Witam,
mam problem z Sonoff Basic R2 z wgrana supla i podłączonym czujnikiem temperatury. Urządzenie to działa jak termostat, tak mam skonfigurowane. Problem w tym, że co jakiś czas mam odczyt -273 (tak jakby czujnik temperatury został odłączony) i zasilanie jest wyłączane przez sonoff, za chwilę wykazania temperatury się pojawiają i zasilanie jest włączone.
Czym mogą być spowodowane takie braki wskazań?
Chciałem się zalogować do urządzenia, (żeby sprawdzić last state) przez IP przydzielone przez router ale nie wiem jaki login i hasło. Nie przypominam żebym je zmieniał. Login: admin hasło: password nie działa.
Supla - chwilowe braki wskazań temperatury
-
Gubi pomiar i pewnie jest tak skonfigurowany żeby odcinał zasilanie z powodów bezp (możesz to zmienić w cloud). Sama przyczyną gubienia pomiarów pojawia się kilka razy w tyg. (W tym juz chyba 3). Przyczyn może być kilka. Poczytaj forum i grupę na fbBartoni wrote: Wed May 15, 2024 6:51 pm Witam,
mam problem z Sonoff Basic R2 z wgrana supla i podłączonym czujnikiem temperatury. Urządzenie to działa jak termostat, tak mam skonfigurowane. Problem w tym, że co jakiś czas mam odczyt -273 (tak jakby czujnik temperatury został odłączony) i zasilanie jest wyłączane przez sonoff, za chwilę wykazania temperatury się pojawiają i zasilanie jest włączone.
Chciałem się zalogować do urządzenia, (żeby sprawdzić last state) przez IP przydzielone przez router ale nie wiem jaki login i hasło. Nie przypominam żebym je zmieniał. Login: admin hasło: password nie działa.
YoMan
-
Jest tak skontaktowany, że jeśli temperatura jest poniżej 45 to się wyłącza zasilanie wiec skoro zniknie pomiar, to mam wskazanie -273 także to powód dlaczego jest zasilanie wyłączone. Jeśli bym to zmienił to nie będzie spełniał swojego zadania.YoMan wrote: Wed May 15, 2024 8:37 pmGubi pomiar i pewnie jest tak skonfigurowany żeby odcinał zasilanie z powodów bezp (możesz to zmienić w cloud). Sama przyczyną gubienia pomiarów pojawia się kilka razy w tyg. (W tym juz chyba 3). Przyczyn może być kilka. Poczytaj forum i grupę na fbBartoni wrote: Wed May 15, 2024 6:51 pm Witam,
Szukałem niczym napisałem i nic nie znalazłem na forum, a na fb to jest jakaś grupa?
-
Nie o to mi chodziło, zerknij na zrzut.Bartoni wrote: Fri May 17, 2024 6:38 pm
Jest tak skontaktowany, że jeśli temperatura jest poniżej 45 to się wyłącza zasilanie wiec skoro zniknie pomiar, to mam wskazanie -273 także to powód dlaczego jest zasilanie wyłączone. Jeśli bym to zmienił to nie będzie spełniał swojego zadania.
Słabo szukasz. Możliwe przyczyny: za mały pullup, za długi przewód (powiązane z poprzednim), słabej jakości przewód, niepewny lut/połączenie, przewody idą w pobliżu 230v, nieoryginalny sensor (chiński klon), któraś z wersji GG (jeżeli używasz) która miała problem .... niestety nic więcej nie pomogę ... szklana kula w serwisie
Jest, SUPLA-DIY https://www.facebook.com/groups/supladiy
and the last but not least .... jesteś świadom zagrożenia dla zdrowia (może nawet życia) związanego z używaniem R2 jako termostatu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
Gdzie znajdę te ustawienia?
Problem powstał nagle, wcześniej działało bez problemu ponad rokYoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Słabo szukasz. Możliwe przyczyny: za mały pullup, za długi przewód (powiązane z poprzednim), słabej jakości przewód, niepewny lut/połączenie, przewody idą w pobliżu 230v, nieoryginalny sensor (chiński klon), któraś z wersji GG (jeżeli używasz) która miała problem .... niestety nic więcej nie pomogę ... szklana kula w serwisie
Tzn? Masz na myśli, że nie zadziała prawidłowo i nie wyłączy albo nie włączy urządzenia?YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm and the last but not least .... jesteś świadom zagrożenia dla zdrowia (może nawet życia) związanego z używaniem R2 jako termostatu?
-
w cloud, w ustawieniach kanału
tak to bywa z DIY. Albo gdzieś się pogorszyło połączenie na skutek upływu czasu, albo się sensor zepsuł, albo gdzieś pojawił się większy prąd na linii 230v (np. 250v) ... przyczyny się nie zmieniają nawet jeżeli wcześniej działało. Trzeba szukać po nitce do kłębka.Bartoni wrote: Mon May 20, 2024 6:05 amProblem powstał nagle, wcześniej działało bez problemu ponad rokYoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Słabo szukasz. Możliwe przyczyny: za mały pullup, za długi przewód (powiązane z poprzednim), słabej jakości przewód, niepewny lut/połączenie, przewody idą w pobliżu 230v, nieoryginalny sensor (chiński klon), któraś z wersji GG (jeżeli używasz) która miała problem .... niestety nic więcej nie pomogę ... szklana kula w serwisie
Bardziej to, że R2 nie ma separacji galwanicznej i jeżeli nie jest odpowiednio przerobiony i działa na zasilaniu 230V to na sensorze może się pojawić faza 230V. Jeżeli ktoś dotknie termometru to może doświadczyć "emocji", których by chyba nie chciał.
YoMan
-
Ale tam jest zasilacz impulsowy z transformatorem , więc jest izolacja galwaniczna , co prawda jakością nie grzeszy , jedynie przekaźnik ma wyjście potencjałowe czyli w stanie aktywnym daje 230V. Wnioskuję to po zdjęciach , nigdy nie maiłem sonoffa w rękuYoMan wrote: Mon May 20, 2024 11:33 am
Bardziej to, że R2 nie ma separacji galwanicznej i jeżeli nie jest odpowiednio przerobiony i działa na zasilaniu 230V to na sensorze może się pojawić faza 230V. Jeżeli ktoś dotknie termometru to może doświadczyć "emocji", których by chyba nie chciał.

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024

-
Nie widzę ustawień w cloud w zakładce kanały, jak je znaleźć
To bardziej prawdopodobne przyczyny, bo to że przewód za długi lub idzie w pobliżu 230V odpada, bo nic tam nie przerabiałem. Także będę szukał coś w tych ostatnich podpowiedziachYoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm tak to bywa z DIY. Albo gdzieś się pogorszyło połączenie na skutek upływu czasu, albo się sensor zepsuł, albo gdzieś pojawił się większy prąd na linii 230v (np. 250v) ... przyczyny się nie zmieniają nawet jeżeli wcześniej działało. Trzeba szukać po nitce do kłębka.
A są jakieś bezpieczniejsze rozwiązania żeby wykorzystywać jako termostat? Jakiś inny sonoff?YoMan wrote: Fri May 17, 2024 8:47 pm Bardziej to, że R2 nie ma separacji galwanicznej i jeżeli nie jest odpowiednio przerobiony i działa na zasilaniu 230V to na sensorze może się pojawić faza 230V. Jeżeli ktoś dotknie termometru to może doświadczyć "emocji", których by chyba nie chciał.