Sterowanie bramą garażową po Wi-Fi - napęd HATO 200

nonalaker
Posts: 3
Joined: Thu Jun 20, 2024 7:18 am

Post

Dzień dobry.

Do bramy garażowej mam podłączony napęd HATO 200.
https://hato.com.pl/images/napedy/120/h ... 0_2020.pdf

Sterowanie oczywiście z pilota oraz dodatkowo łącznikiem ściennym monostabilnym. Przycisk podłączony jest pod wyjście zewnętrze napędu, zgodnie ze schematem (w linku oraz w załączniku do posta).

Moje pytanie: czy w ten cały układ da się (a jeśli tak - gdzie/jak) wpiąć moduł Zamel do sterowania z telefonu? Czy tutaj moduł 12/24V czy 230V?

Z góry pięknie dziękuję za jakąkolwiek sugestię.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W przypadku SBW-01:

A1 - GND
A2 - +24V
11 - PB
14 - GND
A2 i IN1 pod kontaktron np. Satel B3

W przypadku SBW-02

A1 - +24V
A2 - GND
11 - PB
14 - GND
A1 i IN1 pod kontaktron np. Satel B3
nonalaker
Posts: 3
Joined: Thu Jun 20, 2024 7:18 am

Post

Pięknie dziękuję.

Czy kontaktron jest niezbędny do prawidłowego działania? Czy służyć ma on tylko temu, by aplikacja prawidłowo wskazywała stan bramy otwarta/zamknięta?
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Bez kontaktronu np nie da się sterować glosowo. A jak bedziesz chciał zasterować bramą jak jej fizycznie nie widzisz to nie wiesz czy ją akurat otwierasz czy zamykasz.
nonalaker
Posts: 3
Joined: Thu Jun 20, 2024 7:18 am

Post

Wszystko jasne. Ostatnie pytanie - jako że PB i GND w napędzie mam już zajęte (przewody od włącznika ściennego monostab), czy można tam wpiąć dodatkowo SBW (tj. po kilka przewodów w 1 slot)? Nie będzie się to gryzło / zwierało?
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Jak najbardziej można wpiąć kilka przewodów pod jeden zacisk.
Last edited by Mirosław F. on Fri Jun 21, 2024 5:54 am, edited 1 time in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Lepiej pod zacisk jeden przewód i i złączka np Wago do której można się rownolegle wpinać.
kkkacper
Posts: 14
Joined: Thu May 30, 2024 10:31 am

Post

pzygmunt wrote: Thu Jun 20, 2024 7:51 am W przypadku SBW-01:

A1 - GND
A2 - +24V
11 - PB
14 - GND
A2 i IN1 pod kontaktron np. Satel B3

W przypadku SBW-02

A1 - +24V
A2 - GND
11 - PB
14 - GND
A1 i IN1 pod kontaktron np. Satel B3
Jestes pewny, ze tak to powinno byc? A nie, ze GND z monostabilnego przez IN1, a kontaktron przez 11/14?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

kkkacper wrote: Fri Jun 28, 2024 3:05 pm Jestes pewny, ze tak to powinno byc?
Tak

Return to “ZAMEL SBW-01”