Dzień dobry wszystkim, to mój debiut więc proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam ogarniać temat automatyki domowej, a z tego co widzę to znaczna część dyskusji jest tu na zupełnie innych poziomach jeżeli o informatykę i elektronikę chodzi.
Ale do brzegu:
Mam siedem grup naświetlaczy led podłączonych do zamelowskiego ROW-07.
Używam też czterokanałowego pilota do jednoprzyciskowego otwierania (otwórz - stop - zamknij - stop - otwórz...) dwóch bram.
Na dwóch niewykorzystanych przyciskach chciałem za pomocą ST100H-3K kupionego do innego celu załączać dwie grupy ledów, ale dotarło do mnie, że to bez sensu, bo tracę wpływ na stan kanału, nie mogę użyć harmonogramów, scen, oraz odbiornik byłby w nieoptymalnym miejscu.
Ponieważ zależy mi na zasięgu i nie chciałbym zbytnio kombinować, najchętniej zastosowałbym po prostu odbiornik dwukanałowy od elmesa U2HR potrzebuję tylko go do podłączyć do supli, a resztę ogarnę za pomocą wyzwalaczy akcji.
Czy dobrze kombinuję, że mogę uzyć SBW-02 od zamela do odczytywania stanów przekaźnika z U2HR?
W sensie - czy w gui strony będą dostępne takie opcje, czy trzeba użyć czegoś innego?
sterowanie ROW-07 pilotem elmes
-
Jeśli chcesz tym sterować od razu 230V to może RNW-01? Tylko nie miałem tego w rękach, nie wiem czy chcesz widzieć jego wejścia w aplikacji, bo on tylko chyba jako wyzwalacz akcji działa.
-
oglądałem go, ale tam widzę podawanie L\N na wejścia, chętniej zrobiłbym to bezpotencjałowo czy na 12V DC, na zasadzie:
- wciskam przycisk na pilocie elmesa
- U2HR odbiera sygnał i na czas wciśnięcia przycisku zmienia stan jednego z przekaźników NO
- COŚ TO ZINTERPRETUJE - dwa wejścia mi w zupełności wystarczą, bo nie mam więcej kanałów w odbiorniku ani wolnych przycisków na pilocie
- ROW-07 odpala jakąś scenę czy co tam chcę
- U2HR odbiera sygnał i na czas wciśnięcia przycisku zmienia stan jednego z przekaźników NO
- COŚ TO ZINTERPRETUJE - dwa wejścia mi w zupełności wystarczą, bo nie mam więcej kanałów w odbiorniku ani wolnych przycisków na pilocie
-
RNW na wejściach reaguje na zwarcie do L lub do N.m4rkiz@pm.me wrote: Fri May 24, 2024 9:21 am oglądałem go, ale tam widzę podawanie L\N na wejścia, chętniej zrobiłbym to bezpotencjałowo czy na 12V DC, na zasadzie:
SBW-02 na wejściach reaguje na zwarcie do GND lub +12-24 V AC/DC.
SBW-01 na wejściach reaguje na zwarcie do 24 V AC/DC.
-
Po co ci widzieć stan kanalu w odbiorniku radiowym? Odbiornik ma robic za przycisk podlączony do wejścia np RNW z ktorego to z kolei zasterujesz dowolnym urzafzeniem w supli.m4rkiz@pm.me wrote: Thu May 23, 2024 8:11 pm Mam siedem grup naświetlaczy led podłączonych do zamelowskiego ROW-07.
Na dwóch niewykorzystanych przyciskach chciałem za pomocą ST100H-3K kupionego do innego celu załączać dwie grupy ledów, ale dotarło do mnie, że to bez sensu, bo tracę wpływ na stan kanału...
Czy dobrze kombinuję, że mogę uzyć SBW-02 od zamela do odczytywania stanów przekaźnika z U2HR
Tak dokładnie to masz 7 sztuk tych naświetlaczy podlączonych do ROW-07 czy kilka naswietlaczy pod jeden kanał ROWa?
-
nie chodzi o stan kanału, tylko o możliwość wybrania tego na stronie do dowolnych akcji w różnych urządzeniach
może się nieprecyzyjnie wyraziłem, bo całe sterowanie którego do teraz używałem poza aplikacją, to testowe podpięcie sobie sceny pod kilkukrotne naciśnięcie przycisku na smart gniazdku
Naświetlaczy mam łącznie 9, więc na dwóch kanałach są podwójnedjalex wrote: Fri May 24, 2024 9:55 am Tak dokładnie to masz 7 sztuk tych naświetlaczy podlączonych do ROW-07 czy kilka naswietlaczy pod jeden kanał ROWa?
czyli tak jak kombinowałem, pobawię się z SBW-02klew wrote: Fri May 24, 2024 9:52 am RNW na wejściach reaguje na zwarcie do L lub do N.
SBW-02 na wejściach reaguje na zwarcie do GND lub +12-24 V AC/DC.
SBW-01 na wejściach reaguje na zwarcie do 24 V AC/DC.
-