Raspberry PI - Instalacja dockerowa

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz lut 11, 2018 9:19 pm

Podeślij jakieś fotki :-)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 496
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 11, 2018 9:23 pm

Coś tam zrobię :)
Może też jakiś filmik się uda zrobić :)
maniek
Posty: 13
Rejestracja: ndz paź 15, 2017 7:21 pm

ndz lut 11, 2018 10:11 pm

Witam, Instalacja przebiegła wg opisu kolegi lesny8 i fracz bez błędów na rpi3 b+. Na filmie w przeglądarce był adres 10.0.0.52 lecz dopiero po wpisaniu 192.168.1.112 otworzyła się strona i udało się zalogować, włączyłem rejestracje urządzeń i w telefonie wpisałem dane z supla client, łączy do supli i na tym koniec. Co robię nie tak.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lut 11, 2018 10:23 pm

A co ma jeszcze robić?
Dodałeś jakieś urządzenia?
Jeśli chodzi o adres, to dostaje go z serwera dhcp twego routera, więc to normalne...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 496
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn lut 12, 2018 7:39 am

Niestety CRON nie wypalił, przy wyłączonym zasilaniu czas stoi, więc rano jak włączą prąd to godzina jest ta która była przy wyłączeniu.

Aktualnie serwer działa, moduł dodałem, jak jutro będzie ok, to podłączam zielonego LEDa :)
Załączniki
IMG_20180212_082559.jpg
IMG_20180212_082559.jpg (6.5 MiB) Przejrzano 1797 razy
maniek
Posty: 13
Rejestracja: ndz paź 15, 2017 7:21 pm

pn lut 12, 2018 8:37 am

Próbuje ale się nie udaje dodać urządzeń.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lut 12, 2018 9:01 am

Dodajesz przez aplikację czy przez stronę 192.168.4.1?
Jaka wersja softu w urządzeniach?
Daj więcej info...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn lut 12, 2018 4:36 pm

Lector pisze:
pn lut 12, 2018 7:39 am
Niestety CRON nie wypalił, przy wyłączonym zasilaniu czas stoi, więc rano jak włączą prąd to godzina jest ta która była przy wyłączeniu.
To zrób inaczej. Niech się już zamyka to tak chamsko, ale przy włączeniu rano trzeba posprzątać i odpalić na nowo.

Zrób sobie nowy skrypt w katalogu supla-docker, np. clean-boot.sh:

Kod: Zaznacz cały

#!/usr/bin/env bash

cd "$(dirname "$0")"

docker-compose rm -fs
./supla.sh start
Następnie w pliku supla-docker/docker-compose.yml usuń wszystkie linie (3x) konfigurujące automatyczny restart kontenerów, np: https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... ose.yml#L6

I na koniec skonfiguruj malinę tak by uruchamiała skrypt clean-boot.sh przy starcie systemu. Tu masz info jak: https://raspberrypi.stackexchange.com/a/8735
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 496
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn lut 12, 2018 5:09 pm

Dzięki za cynk. Malinę zostawiłem w pracy, sprawdzę czy rano wstanie.
Więc jutro bym ją zabrał na aktualizację rozruchu.
maniek
Posty: 13
Rejestracja: ndz paź 15, 2017 7:21 pm

pn lut 12, 2018 9:45 pm

pn lut 12, 2018 11:01 am

Dodajesz przez aplikację czy przez stronę 192.168.4.1?
Jaka wersja softu w urządzeniach?
Daj więcej info...
Dodaję przez stronę 192.168.4.1
To urządzenie chciałem dodać
SONOFF-button-p5-DS18B20 by@Zybi
GUID ECE9FC38-8CB2-7EA2-C822-298F759185C0
WerOpr 2.0
Ten sonoff i inCan jak i inne działają na serwerze zewnętrznym supla
W smartfonie mam wersje 1.6.8
Smarfona też nie mogę dodać
ODPOWIEDZ