Supla - chwilowe braki wskazań temperatury

Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

Witam,

mam problem z Sonoff Basic R2 z wgrana supla i podłączonym czujnikiem temperatury. Urządzenie to działa jak termostat, tak mam skonfigurowane. Problem w tym, że co jakiś czas mam odczyt -273 (tak jakby czujnik temperatury został odłączony) i zasilanie jest wyłączane przez sonoff, za chwilę wykazania temperatury się pojawiają i zasilanie jest włączone.

Czym mogą być spowodowane takie braki wskazań?

Chciałem się zalogować do urządzenia, (żeby sprawdzić last state) przez IP przydzielone przez router ale nie wiem jaki login i hasło. Nie przypominam żebym je zmieniał. Login: admin hasło: password nie działa.
zelinst
Posts: 13
Joined: Sat Mar 18, 2023 10:25 am

Post

A hasło nie jest "pass"?
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

Zgadza się, login: admin hasło: pass.
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Bartoni wrote: Wed May 15, 2024 6:51 pm Witam,

mam problem z Sonoff Basic R2 z wgrana supla i podłączonym czujnikiem temperatury. Urządzenie to działa jak termostat, tak mam skonfigurowane. Problem w tym, że co jakiś czas mam odczyt -273 (tak jakby czujnik temperatury został odłączony) i zasilanie jest wyłączane przez sonoff, za chwilę wykazania temperatury się pojawiają i zasilanie jest włączone.

Czym mogą być spowodowane takie braki wskazań?

Chciałem się zalogować do urządzenia, (żeby sprawdzić last state) przez IP przydzielone przez router ale nie wiem jaki login i hasło. Nie przypominam żebym je zmieniał. Login: admin hasło: password nie działa.
Gubi pomiar i pewnie jest tak skonfigurowany żeby odcinał zasilanie z powodów bezp (możesz to zmienić w cloud). Sama przyczyną gubienia pomiarów pojawia się kilka razy w tyg. (W tym juz chyba 3). Przyczyn może być kilka. Poczytaj forum i grupę na fb
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

YoMan wrote: Wed May 15, 2024 8:37 pm
Bartoni wrote: Wed May 15, 2024 6:51 pm Witam,

mam problem z Sonoff Basic R2 z wgrana supla i podłączonym czujnikiem temperatury. Urządzenie to działa jak termostat, tak mam skonfigurowane. Problem w tym, że co jakiś czas mam odczyt -273 (tak jakby czujnik temperatury został odłączony) i zasilanie jest wyłączane przez sonoff, za chwilę wykazania temperatury się pojawiają i zasilanie jest włączone.

Czym mogą być spowodowane takie braki wskazań?

Chciałem się zalogować do urządzenia, (żeby sprawdzić last state) przez IP przydzielone przez router ale nie wiem jaki login i hasło. Nie przypominam żebym je zmieniał. Login: admin hasło: password nie działa.
Gubi pomiar i pewnie jest tak skonfigurowany żeby odcinał zasilanie z powodów bezp (możesz to zmienić w cloud). Sama przyczyną gubienia pomiarów pojawia się kilka razy w tyg. (W tym juz chyba 3). Przyczyn może być kilka. Poczytaj forum i grupę na fb
Jest tak skontaktowany, że jeśli temperatura jest poniżej 45 to się wyłącza zasilanie wiec skoro zniknie pomiar, to mam wskazanie -273 także to powód dlaczego jest zasilanie wyłączone. Jeśli bym to zmienił to nie będzie spełniał swojego zadania.

Szukałem niczym napisałem i nic nie znalazłem na forum, a na fb to jest jakaś grupa?
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Bartoni wrote: Fri May 17, 2024 6:38 pm
Jest tak skontaktowany, że jeśli temperatura jest poniżej 45 to się wyłącza zasilanie wiec skoro zniknie pomiar, to mam wskazanie -273 także to powód dlaczego jest zasilanie wyłączone. Jeśli bym to zmienił to nie będzie spełniał swojego zadania.
Nie o to mi chodziło, zerknij na zrzut.
Zrzut ekranu 2024-05-17 224515.png
Bartoni wrote: Fri May 17, 2024 6:38 pm Szukałem niczym napisałem i nic nie znalazłem na forum,
Słabo szukasz. Możliwe przyczyny: za mały pullup, za długi przewód (powiązane z poprzednim), słabej jakości przewód, niepewny lut/połączenie, przewody idą w pobliżu 230v, nieoryginalny sensor (chiński klon), któraś z wersji GG (jeżeli używasz) która miała problem .... niestety nic więcej nie pomogę ... szklana kula w serwisie
Bartoni wrote: Fri May 17, 2024 6:38 pm a na fb to jest jakaś grupa?
Jest, SUPLA-DIY https://www.facebook.com/groups/supladiy

and the last but not least .... jesteś świadom zagrożenia dla zdrowia (może nawet życia) związanego z używaniem R2 jako termostatu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Nie o to mi chodziło, zerknij na zrzut.
Gdzie znajdę te ustawienia?

YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Słabo szukasz. Możliwe przyczyny: za mały pullup, za długi przewód (powiązane z poprzednim), słabej jakości przewód, niepewny lut/połączenie, przewody idą w pobliżu 230v, nieoryginalny sensor (chiński klon), któraś z wersji GG (jeżeli używasz) która miała problem .... niestety nic więcej nie pomogę ... szklana kula w serwisie
Problem powstał nagle, wcześniej działało bez problemu ponad rok

YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm and the last but not least .... jesteś świadom zagrożenia dla zdrowia (może nawet życia) związanego z używaniem R2 jako termostatu?
Tzn? Masz na myśli, że nie zadziała prawidłowo i nie wyłączy albo nie włączy urządzenia?
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Bartoni wrote: Mon May 20, 2024 6:05 am
YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Nie o to mi chodziło, zerknij na zrzut.
Gdzie znajdę te ustawienia?
w cloud, w ustawieniach kanału
Bartoni wrote: Mon May 20, 2024 6:05 am
YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Słabo szukasz. Możliwe przyczyny: za mały pullup, za długi przewód (powiązane z poprzednim), słabej jakości przewód, niepewny lut/połączenie, przewody idą w pobliżu 230v, nieoryginalny sensor (chiński klon), któraś z wersji GG (jeżeli używasz) która miała problem .... niestety nic więcej nie pomogę ... szklana kula w serwisie
Problem powstał nagle, wcześniej działało bez problemu ponad rok
tak to bywa z DIY. Albo gdzieś się pogorszyło połączenie na skutek upływu czasu, albo się sensor zepsuł, albo gdzieś pojawił się większy prąd na linii 230v (np. 250v) ... przyczyny się nie zmieniają nawet jeżeli wcześniej działało. Trzeba szukać po nitce do kłębka.
Bartoni wrote: Mon May 20, 2024 6:05 am
YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm and the last but not least .... jesteś świadom zagrożenia dla zdrowia (może nawet życia) związanego z używaniem R2 jako termostatu?
Tzn? Masz na myśli, że nie zadziała prawidłowo i nie wyłączy albo nie włączy urządzenia?
Bardziej to, że R2 nie ma separacji galwanicznej i jeżeli nie jest odpowiednio przerobiony i działa na zasilaniu 230V to na sensorze może się pojawić faza 230V. Jeżeli ktoś dotknie termometru to może doświadczyć "emocji", których by chyba nie chciał.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

YoMan wrote: Mon May 20, 2024 11:33 am
Bardziej to, że R2 nie ma separacji galwanicznej i jeżeli nie jest odpowiednio przerobiony i działa na zasilaniu 230V to na sensorze może się pojawić faza 230V. Jeżeli ktoś dotknie termometru to może doświadczyć "emocji", których by chyba nie chciał.
Ale tam jest zasilacz impulsowy z transformatorem , więc jest izolacja galwaniczna , co prawda jakością nie grzeszy , jedynie przekaźnik ma wyjście potencjałowe czyli w stanie aktywnym daje 230V. Wnioskuję to po zdjęciach , nigdy nie maiłem sonoffa w ręku :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

YoMan wrote: Mon May 20, 2024 11:33 am w cloud, w ustawieniach kanału
Nie widzę ustawień w cloud w zakładce kanały, jak je znaleźć

YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm tak to bywa z DIY. Albo gdzieś się pogorszyło połączenie na skutek upływu czasu, albo się sensor zepsuł, albo gdzieś pojawił się większy prąd na linii 230v (np. 250v) ... przyczyny się nie zmieniają nawet jeżeli wcześniej działało. Trzeba szukać po nitce do kłębka.
To bardziej prawdopodobne przyczyny, bo to że przewód za długi lub idzie w pobliżu 230V odpada, bo nic tam nie przerabiałem. Także będę szukał coś w tych ostatnich podpowiedziach

YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Bardziej to, że R2 nie ma separacji galwanicznej i jeżeli nie jest odpowiednio przerobiony i działa na zasilaniu 230V to na sensorze może się pojawić faza 230V. Jeżeli ktoś dotknie termometru to może doświadczyć "emocji", których by chyba nie chciał.
A są jakieś bezpieczniejsze rozwiązania żeby wykorzystywać jako termostat? Jakiś inny sonoff?

Return to “Pomoc”