Sterownik nawadniania ogrodu

Sproket
Posts: 15
Joined: Mon Mar 06, 2023 10:15 am

Post

Podpinam się pod prośbę :) Jak to poustawiać na 4chpro ;) . Na marginesie , dziś sterownik 4ch odwalił mi numer i włączył wszystkie sekcje sam z siebie. Nie wiem ile to trwało ale dobrze, że młody był w domu to zadzwonił , że woda leci ;). Soft ostatni jaki jest zamieszczony w temaci ;)
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

PuteR wrote: Sun Apr 21, 2024 10:44 am Z opisu wynika, że dwa z nich to pauza i bypass tylko jak poznać który to który i co właściwie te dwie opcje mają robić?? No i zostaje cały czas jeden włącznik i czujnik otwarcia drzwi które już zupełnie nie wiem do czego są. Czy może jakoś to szerzej opisać aby w pełni móc wykorzystać możliwości tego softu??
Pauza powoduje że żadne nawodnienia nie ruszy, bypass powoduje że zawsze ruszy bez względu na czujnik deszczu. Załącz któryś i sprawdź czy ruszy nawodnienia. Jeżeli ruszy to był bypass jeżeli nie to pauza :)
Czujnik otwarcia drzwi to domyślam się że czujnik deszczu lub wirtualny czujnik deszczu oparty o podlewa.cz
Skąd masz jeszcze jeden czwarty włącznik to nie wiem, mam wersje sprzed niemal 2 lat i mam tylko to co opisalem.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
xcszuwar
Posts: 119
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:58 pm

Post

Właśnie wrzuciłem ten soft do 4CH PRO ( do tej pory nawadnianie działało na sterowniku rainbirda) ale chciałbym to zintegrować z Suplą.

Mam dwa czujniki otwarcia drzwi ( jeden zamknięty drugi otwarty) co to u licha? a po chwili namysłu różnie to działa w różnych konfiguracjach raz się wyłącza jak użyję drugiego . Myślałem że czaje ale to widzę bardziej skomplikowane :)
trzy włączniki zasilania ( to czaje bypass, pausa i trzeci nie wiem co :)
4 automaty schodowe to czaje

Mam analogowy czujnik deszczu w opisie jest informacja o wirtualnym . Gdzieś mogę go podpiąć żeby czytać jego stan ? czy po prostu wpinam go w masę elektrozaworów i w momencie jak zadziała to nie załączy mi przekaźnika?


i drugie pytanie Działa ta integracja z podlewa.cz ? co to jest ten hash profilu i interwał ?

dzięki za odpowiedzi
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D
xcszuwar
Posts: 119
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:58 pm

Post

Witam wszystkich.
Dzieki nieocenienionej pomocy kolegi lukfud.
( Dzięki za cierpliwość i szybkie odpowiedzi : :) )
Odkopię temat sterownika nawadniania na Sanofie 4CHPro z softem od lukfud 2.4.1 / 1.37.
Projekt z wątku nie jest już rozwijany i ostatni Soft jest z 2023 roku. ( dostępny na pierwszej stronie)
Obecny projekt (komercyjny) to sterownik na max 14 sekcji , kombajn zwieloma funkcjami

Dla zainteresowanych szczegóły macie tutaj :
https://www.facebook.com/share/p/XvcGo7jQFFFq4kWW/

Ale wracając do tematu chciałbym wam przekazać kilka spostrzeżeń budując system od zera. Miałem wcześniej zbudowany system nawadniania - cztery sekcje w oparciu o sterownik Rainbirda jednak chciałem zintegrować to wszystko z Suplą.
Soft z wątku w 100% spełniał moje oczekiwania :
1. Cztery sekcje
2. możliwość podpięcia analogowego czujnika deszczu.
3. Integracja z PODLEWA.CZ ( działa wlasnie zmienilo mi status ).
Po wgraniu softu i uruchomieniu pierwsze pytanie czy chcecie zintegrować sterownik z podlewacz.cz jeżeli klikniecie na tak pokażą wam się później w Clouds i aplikacji dwa czujniki otwarcia drzwi :
-górny to czujnik zintegrowany z podlewa.cz (otwarty)
-Dolny (zamknięty z odwrócona logiką) to analogowy czujnik deszczu. Aby go otworzyć trzeba zewrzeć na płytce Gnd z RX. I właśnie do tych pinów podczepiamy analogowy czujnik deszczu. Mi zadziałało to bezpośrednio jednak po kontakcie z lukfud zrobiłem zworkę i odpiąłem ten czujnik do czasu kiedy go odizoluję opto izolatorem coby nie "usmażyć" ESP.

Standardowo musicie poustawiać w konfiguracji wszystkie informacje związane z nazwą, WiFi hasłami, serwerem supli itp. następnie klikając Przełącz do supli pojawi wam się taki ekran: ( plik nr 1)

Wprowadzacie tam kolejno
1. Interlock - TAK żeby nie odpaliło kilka sekcji na raz
2. hash profilu : tu wprowadzacie końcówkę linku z PODLEWA.CZ ( ten podświetlony koniec linku w Ustawieniach )
3. interwał odczytu po konsultacji z kolegą lukfud ustawiłem na 4 godziny ( 240)
pozostałe ustawienia zostawiłem.

