Odczyty z Licznika energii vs Zamel (Supla)
-
Basmar
Screen gdy solary działaja
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i cały plan spalił na panewce 
-
Basmar
https://youtu.be/2mD3UbSW7ho?si=QfT1jDBIZg0M1kmJ
Ten film wiele wyjaśnia.
Jeżeli w moim przypadku potwierdzi sie, ze wszystko jest własciwie podłączone (L1, L2, L3, V1, V2, V3 oraz klamry są na właściwych fazach, oznaczać to będzie, tak duża ilość sprzętu elektronicznego w jednym miejscu, powoduje nieefektywne zużycie energii, co skutkuje wyższym rachunkiem za prąd ale też obniża sprawność inwerterów solarnych o maksymalnej mocy 150 kW (3x 50 kW)
Temat będę drążył podobnie jak sprawę 12 volt na SBW-02,
Wyszło, ze mialem rację

Ten film wiele wyjaśnia.
Jeżeli w moim przypadku potwierdzi sie, ze wszystko jest własciwie podłączone (L1, L2, L3, V1, V2, V3 oraz klamry są na właściwych fazach, oznaczać to będzie, tak duża ilość sprzętu elektronicznego w jednym miejscu, powoduje nieefektywne zużycie energii, co skutkuje wyższym rachunkiem za prąd ale też obniża sprawność inwerterów solarnych o maksymalnej mocy 150 kW (3x 50 kW)
Temat będę drążył podobnie jak sprawę 12 volt na SBW-02,
Wyszło, ze mialem rację
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
W pierwszym poście napisałeś o odczytach energii czynnej (jednostki kWh) i o tym że masz rozjazd między licznikiem energetyki a MEW. Niezależnie od tego ile u Ciebie idzie energii biernej, wskazania obu liczników powinny być zgodne z dokładnością do klasy pomiarowej
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Basmar
Cześć,
Rozjazdy są na wszystkim, kWh, reactivate itp. Do tego solary maja wlasny pomiar energii i nic sie nie zgadza pomiedzy trzema urzadzeniami.
Najbardziej zaczynam wierzyc w to co pokazuje MEW
W tygodniu zamawiam audytora z firmy zajmującej się optymalizacja Reactive Power.
Dam znac jakie sa ich wyliczenia i sugestie.
Rozjazdy są na wszystkim, kWh, reactivate itp. Do tego solary maja wlasny pomiar energii i nic sie nie zgadza pomiedzy trzema urzadzeniami.
Najbardziej zaczynam wierzyc w to co pokazuje MEW
W tygodniu zamawiam audytora z firmy zajmującej się optymalizacja Reactive Power.
Dam znac jakie sa ich wyliczenia i sugestie.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Dodam jeszcze swoje dwa grosze.
Nie wiem jakie są liczniki w Irlandii ale na wiosnę też walczyłem z dość dużym rozjazdem względem obu liczników ( Supla - Tauron )
Przekładałem już nawet inną MEWkę bo myślałem że jest uszkodzona, aż doszedłem do wniosku że to licznik od Taurona leci w kulki.
Zamówiłem ekspertyzę, przyjechał monter zdemontować licznik jeszcze nastraszył moich rodziców że te liczniki się nie psują i że ona ma tysiące sztuk założonych nigdy jeszcze nie wymieniał i że napewno pieniądze za ekspertyzę są wyrzucone w błoto.
Jednak po 2 tygodniach przychodzi email że ekspertyza wykazała nieprawidłową prace licznik przekraczającą 180% normy.
Od tego momentu sprawdzam pokrycie liczników co miesiąc.
Nie wiem jakie są liczniki w Irlandii ale na wiosnę też walczyłem z dość dużym rozjazdem względem obu liczników ( Supla - Tauron )
Przekładałem już nawet inną MEWkę bo myślałem że jest uszkodzona, aż doszedłem do wniosku że to licznik od Taurona leci w kulki.
Zamówiłem ekspertyzę, przyjechał monter zdemontować licznik jeszcze nastraszył moich rodziców że te liczniki się nie psują i że ona ma tysiące sztuk założonych nigdy jeszcze nie wymieniał i że napewno pieniądze za ekspertyzę są wyrzucone w błoto.
Jednak po 2 tygodniach przychodzi email że ekspertyza wykazała nieprawidłową prace licznik przekraczającą 180% normy.
