Wgrałem sobie do D1 Mini GUI Generic. Do jednego z pinów mam podłączone 4 czujniki DS18B20, do innego pinu podłączyłem przekaźnik. Chciałbym aby na podstawie temperatury zmierzonej przez jeden z tych czujników zamykał lub otwierał się przekaźnik, tym samym załączając/wyłączając pompę c.o. Da się zrealizować taki scenariusz w GUI Generic? Jeśli tak, to jak to skonfigurować?
Chodzi mi o to żeby druga pompa, która jest za wymiennikiem ciepła nie pracowała niepotrzebnie, gdy regulator pokojowy wyłączy grzanie kotła gazowego. Bez tego pompa może nawet kilka godzin tłoczyć zimną wodę w instalację, co jest bez sensu.
4 czujniki są dlatego, że przy okazji będą mierzone temperatury na każdej końcówce wymiennika ciepła. Jeden z nich ma sterować pracą pompy c.o.
Załączanie pompy c.o. sterowane temperaturą.
-
Wygeneruj soft z opcją warunkowania i to rozwiąże twój problem. Drugą opcja to soft z termostatem ale to już warto wymienić modul na esp32.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Mam warunkowanie, tylko nie wiem jak to skonfigurować żeby działało tak jak chcę.
Jak wybrać czujnik, który ma sterować? Jest tylko wybór typu czujnika, a jak wybrać, który z czterech DS-ów ma decydować o zmianie stanu przekaźnika.
Jaki wybrać warunek? Chcę żeby pompa załączyła się przy temp. np. 35 st. C, a wyłączyła gdy temp. wody w krótkim obiegu spadnie poniżej np. 34 st. C.
Jak wybrać czujnik, który ma sterować? Jest tylko wybór typu czujnika, a jak wybrać, który z czterech DS-ów ma decydować o zmianie stanu przekaźnika.
Jaki wybrać warunek? Chcę żeby pompa załączyła się przy temp. np. 35 st. C, a wyłączyła gdy temp. wody w krótkim obiegu spadnie poniżej np. 34 st. C.
-
Warunek już znalazłem. Drugi, czyli "chłodzenie" działa jak chcę. Pozostaje do rozwiązania kwestia wyboru czujnika.
-
Nie pamientam ale tam jest do wyboru zarówno numer przekaznika jak i czujnika pokaz ustawienia to będzie łatwiej.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Temat odłożyłem na jakiś czas, ale teraz wraca.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.