Szukam aktualnego opisu podłączenia termometrów xiaomi LYWSD BT do supla device

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Mam od chyba 2 lat w supla virtual device wg doskonałego poradnika kolegi forumowego Błaszczyka (przepraszam jesli przekręciłem) kilka termometrów BT od xiaomi i szukam jak to przerowbic na tryb pasywny w supla device krok po kroku, razem z przeflashowaniem termometrów, postawieniem supla device na rpi i ogarnieciem tego z termometrami. Było to gdzieś na forum ale nie moge znaleźć, Poratuje ktoś linkiem?
Last edited by mmiikk on Sun May 05, 2024 6:03 pm, edited 1 time in total.
Simono
Been thanked: 6 times

mmiikk

Dziękuje, chodziło mi waśnie o to drugie bo pierwsze mam i działa
Duch__
Been thanked: 6 times

viewtopic.php?t=11193 może ten wątek pomoże?
mmiikk

Duch__ wrote: Sun May 05, 2024 1:55 pm viewtopic.php?t=11193 może ten wątek pomoże?
O własnie, mialem pytac czy odczytywanie tych termometrów przez esp juz jest stabilne i działa (gdzieś w forum widzialem proby ale bylo to dosc pionierskie i tajemnicze) , jeśli tak to pewnie sprubiję bo w szufladzie lezy jakies esp32, a rpi sa obecnie dosc drogie i w razie awarii bylo by kolo ratunkowe w postaci esp.
Wiec jak jest z dojrzaloscia i stabilnoscia odczytów poprzez esp32?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Sun May 05, 2024 2:56 pm O własnie, mialem pytac czy odczytywanie tych termometrów przez esp juz jest stabilne i działa (gdzieś w forum widzialem proby ale bylo to dosc pionierskie i tajemnicze) , jeśli tak to pewnie sprubiję bo w szufladzie lezy jakies esp32, a rpi sa obecnie dosc drogie i w razie awarii bylo by kolo ratunkowe w postaci esp.
Wiec jak jest z dojrzaloscia i stabilnoscia odczytów poprzez esp32?
viewtopic.php?p=178546&hilit=pokr%C4%99t%C5%82a#p178546

Na ten moment termostat obsługuje 6x Xiaomi (5x piętro i 1x parter) w szeregowcu 120 m² i odczyty wydają się być dosyć stabilne.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
mmiikk

A zbliża się jż wesja softu z web interfacem do wpisywania mac adresów termometrów? Jak rozumiem obecnie adresy te sa zaszyte w kodzie programu?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Sun May 05, 2024 5:02 pm A zbliża się jż wesja softu z web interfacem do wpisywania mac adresów termometrów? Jak rozumiem obecnie adresy te sa zaszyte w kodzie programu?
Obecnie są zaszyte w kodzie bo całą energię twórczą poświęciłem zgłębieniu takich kwestii jak obsługa grafiki, enkodera, RTC oraz optymalizacji skanowania BLE.

Może gdzieś na forum jest jakiś gotowy fragment kodu ilustrujący funkcję wpisania 9 adresów i odpowiadających im nazw lokalizacji? Jak nie to się dokształcę w wolnej chwili 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
mmiikk

Sflashowalem jeden termometr i juz jest w supla device i w chmurze znaczy dziala przez supla device, flashowalem za pomoca pierwszego linku binarka ATC_thermometer.bin (telink)bo wyczytałem w wątku dot. LYWSD i ESP32 ze taki musi byc soft aby działał również w esp32 (to tak na przyszłość),

Mam jednak pytane do samego flashowania: w ktorym kroku musze poustawiać parametry np interwalu rozgłaszania, jeszcze przed flashowaniem, czy można to zrobić już po fleszowaniu? Robiłem szybko wg filmiku z forum i pominąłem nieświadomie te ustawienia.

Czy da się zmienić tez zeby stan baterii pokazywał się na wyświetlaczu rzadziej? obecnie miga w około 2 sekundowych interwałach na przemian z wilgotnością.

Co do samej supla device w rpi, czy który termometr jest który w chmurze mogę zorientować się tylko po kolejności w pliku konfiguracyjnym xaml?

Return to “Pomoc”