Pomoc w sprzęcie

wasilek

Hej. Potrzebuje coś małego doczego da się wgrać suple i będzie to na 12v, a jedyną funkcją jaką potrzebuje to możliwość podlączenia do przycisku. Tak aby po nacisnieciu tego przycisku wyzwalala sie reakcja w innym urządzeniu które posiadam (oczywiście z supla).

Mogę zrobić to na Sonoff SV ale jest trochę za wysoki bo ma przekaźnik.

Co byście polecili?
Robert Błaszczak

Może coś w stylu Wemos + przetwornica step-down.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Może SBW? Co prawda nie ma tam obsługi przycisku, ale są wejścia jako czujniki binarne i można na nie ustawić Reakcje w Cloud
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
wasilek

klew wrote: Thu Jun 13, 2024 7:05 pm Może SBW? Co prawda nie ma tam obsługi przycisku, ale są wejścia jako czujniki binarne i można na nie ustawić Reakcje w Cloud
Pomysł dobry, ale myślę o czymś mocno budżetowym, może być goła płytka. To ma tylko dac info innemu urządczeniu, ze zostal wcisniety przycisk.
wasilek

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 13, 2024 6:58 pm Może coś w stylu Wemos + przetwornica step-down.
Ooooo. Dobry trop :-) Dzieki. A znasz moze cos jak Wemos ale na 12v? Moze być np. jakis chinczyk "gotowiec". A jak nie tonfaktycznie step down i wemos. Pozdraiwam
Robert Błaszczak

No właśnie nic chyba nie ma bez przekaźnika. Ale jak dasz radę sobie polutować kilka połączeń, to to będzie chyba najlepsza opcja.
Możesz też kupić gotową dedykowaną przetwornicę do Wemosa: https://www.wemos.cc/en/latest/d1_mini_ ... power.html
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

djalex

Może samo ESP-01 + step down wystarczy
Robert Błaszczak

Cenowo wielkiej różnicy nie ma, a tylko więcej kłopotów z ESP-01. Choćby z kombinowaniem z dwuetapowym "apdejtem".
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

djalex

To fakt, cenowo mała różnica. Ale gabarytowo wydaje się ze ro najmniejsze możliwe rozwiązanie.
Lomax1983

Najprościej zrobić "kanapkę" z Wemosa i modułu zasilającego. Wtedy możesz dać zasilanie jak dobrze pamiętam od 5V do 24V.
ws.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”