Sterowanie grzałki przez aplikację - regulacja temp. wody

Wegoorz

Hej,

Od niedawna używam grzałkę łazienkową Heatpol H+ Wifi. Moim głównym celem jest suszenie ręczników, nie dogrzewanie pomieszczenia.
Według poradnika producenta na YT, istnieje możliwość wyboru regulacji: temperatury wody lub powietrza w pomieszczeniu (czujnik w pilocie).
https://youtu.be/dz9YjfMk0rI?si=g6jJ-Uq39OR34jZ0&t=705

Z defaulta ustawiona jest temp powietrza w pomieszczeniu, jednak wolałbym sterować temperaturą wody. Na grzałce udało mi się zmienić na H według instrukcji poniżej, jednak od tego momentu w aplikacji Supla nie ma żadnych danych, ani możliwości sterowania temperaturą (została skala jak przy regulacji temp powietrza).

Jak to zmienić? Czy jest jakieś menu konfiguracyjne, które pozwala na regulację temperatury wody w apce? A może dodanie / usunięcie urządzenia?

Pozdrawiam!

Image
Zibi_007

Ja bym napisał na mail: k.kominek@heatpol.com.pl i zadał to pytanie.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
pzygmunt

W aplikacji jak wejdziesz w szczegóły to jest zakładka z takimi ustawieniami.
Wegoorz

pzygmunt wrote: Sat Sep 14, 2024 8:06 pm W aplikacji jak wejdziesz w szczegóły to jest zakładka z takimi ustawieniami.
Jeśli mówimy o tym menu na screenie poniżej, to nie ma takiego ustawienia. Jedynie max. temperatura wody.
Przy okazji wrzucam zrzut ekranu ze statystykami - jak widzicie, pusto od czasu zmiany.

Image Image
Zibi_007 wrote: Sat Sep 14, 2024 5:33 pm Ja bym napisał na mail: k.kominek@heatpol.com.pl i zadał to pytanie.
Ok, wysłałem pod ten adres też treść tego posta, jakbym dowiedział się coś kanałem mailowym, wrzucę też do tego wątku.
pzygmunt

Wegoorz wrote: Sun Sep 15, 2024 8:24 am Źle Cię zrozumiałem.
Jeśli mówimy o tym menu na screenie poniżej, to nie ma takiego ustawienia
Wegoorz wrote: Sun Sep 15, 2024 8:24 am Przy okazji wrzucam zrzut ekranu ze statystykami - jak widzicie, pusto od czasu zmiany.
Od czasu zmiany ?
Wegoorz

pzygmunt wrote: Sun Sep 15, 2024 8:48 am Od czasu zmiany ?
Od czasu zmiany z A (temperatura otoczenia) na H (temp. wody w grzejniku). Od kiedy to zmieniłem, nie da się sterować temperaturą w aplikacji, jedyną działającą opcją jest włącz-wyłącz. Zmiana temperatury w apce nic nie zmienia (i tak jest w złej skali, temperatury otoczenia).

Pisałem też mailowo z Panem Krzysztofem, jak zostało mi polecone na starcie (dzięki!) i wygląda na to, że to problem w apce. Być może za jakiś czas uda się to poprawić, cytuje fragment odpowiedzi od Pana Krzysztofa poniżej:
Proszę o trochę cierpliwości gdyż zgłosiłem problem do producenta aplikacji oraz firmy od oprogramowania. Po aktualizacji aplikacji w niedalekim czasie właśnie wychodzą takie dziwne sytuację. Testowałem sobie wczoraj długo i niestety po włączeniu trybu H można sterować temp wody w grzejniku ale tylko z poziomu pilota lub Bezpośrednio na sterowniku przyciskami.
Jeśli dostanę jakieś info mailowo, to zaktualizuję też ten wątek, nie wiem czy oprócz tego tematu na forum pzygmunt masz też jakiś kontakt w tej sprawie z Heatpolem.
pzygmunt

Będąc precyzyjnym tej funkcji nigdy w aplikacji nie było i nie wynika to z aktualizacji.
Po weryfikacji okazało się, że nie byliśmy świadomi, że takie założenie funkcjonalne w ogóle istnieje.
Dlatego moje pytania/odpowiedzi były niewłaściwe.
Wegoorz

pzygmunt wrote: Thu Sep 26, 2024 2:22 pm Będąc precyzyjnym tej funkcji nigdy w aplikacji nie było i nie wynika to z aktualizacji.
Po weryfikacji okazało się, że nie byliśmy świadomi, że takie założenie funkcjonalne w ogóle istnieje.
Dlatego moje pytania/odpowiedzi były niewłaściwe.
Ahh, tak to wygląda :) Czy jest szansa w takim razie na implementację takiej funkcji w przyszłości?
pzygmunt

Sterowanie przy takim trybie powinno być do ogarnięcia ale to jeszcze weryfikujemy. Może być problem z przełączaniem trybu z aplikacji. Wynika to z tego, że za całą logikę odpowiada inny układ z którym się komunikujemy i wstępnie wygląda na to, że protokół komunikacji na to nie pozwala. Niestety tego drugiego układu nie da się uaktualnić.

Return to “Heatpol Home+”