Duch__ wrote: Sun Aug 04, 2024 12:57 pm
Hej.
Buduję automatykę do zraszaczy. Jakie czujniki wilgotności gleby i opadów deszczu stosujecie / polecacie tak by szło je zintegrować z suplą / arduino. Deszcz może być stanem 0 lub 1 ale wilgotność gleby to już lepiej jakieś procenty żeby pokazywał. Cena? Im mniej tym lepiej

PS. Mowa tylko o rozwiązaniach przewodowych
Kolejna kwestia to mam fragment trawnika na którym będą dwa zraszacze statyczne, ale parkuję tam czasami autem. Jak wykryć obecność auta, ale tak by nie włączało tej sekcji, jeśli auto jest zaparkowane w tym miejscu?
Na razie co prawda korzystam ze starego softu elmaya i nic lepszego nie znalazłem więc przymierzam się do zrobienia.
Natomiast moje uwagi:
1. przewodowo niekoniecznie dobra rzecz .... zabawa z układaniem przewodów a potem musisz uważać w razie zabiegów żeby przewodu nie uszodzić. Nie zapamiętasz gdzie są bo należałoby ich kilka w kilka miejsc trawnika puścić.
2. Dobrą opcją mi się wydaje radiówka i potem bramka do supli (próbuję się tego nauczyć ale kiepsko mi idzie) - bateria 18650 na ok. 2 lata powinna wystarczyć
3. Czujniki na zasadzie dwóch prętów wbitych w ziemię korodują więc trzeba podobno usypiać układ, żeby nie płynął prąd - wówczas wytrzymują dłużej, czujniki pojemnościowe tanie - potrafi wejść woda pod laminat i korodują ścieżki - do wymiany. Tych droższych a wyglądających podobnie nie testowałem
4. Te czujniki działają analogowo więc esp8266 słabo się spisuje. Albo esp32 (nieco lepiej podobno) albo zewnętrzny konwerter albo na radiówce Attiny ma dobry przetwornik analogowy
Co do drugiej kwestii: ja bym wrzucił czujnik odległości (ld2410, jsn-rto4T, laser) i prostym przekaźnikiem odciął zasilanie tych zaworów.