sterowanie ROW-07 pilotem elmes

m4rkiz@pm.me

Dzień dobry wszystkim, to mój debiut więc proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam ogarniać temat automatyki domowej, a z tego co widzę to znaczna część dyskusji jest tu na zupełnie innych poziomach jeżeli o informatykę i elektronikę chodzi.

Ale do brzegu:

Mam siedem grup naświetlaczy led podłączonych do zamelowskiego ROW-07.

Używam też czterokanałowego pilota do jednoprzyciskowego otwierania (otwórz - stop - zamknij - stop - otwórz...) dwóch bram.

Na dwóch niewykorzystanych przyciskach chciałem za pomocą ST100H-3K kupionego do innego celu załączać dwie grupy ledów, ale dotarło do mnie, że to bez sensu, bo tracę wpływ na stan kanału, nie mogę użyć harmonogramów, scen, oraz odbiornik byłby w nieoptymalnym miejscu.

Ponieważ zależy mi na zasięgu i nie chciałbym zbytnio kombinować, najchętniej zastosowałbym po prostu odbiornik dwukanałowy od elmesa U2HR potrzebuję tylko go do podłączyć do supli, a resztę ogarnę za pomocą wyzwalaczy akcji.

Czy dobrze kombinuję, że mogę uzyć SBW-02 od zamela do odczytywania stanów przekaźnika z U2HR?

W sensie - czy w gui strony będą dostępne takie opcje, czy trzeba użyć czegoś innego?
kiler88

Jeśli chcesz tym sterować od razu 230V to może RNW-01? Tylko nie miałem tego w rękach, nie wiem czy chcesz widzieć jego wejścia w aplikacji, bo on tylko chyba jako wyzwalacz akcji działa.
m4rkiz@pm.me

oglądałem go, ale tam widzę podawanie L\N na wejścia, chętniej zrobiłbym to bezpotencjałowo czy na 12V DC, na zasadzie:

- wciskam przycisk na pilocie elmesa

- U2HR odbiera sygnał i na czas wciśnięcia przycisku zmienia stan jednego z przekaźników NO

- COŚ TO ZINTERPRETUJE - dwa wejścia mi w zupełności wystarczą, bo nie mam więcej kanałów w odbiorniku ani wolnych przycisków na pilocie

- ROW-07 odpala jakąś scenę czy co tam chcę
klew

m4rkiz@pm.me wrote: Fri May 24, 2024 9:21 am oglądałem go, ale tam widzę podawanie L\N na wejścia, chętniej zrobiłbym to bezpotencjałowo czy na 12V DC, na zasadzie:

- wciskam przycisk na pilocie elmesa

- U2HR odbiera sygnał i na czas wciśnięcia przycisku zmienia stan jednego z przekaźników NO

- COŚ TO ZINTERPRETUJE - dwa wejścia mi w zupełności wystarczą, bo nie mam więcej kanałów w odbiorniku ani wolnych przycisków na pilocie

- ROW-07 odpala jakąś scenę czy co tam chcę
RNW na wejściach reaguje na zwarcie do L lub do N.
SBW-02 na wejściach reaguje na zwarcie do GND lub +12-24 V AC/DC.
SBW-01 na wejściach reaguje na zwarcie do 24 V AC/DC.
djalex

m4rkiz@pm.me wrote: Thu May 23, 2024 8:11 pm Mam siedem grup naświetlaczy led podłączonych do zamelowskiego ROW-07.

Na dwóch niewykorzystanych przyciskach chciałem za pomocą ST100H-3K kupionego do innego celu załączać dwie grupy ledów, ale dotarło do mnie, że to bez sensu, bo tracę wpływ na stan kanału...
Czy dobrze kombinuję, że mogę uzyć SBW-02 od zamela do odczytywania stanów przekaźnika z U2HR
Po co ci widzieć stan kanalu w odbiorniku radiowym? Odbiornik ma robic za przycisk podlączony do wejścia np RNW z ktorego to z kolei zasterujesz dowolnym urzafzeniem w supli.
Tak dokładnie to masz 7 sztuk tych naświetlaczy podlączonych do ROW-07 czy kilka naswietlaczy pod jeden kanał ROWa?
m4rkiz@pm.me

djalex wrote: Fri May 24, 2024 9:55 am Po co ci widzieć stan kanalu w odbiorniku radiowym?
nie chodzi o stan kanału, tylko o możliwość wybrania tego na stronie do dowolnych akcji w różnych urządzeniach

może się nieprecyzyjnie wyraziłem, bo całe sterowanie którego do teraz używałem poza aplikacją, to testowe podpięcie sobie sceny pod kilkukrotne naciśnięcie przycisku na smart gniazdku
djalex wrote: Fri May 24, 2024 9:55 am Tak dokładnie to masz 7 sztuk tych naświetlaczy podlączonych do ROW-07 czy kilka naswietlaczy pod jeden kanał ROWa?
Naświetlaczy mam łącznie 9, więc na dwóch kanałach są podwójne
klew wrote: Fri May 24, 2024 9:52 am RNW na wejściach reaguje na zwarcie do L lub do N.
SBW-02 na wejściach reaguje na zwarcie do GND lub +12-24 V AC/DC.
SBW-01 na wejściach reaguje na zwarcie do 24 V AC/DC.
czyli tak jak kombinowałem, pobawię się z SBW-02
m4rkiz@pm.me

trochę overkill, ale prosto z pudełka i działa tak jak powinno

Image

Return to “ZAMEL ROW-07”