Poziom cieczy w zbiorniku

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kryczka

Mam pomysł który powinien być prosty w realizacji a uatrakcyjniłby aplikację. Aktualnie wgrywamy 2 ikonki w zależności od stanu czyli jedną dla ON i druga dla OFF. Kiedy jednak mamy wartość w postaci poziomu cieczy przydałoby się aby ciecz w ikonce była inna w zależności od poziomu cieczy. Mój pomysł jest taki aby umożliwić wgranie 10 ikon co 10% do tematu dołączam screena z ikonek które posiadam. Można by przypisać tam gdzie jest wartość procentowa możliwość zastosowania 10 ikon.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Montaż instalacji elektrycznych, elektronika, informatyka i automatyka. Specjalizujemy się w instalacjach fotowoltaicznych, pompach ciepła, telewizji przemysłowej oraz systemach alarmowych. Realizujemy również nietypowe rozwiązania – lubimy wyzwania! :)
Pietras81

kryczka wrote: Sat Jun 01, 2024 2:32 pm Mam pomysł który powinien być prosty w realizacji a uatrakcyjniłby aplikację. Aktualnie wgrywamy 2 ikonki w zależności od stanu czyli jedną dla ON i druga dla OFF. Kiedy jednak mamy wartość w postaci poziomu cieczy przydałoby się aby ciecz w ikonce była inna w zależności od poziomu cieczy. Mój pomysł jest taki aby umożliwić wgranie 10 ikon co 10% do tematu dołączam screena z ikonek które posiadam. Można by przypisać tam gdzie jest wartość procentowa możliwość zastosowania 10 ikon.
A jaki masz czujnik do poziomu ??
https://pietras-81.aqi.eco/
zzrr

kryczka wrote: Sat Jun 01, 2024 2:32 pm Mam pomysł który powinien być prosty w realizacji a uatrakcyjniłby aplikację...
Sam pomysł jest fajny. Tylko jeśli dobrze odczytałem wprowadzone zmiany w 24.05.02 dotyczące ikon to...
cyt. "Ikona jest ustawiana wyłącznie podczas pierwszej rejestracji danego kanału. "
i w tym miejscu się zabawa z ikonami kończy
kryczka

Upolowałem zaje…. Czujnik poziomu napięcie wyjściowe 0-3v zasilony 5v pod analogiem działa przecudownie i dokładnie. Działa na zasadzie różnicy ciśnień.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Montaż instalacji elektrycznych, elektronika, informatyka i automatyka. Specjalizujemy się w instalacjach fotowoltaicznych, pompach ciepła, telewizji przemysłowej oraz systemach alarmowych. Realizujemy również nietypowe rozwiązania – lubimy wyzwania! :)
Pietras81

kryczka wrote: Sat Jun 01, 2024 5:41 pm Upolowałem zaje…. Czujnik poziomu napięcie wyjściowe 0-3v zasilony 5v pod analogiem działa przecudownie i dokładnie. Działa na zasadzie różnicy ciśnień.
A o tym też słyszałem same dobre słowa. Ciekawe jak dlugo w szambie wytrzyma.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew

Jest w planach tego typu ikona. Wcześniej był pomysł aby apka kolorowała wybrany kolor zależnie od wartości kanału, albo aby wyszarzała górną część ikony.
Wg mnie 10 ikon i poziomów to trochę za dużo
lukasz06

No 10 ikon to przesada, ale że 4 -5czemu nie
Pomysł z kolorowaniem w apce też całkiem całkiem 😉
kryczka

Czy ja wiem czy za dużo gdyby plik „gif” rozłożyć na segmenty byłoby ich o wiele więcej. Wszystkie ikony nie powinny zająć dużo miejsca na serwerze. Ale gdyby było 5 to byłoby super.
kryczka

Pietras81 wrote: Sat Jun 01, 2024 6:17 pm
kryczka wrote: Sat Jun 01, 2024 5:41 pm Upolowałem zaje…. Czujnik poziomu napięcie wyjściowe 0-3v zasilony 5v pod analogiem działa przecudownie i dokładnie. Działa na zasadzie różnicy ciśnień.
A o tym też słyszałem same dobre słowa. Ciekawe jak dlugo w szambie wytrzyma.
Ponoć stosują te czujniki w ekstremalnych warunkach w oczyszczalniach ścieków i pracują bez zastrzeżeń. Ja puki co jestem bardzo zadowolony. Dokładność wybitna wystarczy jedna kalibracja. Zamowilem drugi do szamba to przetestuje. Na zdjęciu wygląda na mniejszy ale w rzeczywistości to kawał Nierdzewki wielkości dłoni.
lukasz06

Jak się na nazywa ten czujnik?

Return to “Pomysły i koncepcje”