Testuj z Nami: Proste Sterowanie Bramą przez Supla 📱🚪

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
marcin459

Witam. Gdzie można kupić taki pilot zależy mi aby sterować za pomocą aplikacji bramą wyjazdowa i garażową ale bez zbędnych ingerencji w napędy. Z opisu wynika ze to super uprzedzenie proszę o Info. Pozdrawiam
suplainowator

Prześlij numer telefonu na PW. Skontaktujemy się z Tobą.
Yepestis

Jak projekt? Działa, rozwija się czy padł po wyprodukowaniu kilku sztuk na testy?
suplainowator

Hej. Okres wakacyjny. Mamy kilkadziesiąt wyprodukowanych... Narazie projekt nie został "pogrzebany".
krzysiek78

A jaka jest przewidywana cena urządzenia?
matrix0606

Pierwsza sprawa to nie za bardzo jestem w stanie uwierzyć, że napisaliście kopiarkę kodu dynamicznie zmiennego czyli Keeloq. Z takich kodów korzysta FAAC w drodze radiowej FIX, z takiego kodu korzysta NICE w drodze radiowej SMILO. Zresztą nie będę wymieniał tu poszczególnych marek bo wszyscy producenci mają w swojej ofercie drogi radiowe z kodem Keeloq plus swoje wstawki.
Druga rzecz to dokładanie czegokolwiek do automatów to żadna ingerencja w automat. Po to każdy automat ma złącza wejściowe z podstawowymi wyprowadzeniami jak OPEN_A, OPEN_B czy złączami zasilania, żeby tam się wpinać choćby dodatkowym, otwartym radiem.
Trzecia sprawa to trochę to pokomplikowaliście. Po co jakieś kopiowanie kodów. Skoro napisaliście informację o tym, że w miejscu instalacji potrzebne jest WiFi, to jakieś kopiowanie kodów jest zbędne.
Ja już dawno zaprojektowałem prostą płytkę, którą podłącza się do automatu. Posiada wejście napięcia zasilania na którego wejściu występuje przetwornica STEP DOWN Mini 360, czyli podłączamy się pod 24VAC/DC bo jest mostek, za nią na wszelki wypadek jest dioda zenera 5V1.
Mamy Wemos D1 Mini i 3szt przekaźników z wyjściami NO, sterowanych napięciem 5V do zwierania styków OPEN_A, OPEN_B czy do otwierania elektrozamka furtki. Całość posiada optoizolatory oraz diody sygnalizujące zadziałanie konkretnego przekaźnika. Niestety na moment projektowania nie dodałem wejścia informującego o otwarciu bramy, ale tylko ze względu na to, że ten prosty sterownik ma być uniwersalny i na tak małej płytce ciężko zmieścić tą uniwersalność z racji iż FAAC podaje info o otwarciu bramy w postaci impulsów podawanych od strony masy, NICE w niektórych centralach informuje o fakcie otwarcia bramy od plusa. Nie pamiętam jak inne firmy. Więc dodając taki sygnalizator np pod centrale 452MPS, 455D czy 748D zamknął bym sterownik tylko w kierunku tej ostatniej firmy nie robiąc go uniwrsalnym.
Na koniec jeszcze prośba o wyrozumiałość gdyż cały mój wywód absolutnie nie jest hejtem w Waszym kierunku a jedynie pokazaniem, że ciut to chyba pokomplikowaliście.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
SOYER

Na moim napędzie Nice z kodem zmiennym to działa.
Jeśli przy bramie jest wifi to to urządzenie jest niepotrzebne, ale jeśli przy bramie nie ma wifi, do bramy ktoś niezaradnie nie pociągnął za wczasu dodatkowych żył, ale za to mamy wifi np. 70m dalej gdzie możemy zainstalować to urządzenie. To wtedy jest jak złoto, bez ciągnięcia przewodów, lub instalowania wifi możemy sterować bramą(?), przez telefon.
Lector

matrix0606 wrote: Mon Sep 30, 2024 10:00 pm Pierwsza sprawa to nie za bardzo jestem w stanie uwierzyć, że napisaliście kopiarkę kodu dynamicznie zmiennego czyli Keeloq. Z takich kodów korzysta FAAC w drodze radiowej FIX, z takiego kodu korzysta NICE w drodze radiowej SMILO. Zresztą nie będę wymieniał tu poszczególnych marek bo wszyscy producenci mają w swojej ofercie drogi radiowe z kodem Keeloq plus swoje wstawki.
Druga rzecz to dokładanie czegokolwiek do automatów to żadna ingerencja w automat. Po to każdy automat ma złącza wejściowe z podstawowymi wyprowadzeniami jak OPEN_A, OPEN_B czy złączami zasilania, żeby tam się wpinać choćby dodatkowym, otwartym radiem.
Trzecia sprawa to trochę to pokomplikowaliście. Po co jakieś kopiowanie kodów. Skoro napisaliście informację o tym, że w miejscu instalacji potrzebne jest WiFi, to jakieś kopiowanie kodów jest zbędne.
Ja już dawno zaprojektowałem prostą płytkę, którą podłącza się do automatu. Posiada wejście napięcia zasilania na którego wejściu występuje przetwornica STEP DOWN Mini 360, czyli podłączamy się pod 24VAC/DC bo jest mostek, za nią na wszelki wypadek jest dioda zenera 5V1.
Mamy Wemos D1 Mini i 3szt przekaźników z wyjściami NO, sterowanych napięciem 5V do zwierania styków OPEN_A, OPEN_B czy do otwierania elektrozamka furtki. Całość posiada optoizolatory oraz diody sygnalizujące zadziałanie konkretnego przekaźnika. Niestety na moment projektowania nie dodałem wejścia informującego o otwarciu bramy, ale tylko ze względu na to, że ten prosty sterownik ma być uniwersalny i na tak małej płytce ciężko zmieścić tą uniwersalność z racji iż FAAC podaje info o otwarciu bramy w postaci impulsów podawanych od strony masy, NICE w niektórych centralach informuje o fakcie otwarcia bramy od plusa. Nie pamiętam jak inne firmy. Więc dodając taki sygnalizator np pod centrale 452MPS, 455D czy 748D zamknął bym sterownik tylko w kierunku tej ostatniej firmy nie robiąc go uniwrsalnym.
Na koniec jeszcze prośba o wyrozumiałość gdyż cały mój wywód absolutnie nie jest hejtem w Waszym kierunku a jedynie pokazaniem, że ciut to chyba pokomplikowaliście.
Nie każdy napęd ma możliwość sterowania wejściem zwierny choćby Moovo od Nice dostępnym Casto (mowa o zwykłym bez dopisku Professional).
Druga sprawa WiFI musi być gdyż dodaje się się kanał w Supla do sterowania (zapewne nie mam, nie wgłębieniem się w opis ale to by było logiczne jak dla mnie).
Kolejna sprawa to ze zwykły Kowalski da radę to podłączyć, bez otwierania napędu/napędów.