Bardzo ważne jest aby konfigurując ustawienia w clouds mieć włączone uruchomienie ustawienia kanałów w przeciwnym razie nie zapisze wam ustawienia na podstawie których będziecie mogli odpalić cykl nawadnuania ręcznie albo z harmonogramu.
Opisy poszczególnych włączników i automatów schodowych macie na dwóch screenach:
- pierwszy po wgraniu softu
-drugi po mojej konfiguracji.
W cluds Supli ustawiacie sobie w sekundach długość działania automatów schodowych które odpowiadają poszczególnym sekcjom.
Po zapisaniu tych ustawień w clouds musicie zapisać ustawienia kanałów w sofcie dzięki temu nawadnianie będzie niezależne od połączenia z WiFi
Środkowym włącznikiem odpalacie cykl nawadniania ręcznie.
Aby to zautomatyzować trzeba ustawiać sobie harmonogram wg swoich preferencji na "włącznik cyklu"
i chyba tyle.
U mnie to działa bardzo dobrze przynajmniej na tą chwilę.
Jeszcze raz dziękuję koledze lukfud z forum który pomógł mi skonfigurować poprawnie system nawadniania pod jego Soft.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by xcszuwar on Sat Jun 01, 2024 10:38 pm, edited 1 time in total.
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D
xcszuwar
Posts: 119
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:58 pm

Post

Wykorzystałem starą wtyczkę z usuniętego sterownika nawadniania i system wygląda tak jak poniżej.
Wyciągnąłem na zewnątrz możliwość podpięcia czujnika deszczu oraz transformator 24 V do zasilania siłowników.
Wszystko zamknięte jest w oddzielnej skrzynce elektrycznej w ogrodzie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D
xcszuwar
Posts: 119
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:58 pm

Post

Czy ktoś mógłby mi pomóc jak to podłączyć żeby odizolować RX i GNd od mechanicznego czujnika deszczu. Na ta chwile jest tam zworka coby nie usmażyć ESP zbyt dużym oporem czujnika deszczu Rainbird.
Żeby nawadnianie ruszyło te piny (RX i GND ) muszą być zwarte
Slaby ze mnie elektronik :)
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D
User avatar
iborkim
Posts: 79
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Post

PC817 moduł optoizolatora, ale jeżeli czujnik działa mechaniczne zwarcie/rozwarcie to nie jest to potrzebne.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

xcszuwar wrote: Tue Jun 11, 2024 11:24 am Czy ktoś mógłby mi pomóc jak to podłączyć żeby odizolować RX i GNd od mechanicznego czujnika deszczu. Na ta chwile jest tam zworka coby nie usmażyć ESP zbyt dużym oporem czujnika deszczu Rainbird.
Żeby nawadnianie ruszyło te piny (RX i GND ) muszą być zwarte
Slaby ze mnie elektronik :)
Według mojej wiedzy to czujniki deszczu są bezpotencjałowe, działają jak kontaktrony na "zwarcie". Chyba, że twój ma jakieś baterie albo jest podłączony do zasilania. Weź multimetr i sprawdź czy zwiera/rozwiera przy naciskaniu tego grzybka na górze. Na 99,99% tak jest, więc nie wiem co chcesz izolować ... chyba że od wyładowań atmosferycznych?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
xcszuwar
Posts: 119
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:58 pm

Post

Według kolegi Łukasza długość przewodu i sam czujnik Ma bardzo dużą oporność co powoduje możliwość uszkodzenia ESP.
Działa to tak jak piszesz. W momencie kiedy czujnik przyjmie wodę - pęcznieją w nim papierowe krążki powodując otwarcie obwodu. jak wyschnie krążki zmniejszają objętość i obwód jest zamykany. Tak więc przy suchej pogodzie przez kabel i sam kontaktom ciągle przepływa prąd pomiedzy RX a gnd stąd pomysł odizolowania tego mniej obciążającym układem. Na początku podlaczylem tak jak pisałeś i czujnik Działał poprawnie jednak po rozmowie z lukfud odpiąłem go i zrobiłem krótką zworkę bojąc się o układ.
Może niepotrzebnie ?

Nie znam się na tym więc pytam mądrzejszych :) :).
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D
xcszuwar
Posts: 119
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:58 pm

Post

iborkim wrote: Tue Jun 11, 2024 12:01 pm PC817 moduł optoizolatora, ale jeżeli czujnik działa mechaniczne zwarcie/rozwarcie to nie jest to potrzebne.
Tak czujnik działa mechanicznie ale na dlugim kablu gdzie w instrukcji jest info żeby go.nie skracać ( nie wiem czemu)
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D

Return to “Projekty użytkowników”