Jaki czujnik czadu/dymu pod Supla?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
lukasz06

Raczej tam nie ma ESP. Musiałbyś podmienić chip..
Ja mam 2 czujniki typu Mq135 itp podłączone pod czujkę alarmową. Ale tak jak kolega Duch pisał żeby być 100% pewnym to poza Suplą i markowej firmy
Zibi_007

domino20 wrote: Mon Jun 03, 2024 6:47 pm Witam
Zastanawiałem się nad osuplowaniem takiego z aliexpress - co o tym myślicie ?
Na 99,9% nie ma ESP. Sam kupiłem ostatnio kilka takich od różnych dostawców i poza jakimiś cudami w większości były chipy od Bouffalolab.
Pod eWelink czy Tuya działa całkiem ok, ale tak jak przedmówca radzę zainwestować w coś offline, a takie zabawki to ewentualnie dodatkowo. Osobiście wykorzystuję w celach edukacyjnych, w domu mam czujniki tradycyjne.
Nec Hercules contra plures!
domino20

Zgadzam się jest na jakimś wynalazku CB3S ale z tego co widzę to jest kompatybilny z ESP12 lub ESP8266 .
Wydaje się że zostaje kwestia skonfigurowania tego w GG żeby zadziałał czujnik z diodą nadawczo odbiorczą i można by dołożyć jeszcze ds18b20 i działała by jako czujka Dualna (dym + temperatura)
Racją jest że bezpieczniej byłoby na certyfikowanym systemie to zrobić ale to są już bardzo drogie rozwiązania.
klew

domino20 wrote: Tue Jun 04, 2024 10:05 am Zgadzam się jest na jakimś wynalazku CB3S ale z tego co widzę to jest kompatybilny z ESP12 lub ESP8266 .
Wydaje się że zostaje kwestia skonfigurowania tego w GG żeby zadziałał czujnik z diodą nadawczo odbiorczą i można by dołożyć jeszcze ds18b20 i działała by jako czujka Dualna (dym + temperatura)
Racją jest że bezpieczniej byłoby na certyfikowanym systemie to zrobić ale to są już bardzo drogie rozwiązania.
To, że rozkład pinów jest taki sam jak ESP12, to dopiero pół drogi.
Do tego musisz jeszcze mieć odpowiednio przygotowany soft.
Tego typu czujki potrafią też wyłączać zasilanie układowi radiowemu (CB3S, ESP), gdy nie wykrywają dymu, aby oszczędzać energię z baterii.
Temat jest oczywiście do ogarnięcia, ale musisz mieć trochę samozaparcia i dużo umiejętności :)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Zibi

Dokładnie zgadzam się z @klew. Jeśli posiadasz umiejętności i chęci to można sprawę ogarnąć.
Ponad rok temu działałem z czujnikami dymu.
Kupiłem w sklepie stacjonarnym Action link poniżej, chyba są do dziś ostatnio jak byłem to je widziałem.
Ja po prostu przejąłem sygnał transoptorem z diody czujnika i dorobiłem mały układ Attiny+SRX882. Po wykryciu dymu sygnał leci na przerwanie procka następuje wybudzenie i wysłanie radiem z info o baterii do Supli.
Dodatkowo w odbiorniku mam moduł GSM, który włącza się z mosfeta tak, żeby nie ciągnął cały czas prądu i wysyła SMS jakby neta nie było.
Sterowanie radiowe można by było lepiej ogarnąć zrobić komunikacje w dwie strony z potwierdzeniem odbioru, ale na srx882 to nie możliwe. Nie chciałem pakować tam innej radiowki ponieważ mało miejsca, a zależało mi zamknąć to w oryginalnej obudowie.
Oczywiście nie jest to może jakiś profi, ale działa mam celowo jeden nad piekarnikiem na suficie to jak się przesadzi z pieczeniem to się odzywa to też taki test co jakiś czas dla mnie że działa.
Warto też korzystać z przerwań z timerów sprzętowych np na płytach AVR ATtiny (ATtiny3217 itp.). Te liczniki sprzętowe ATtiny, korzystające z przerwania, nadal działają, nawet jeśli inne funkcje są blokowane. Co więcej, są znacznie dokładniejsze (na pewno w zależności od dokładności częstotliwości zegara) niż inne timery programowe i w sytuacji krytycznej zadziała.

https://allegro.pl/oferta/smartwares-rm ... 5732526054
QLQ

Szukam czujnika dymu najlepiej z zasilaniem bat + ew 230 ale MUSI mieć dodatkowy przekaźnik.... ktoś coś podpowie?

Plus czujnik gazu metan propan butan podobnie bat + 230V z przekaźnikiem.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Fryga

Pamietajcie, że czas życia takiego czujnika gazu to 2-3 lata, potem niestety się nieskalibruje. Czujniki gazu mają czasami obwód nagrzewania , który powoduje że od pewnego momentu w czasie od momentu włączenia - jego odczyty są dokładne.

Zatem nie warto inwestować w wyszukane interfejsy - ja u siebie zainstalowałem transoptor do MOSFETA który steruje wejściem typowym dla Supli.

Czujki dymu - większośc jest optyczna - trzeba co jakiś czas zdjąć i wyczyścić pole zliczania cząstek - jak zbierze się tam większa grupa brudu lub tzw obcy (np. pająk) - to adrenalina może podskoczyć podczas fałszywego alarmu

Return to “Pomysły i koncepcje”