hostname Wi-Fi - polskie znaki

jaku2k
Has thanked: 1 time

supla-device do nazwy sieci w Wi-Fi w trybie CONFIG dodaje nazwę urządzenia. W przypadku obecności polskich znaków są one pomijane w nazwie (AP Wi-Fi).
Czy istnieje możliwość, aby były zamieniane na litery alfabetu łacińskiego (tzn. ą na a itd.)?
Pozdrawiam
Jakub
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Technicznie jest to możliwe, ale trzeba by uwzględnić dużo więcej znaków, niż tylko polskie. Dodatkowo tam jest utf8, a biblioteka chyba wszystko traktuje jako zwykłe ASCII.

Dla mnie to detal na który nie mam czasu.
Jeśli ktoś chce to dodać, to zachęcam do zrobienia poprawki i wrzucenia PR. Tylko proszę uwzględnić inne języki.

Dodam jeszcze że tam można ustawić własny prefix do hostname i nazwy wifi. Chyba metodą setCustomHostnamePrefix, albo czymś w tym stylu. To też jest dobre, bo od nazwy wifi zależy, czy kreator dodawania urządzeń z apki zadziała.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jaku2k

Rozumiem, dziękuję. Niestety ze względu na brak wiedzy sam takiego PR nie zrobię.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

jaku2k wrote: Fri Jun 21, 2024 10:37 am Rozumiem, dziękuję. Niestety ze względu na brak wiedzy sam takiego PR nie zrobię.
Ustaw sobie: SuplaDevice.setCustomHostnamePrefix("SUPLA-MOJ-ZOLWIK");
;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jaku2k

klew wrote: Fri Jun 21, 2024 10:42 am
jaku2k wrote: Fri Jun 21, 2024 10:37 am Rozumiem, dziękuję. Niestety ze względu na brak wiedzy sam takiego PR nie zrobię.
Ustaw sobie: SuplaDevice.setCustomHostnamePrefix("SUPLA-MOJ-ZOLWIK");
;)
Tyle zrozumiałem, dziękuję.
Chodziło mi o brak wsparcia biblioteki z mojej strony...

Return to “supla-dev”