Od tego momentu sprawdzam pokrycie liczników co miesiąc.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Basmar
Tez mam taką cichą nadzieję, ze ktoś leci w ch...robertklepacki94 wrote: Sun Sep 22, 2024 6:45 pm Dodam jeszcze swoje dwa grosze.
Od tego momentu sprawdzam pokrycie liczników co miesiąc.![]()
Dlaczego niby mam dac wiarę inverterom Huawei.
Wyraznie jest napisane na plakietce Power Factor 0.8 no to jakim prawem 50 kW inverter liczy ze wysyla do siecie 50 kW i ze cala moc z paneli, bez strat jest transferowana.
Dzięki za wiarę w moje podejrzenia.
-
klew
Nigdy nie jest tak, że cała moc z paneli jest wysyłana do sieci. Natomiast moc falownika (nie paneli), określa ile maksymalnie falownik jest w stanie wysyłać do sieci. Ja mam falownik 8,2 kW, przy panalech 9,88 kWp. I nie raz widziałem 8,2 kW mocy czynnej z falownika.Basmar wrote: Mon Sep 23, 2024 1:30 am Tez mam taką cichą nadzieję, ze ktoś leci w ch...
Wyraznie jest napisane na plakietce Power Factor 0.8 no to jakim prawem 50 kW inverter liczy ze wysyla do siecie 50 kW i ze cala moc z paneli, bez strat jest transferowana.
-
Basmar
Pytanie, czy ze wzgledu na specyfikę tego miejsca oraz ilosci elektroniki, bez praktycznie żadnego urządzenia grzewczego, czy silika indukcyjnego, należy tak po prostu dać wiarę.klew wrote: Mon Sep 23, 2024 7:40 amNigdy nie jest tak, że cała moc z paneli jest wysyłana do sieci. Natomiast moc falownika (nie paneli), określa ile maksymalnie falownik jest w stanie wysyłać do sieci. Ja mam falownik 8,2 kW, przy panalech 9,88 kWp. I nie raz widziałem 8,2 kW mocy czynnej z falownika.Basmar wrote: Mon Sep 23, 2024 1:30 am Tez mam taką cichą nadzieję, ze ktoś leci w ch...
W moim przypadku, jak tylko invertery odpalaja przesuniecie fazowe na 3 fazach to około - 117 stopni.
Nie ma takiego cudu, zeby z tego wyciągnac 50 kW mocy czynnej.
Kazda instalacja jest specyficzna i przy duzych mocach wszystko widocznie odbywa sie inaczej.
Drążę temat, dam znać, dzięki za podpowiedzi.
-
klew
Ok, ale jeśli interesuje Cię czy falownik tyle wyciąga, to zamontuj MEW zaraz na wyjściu z falownika i mierz parametry pradu w tym miejscu.Basmar wrote: Mon Sep 23, 2024 8:18 am Pytanie, czy ze wzgledu na specyfikę tego miejsca oraz ilosci elektroniki, bez praktycznie żadnego urządzenia grzewczego, czy silika indukcyjnego, należy tak po prostu dać wiarę.
W moim przypadku, jak tylko invertery odpalaja przesuniecie fazowe na 3 fazach to około - 117 stopni.
Nie ma takiego cudu, zeby z tego wyciągnac 50 kW mocy czynnej.
Kazda instalacja jest specyficzna i przy duzych mocach wszystko widocznie odbywa sie inaczej.
Drążę temat, dam znać, dzięki za podpowiedzi.
Wtedy będziesz widział, czy falownik osiąga deklarowane 50 kW, czy nie.
Tego nie ma sensu sprawdzać w miejscu podłączenia licznika dostawcy energii, gdzie dochodzi dużo innych urządzeń - w tym miejscu widzisz parametry wypadkowe dla całej instalacji i wszystkich odbiorników i falowników w układzie.
-
Basmar
Dokładnie, taki, jest plan.
Najpier musze project managierów przekonać ze polski system jest o wiele dokładniejszy niz wbudowane.
Nie jest to latwe, jak jest sie samemu bez wsparcia techmicznego na miejscu.
Poza tym, beton intelektualny tutaj.
Najpier musze project managierów przekonać ze polski system jest o wiele dokładniejszy niz wbudowane.
Nie jest to latwe, jak jest sie samemu bez wsparcia techmicznego na miejscu.
Poza tym, beton intelektualny tutaj.