Jaki czujnik wilgotności gleby i deszczu?

Duch__
Been thanked: 6 times

Hej.

Buduję automatykę do zraszaczy. Jakie czujniki wilgotności gleby i opadów deszczu stosujecie / polecacie tak by szło je zintegrować z suplą / arduino. Deszcz może być stanem 0 lub 1 ale wilgotność gleby to już lepiej jakieś procenty żeby pokazywał. Cena? Im mniej tym lepiej :lol: PS. Mowa tylko o rozwiązaniach przewodowych

Kolejna kwestia to mam fragment trawnika na którym będą dwa zraszacze statyczne, ale parkuję tam czasami autem. Jak wykryć obecność auta, ale tak by nie włączało tej sekcji, jeśli auto jest zaparkowane w tym miejscu?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Duch__ wrote: Sun Aug 04, 2024 12:57 pm Hej.

Buduję automatykę do zraszaczy. Jakie czujniki wilgotności gleby i opadów deszczu stosujecie / polecacie tak by szło je zintegrować z suplą / arduino. Deszcz może być stanem 0 lub 1 ale wilgotność gleby to już lepiej jakieś procenty żeby pokazywał. Cena? Im mniej tym lepiej :lol: PS. Mowa tylko o rozwiązaniach przewodowych

Kolejna kwestia to mam fragment trawnika na którym będą dwa zraszacze statyczne, ale parkuję tam czasami autem. Jak wykryć obecność auta, ale tak by nie włączało tej sekcji, jeśli auto jest zaparkowane w tym miejscu?
Na razie co prawda korzystam ze starego softu elmaya i nic lepszego nie znalazłem więc przymierzam się do zrobienia.
Natomiast moje uwagi:
1. przewodowo niekoniecznie dobra rzecz .... zabawa z układaniem przewodów a potem musisz uważać w razie zabiegów żeby przewodu nie uszodzić. Nie zapamiętasz gdzie są bo należałoby ich kilka w kilka miejsc trawnika puścić.
2. Dobrą opcją mi się wydaje radiówka i potem bramka do supli (próbuję się tego nauczyć ale kiepsko mi idzie) - bateria 18650 na ok. 2 lata powinna wystarczyć
3. Czujniki na zasadzie dwóch prętów wbitych w ziemię korodują więc trzeba podobno usypiać układ, żeby nie płynął prąd - wówczas wytrzymują dłużej, czujniki pojemnościowe tanie - potrafi wejść woda pod laminat i korodują ścieżki - do wymiany. Tych droższych a wyglądających podobnie nie testowałem
4. Te czujniki działają analogowo więc esp8266 słabo się spisuje. Albo esp32 (nieco lepiej podobno) albo zewnętrzny konwerter albo na radiówce Attiny ma dobry przetwornik analogowy

Co do drugiej kwestii: ja bym wrzucił czujnik odległości (ld2410, jsn-rto4T, laser) i prostym przekaźnikiem odciął zasilanie tych zaworów.
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Hej. Jak do gleby to myślę że to będzie najlepsze, kiedyś raz się tym bawiłem, na razie coś muszę wymyślić bezprzewodowego😉
https://a.aliexpress.com/_Ew8ySxZ
Do opadów nie stosowałem, ale tamto do kwiatków jest OK 😉, nie degraduje się tak jak te z czujnikami wydrukowanym na PCB
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
jaku2k
Has thanked: 1 time

Dzień dobry,
Może zamiast czujnika opadów w kontekście podlewania lepiej sprawdzi się integracja z prognozą pogody? Przykładowo firma Orbit (nawadnianie, nie gumy) umożliwia coś takiego w trybie auto. Wydaje mi się, że istnieje możliwość integracji Supli z systemem podlewa.cz - może to jest jakieś wyjście?
Pozdrawiam
Jakub
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

jaku2k wrote: Sun Aug 04, 2024 1:50 pm Dzień dobry,
Może zamiast czujnika opadów w kontekście podlewania lepiej sprawdzi się integracja z prognozą pogody? Przykładowo firma Orbit (nawadnianie, nie gumy) umożliwia coś takiego w trybie auto. Wydaje mi się, że istnieje możliwość integracji Supli z systemem podlewa.cz - może to jest jakieś wyjście?
Korzystam, polecam umiarkowanie. Nie zawsze prognoza się sprawdza. Jako blokada podlewania na podstawie prognozy - może być, jako czujnik opadów - odradzam, zwykły hunter mini-click i sprawa zamknięta na wieki.
YoMan
Been thanked: 6 times

Mam rury arot w gruncie na 80cm pomiędzy budynkiem, a lokalizacjami montażu wiec o kable się nie boję, a jak jakimś cudem przewale to naprawie :)
Fryga

Dzieki za czujnik. Ja mam małżonkowe "Grudnie" które pięknie rosną na działce w pomieszczeniu w doniczkach gdzie nikt im nie przeszkadza. Potrzebują raz w tygodniu wlać coś do podstawki. Czujnik i układ mi to zrealizuje. Jak dawkować wodę autonomicznie do każdego kwiatka (jest ich 20) osobno z osobnym czujnikiem. Małżonka twierdzi że im dłużej są same tym ładniej rozwijają się i kwitną.

Ktoś zaproponuje?
Zibi

Nie wiem jaki budżet wchodzi w grę, ale ja polecam takie komunikacja po RS485 można na baaaardzo długich przewodach wysłać dane i łączyć kilkanaście. Fajna zabawka.
Są w różnych konfiguracjach z pH gleby itp
https://a.aliexpress.com/_ExcasO5

Te co zaklinował veeroos też używam tylko żeby unikać efektu elektrolizy dobrze jest je wylaczac. Np co 15 min robić pomiar i jakimś mosfetem odłączyć zasilanie.
Wiesiek

Cześć.
Czy taki czujnik może się przydać do sterowania podlewaniem ?
https://botland.com.pl/czujniki-pogodow ... 23632.html
Pietras81
Been thanked: 1 time

Wiesiek wrote: Mon Aug 26, 2024 9:49 am Cześć.
Czy taki czujnik może się przydać do sterowania podlewaniem ?
https://botland.com.pl/czujniki-pogodow ... 23632.html
Hej tylko ten czujnik podaje ilość opadów, pytanie jaki masz plan dalej co z tą informacją zrobisz.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”