O proszę:
suplainowator wrote: Wed Feb 28, 2024 6:52 pm Nasz prototyp to urządzenie, które łączy w sobie prostotę wtyczki do gniazdka z funkcjonalnością pilota samokopiującego, kompatybilnego z wieloma markami bram. Instalacja jest prosta: wystarczy podłączyć urządzenie do gniazdka w garażu (z zasięgiem Wi-Fi), skopiować sygnał z oryginalnego pilota, a następnie można sterować bramą za pomocą aplikacji Supla. 📱➡️🚪
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
matrix0606

Lector wrote: Tue Oct 01, 2024 9:08 am Nie każdy napęd ma możliwość sterowania wejściem zwierny choćby Moovo od Nice (...)
Ten napęd to badziewna marketówka więc nie biorę pod uwagę takiego szajsu.
Lector wrote: Tue Oct 01, 2024 9:08 amKolejna sprawa to ze zwykły Kowalski da radę to podłączyć, bez otwierania napędu/napędów.
Nie potrzeba nie wiadomo jak otwierać napędów, żeby cokolwiek normalnie podłączyć. Zwykłe zdjęcie obudowy to nie jest niewiadomo jakie rozbieranie automatu.
suplainowator wrote: Wed Feb 28, 2024 6:52 pm O proszę:
suplainowator wrote: Wed Feb 28, 2024 6:52 pm Nasz prototyp to urządzenie, które łączy w sobie prostotę wtyczki do gniazdka z funkcjonalnością pilota samokopiującego, kompatybilnego z wieloma markami bram.
W dalszym ciągu nie wierzę, że potraficie skopiować cały kod FAAC, Nice Smilo, Beninca czy BFT.
O reszcie marek i kodów nie wspomnę, bo o częstotliwości 868MHz to już nawet nie napiszę, więc nie ma mowy o pełnej uniwersalności.
suplainowator wrote: Wed Feb 28, 2024 6:52 pmInstalacja jest prosta: wystarczy podłączyć urządzenie do gniazdka w garażu (z zasięgiem Wi-Fi), skopiować sygnał z oryginalnego pilota, a następnie można sterować bramą za pomocą aplikacji Supla. 📱➡️🚪
Jeśli faktycznie tak prosto to szczere gratulacje.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Zibi_007

matrix0606 wrote: Tue Oct 01, 2024 9:05 pm
suplainowator wrote: Wed Feb 28, 2024 6:52 pmInstalacja jest prosta: wystarczy podłączyć urządzenie do gniazdka w garażu (z zasięgiem Wi-Fi), skopiować sygnał z oryginalnego pilota, a następnie można sterować bramą za pomocą aplikacji Supla. 📱➡️🚪
Jeśli faktycznie tak prosto to szczere gratulacje.
I faktycznie tak jest. Byłem jednym z testujących. Dokładnie tak to wygląda.

Twoje urządzenie w założeniach to jednak coś innego.

Tutaj miało być maksymalnie prosto, na zasadzie zrobienia sterowania bramą przez Suplę, gdzie nie musisz nic innego zrobić, poza podłączeniem wtyczki do prądu i skopiowaniem pilota. W tej chwili urządzenie zamontowane jest w jednym z mieszkań w apartamentowcu (przy oknie) i umożliwia sterowanie szlabanem do wjazdu na parking. Wyeliminowało to konieczność pamiętania o zabieraniu pilota (jest trzech zmotoryzowanych) i można otworzyć wjazd gościom nawet, jak nie ma się przy sobie pilota. Bardzo fajna sprawa.

Jedyne na co mogłem narzekać podczas testów to stosunkowo mały zasięg nadajnika radiowego w urządzeniu. Trzeba było pokombinować z miejscem montażu. Może zostało to już poprawione w kolejnych rewizjach. W obecnym miejscu (docelowym) musi być przy oknie (z którego widać szlaban). Nie wiem dokładnie, jaki tam jest pilot (kod), ale popularne piloty uniwersalne (kopiujące) nie dawały rady zrobić klona. Urządzenie prezentowane w tym temacie dało radę (za drugim razem) i cały czas (kilka miesięcy) działa bez problemu.
Nec Hercules contra plures!

Return to “Pomysły i koncepcje”