Sam tego nie zrobię bo z lutowaniem u mnie porażka
Kiedyś rozmawiałem z pracownikiem serwisu firmy produkującej silniki do rolet i dowiedziałem się, że b. często ustawianie pozycji krańcowych i detekcja przeszkód nie jest oparta na pomiarze prądu lecz na sprawdzaniu spadku prędkości obrotowej silnika (i zliczaniu obrotów). Różnica prądu pomiędzy pracującą normalnie roletą, a zatrzymaną jest trudna do jednoznacznego wychwycenia przy tego typu konstrukcjach i z tego wynika takie opomiarowanie.klew wrote: Mon Apr 29, 2024 8:26 am
Są sterowniki z "detekcją przeszkód" i pomiarem prądu. Ale osobiście nie wiem w jaki sposób one działają. Prawdopodobnie ten temat poboru prądu zależy mocno od samego napędu i na niektórych to da się odróżnić.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Mam jeszcze kilka loratap jak coś zapraszam na privgrzegorzmcewp wrote: Mon Apr 29, 2024 8:46 am Ok już mam wszystko wyjaśnione ciężko mam znaleźć ten loratap żeby miał wgrana suple. Sam tego nie zrobię bo z lutowaniem u mnie porażka
https://pietras-81.aqi.eco/