Ja też jestem chętny
Domek w szeregowcu, a na dachu PV na mikrotinwerterach (6 szt. = po dwa na każdą fazę). Skrętka do rozdzielni doprowadzona.
Do tego Supla, Zigbee, BT, OpenDTU i inne spięte z Raspberry (MQTT, supla-devices, Node-RED, i inne).
ZAPROSZENIE DO TESTÓW MEW-02 ETH :)
-
Mam pytanie odnośnie zastosowania. Kolega ma dwa "stoły" PV o łącznej mocy ponad 13K. Z uwagi na piękną pogodę często oddaje więcej niż 10K do sieci. Pomyślałem, że mógłby użyć MEW i dowolnego modułu z przekaźnikiem by odcinać ostatni stringi z jednego ze stołów. Czy to zadziała? Ma ktoś tak może już zrobione? Z góry dziękuję.
PS
Jeżeli tak, zgłaszam go również do testów:)
PS
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
-
Przekaż koledze, że i tak powinien zgłosić większą moc do energetyki i przejść na starych zasadach do rozliczania 70% ;Puchnast.michal wrote: ↑Fri May 31, 2024 4:04 am Mam pytanie odnośnie zastosowania. Kolega ma dwa "stoły" PV o łącznej mocy ponad 13K. Z uwagi na piękną pogodę często oddaje więcej niż 10K do sieci. Pomyślałem, że mógłby użyć MEW i dowolnego modułu z przekaźnikiem by odcinać ostatni stringi z jednego ze stołów. Czy to zadziała? Ma ktoś tak może już zrobione? Z góry dziękuję.
PS
Falownik nie ma możliwości ograniczenia mocy do 10 kW? Ogólnie sporo falowników pozwala na podłączanie większej mocy paneli, niż same potrafią oddać. Można więc zamontować falownik 10 kW i paneli więcej, wtedy falownik sam obcina równo. Oczywiście to ile można przekroczyć moc, zależy od falownika.
A wracając do orginalnego pytania, to powinno to zadziałać. Tam pewnie trzeba jakiś stycznik zastosować, aby string odciąć. Ogólnie prądy po stronie DC są duże i szukałbym tutaj "stycznika" dedykowanego do PV i prądów stałych. Kiedyś na YT krążyły filmiki jakie ładne i duże łuki elektryczne można zrobić po stronie DC
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Dzięki za info. To są w sumie dwa falowniki więc ustawienie po "jego stronie" nie jest rozwiązaniem. Słuszna uwaga co do DC, tego się właśnie obawiałem, nie wiem jak duży jest string, ile paneli zawiera . Jeszcze raz dziękuję.klew wrote: ↑Fri May 31, 2024 7:47 am A wracając do orginalnego pytania, to powinno to zadziałać. Tam pewnie trzeba jakiś stycznik zastosować, aby string odciąć. Ogólnie prądy po stronie DC są duże i szukałbym tutaj "stycznika" dedykowanego do PV i prądów stałych. Kiedyś na YT krążyły filmiki jakie ładne i duże łuki elektryczne można zrobić po stronie DC
e-talking............
-
Prąd nie jest duży bo do 15A max ale napięcie jest wysokie nawet powyżej 1kVklew wrote: ↑Fri May 31, 2024 7:47 am
Przekaż koledze, że i tak powinien zgłosić większą moc do energetyki i przejść na starych zasadach do rozliczania 70% ;P
Falownik nie ma możliwości ograniczenia mocy do 10 kW? Ogólnie sporo falowników pozwala na podłączanie większej mocy paneli, niż same potrafią oddać. Można więc zamontować falownik 10 kW i paneli więcej, wtedy falownik sam obcina równo. Oczywiście to ile można przekroczyć moc, zależy od falownika.
A wracając do orginalnego pytania, to powinno to zadziałać. Tam pewnie trzeba jakiś stycznik zastosować, aby string odciąć. Ogólnie prądy po stronie DC są duże i szukałbym tutaj "stycznika" dedykowanego do PV i prądów stałych. Kiedyś na YT krążyły filmiki jakie ładne i duże łuki elektryczne można zrobić po stronie DC
-
Nareszcie , na to czekałem już dawno . Kiedy można się spodziewać dostępności żeby kupić ? Bo nie ukrywam że potrzebuje dwie sztuki i chciał bym odrazu na ethernet kupić .
-
Według mnie najlepsza opcja byłby komplet z możliwością wyboru konkretnych przekladników jako wariant.Mirosław F. wrote: ↑Wed May 29, 2024 8:14 am SUPLOWICZE !!!
MEW-02ETH-banerforum 1.png
Chcemy zaczerpnąć Waszych opinii co do formy sprzedaży urządzenia.
Jak widzielibyście MEW-02 ETH w sprzedaży, czy jako komplet z przekładnikami SC-16 i w razie potrzeby dokupić SC-24 lub SC-36, czy może jako produkt solo i osobno dokupić przekładniki?
-
Witam Ponownie
Poprzednio pisałem że potrzebuje i chętnie przetestuje mew-02 eth, ale nie wytrzymałem i kupiłem kolejny mew-01 do dalszej walki z dostawcą prądu i inwertera do PV.
Nadal jestem chętny do testowania mew-02 to będzie trzeci miernik od Was Podłączył bym pompę ciepła mierząc jej zużycie
Co do przekładników. Moi
m zdaniem 100A dla zwykłego Kowalskiego jest jak najbardziej w porządku. Zazwyczaj ile jest amper na dom 25, 32 ? Na gospodarstwo wuja ma 63.
Jeśli ktoś potrzebuje więcej może skontaktować się z Wami lub sprzedawcą i poprosić o inny zakres przekładników.
Pozdrawiam i życzę każdemu szczęścia i miłych testów
Poprzednio pisałem że potrzebuje i chętnie przetestuje mew-02 eth, ale nie wytrzymałem i kupiłem kolejny mew-01 do dalszej walki z dostawcą prądu i inwertera do PV.
Nadal jestem chętny do testowania mew-02 to będzie trzeci miernik od Was Podłączył bym pompę ciepła mierząc jej zużycie
Co do przekładników. Moi
m zdaniem 100A dla zwykłego Kowalskiego jest jak najbardziej w porządku. Zazwyczaj ile jest amper na dom 25, 32 ? Na gospodarstwo wuja ma 63.
Jeśli ktoś potrzebuje więcej może skontaktować się z Wami lub sprzedawcą i poprosić o inny zakres przekładników.
Pozdrawiam i życzę każdemu szczęścia i miłych testów
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Trochę późno ale ja również zgłaszam gotowość do testu, będzie no impuls do modernizacji mojej RG i lepszego wykorzystania FV na autokonsumpcję do czego zmuszają nas operatorzy/dostawcy energii . W tej chwili nie mam możliwości określenia nadwyżki produkcji FV do aktualnej konsumpcji , było by super mając możliwość to kontrolować.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024