Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

pzygmunt
Been thanked: 59 times

sqymon wrote: Thu Oct 03, 2024 6:39 pm Urządzenie dodaje dodatkowe cyfry w szczelinach między cyframi, a próbowąłem sporo opcji montążu.
Tym się nie ma co na razie przejmować. Po to właśnie zbieramy zdjęcia aby poprawić jakość odczytu.
Na razie nie ma co polegać na tym co pokazuje aplikacja jeśli chodzi o stan licznika.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Doszedł i do mnie.
U mnie pojawił się problem z montażem - podstawka nie mieści mi się ani za ani przed licznikiem, brakuje dosłownie 2-3 mm po długości. Chciałem dodać przez aplikację niestety się nie udało.
Dodałem przez zalogowanie się do sieci po adresie IP. Pierwsze wrażenie super, założyłem na licznik SENSUS ale chyba przełożę na BMETERS GSD8-I bo odczyt z dokładnością do 1m3 to trochę mija się w moim przypadku z celem - na zmianę wartości będę czekał dniami :)

Teraz jest ciemno więc fotka super. Poczekamy do rana i zerknę jak w tedy będzie widać.
Dodałem na https://beta-cloud.supla.org/ - ostatnio jest jakiś problem bo w aplikacji kanał dawno się pojawia a na stronie trzeba poczekać z 2-3 min.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Mam i ja.
Z poskładaniem i uruchomieniem nie było problemu.
Jedynie zaniepokoiłem się że przez minute albo i dwie po dodaniu przez aplikację nie pojawiał się w cloud i mobilce.

Wodomierze mam zabudowane w łazience i tylko drzwiczki rewizyjne, miejsca na montaż nie było wiele więc kamerka musiała być blisko tarczy wodomierza, udało się uchwycić stan licznika. Obudowa jest z przeźroczystego plastiku więc widać też inne cyferki ale zaznaczyłem właściwy obszar.
Niestety w aplikacji żaden stan licznika się nie pojawia.
To uczymy i czekamy co z tego wyjdzie.

20241003_224226.jpg
Screenshot_20241004_073558_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Przydała by się jakaś wskazówka jak stwierdzić, że kamera jest ustawiona dobrze?
U mnie aplikacja pokazała jakąś wartość licznika bez sensu, i to było raz wczoraj podczas ustawiania, a od tego czasu nic więcej na wykresie nie widać.
Druga rzecz, która mi przyszła na myśl po nocy to przydała by się informacja w Cloud o dacie ostatniego zdjęcia.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Fri Oct 04, 2024 12:09 pm Przydała by się jakaś wskazówka jak stwierdzić, że kamera jest ustawiona dobrze?
U mnie aplikacja pokazała jakąś wartość licznika bez sensu, i to było raz wczoraj podczas ustawiania, a od tego czasu nic więcej na wykresie nie widać.
Druga rzecz, która mi przyszła na myśl po nocy to przydała by się informacja w Cloud o dacie ostatniego zdjęcia.
Jeśli zdjęcie jest w miarę wyraźne, nie ma refleksów na cyfrach itp, to jest ok.
Aktualnie zbieramy tylko zdjęcia, aby trenować model.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
and111

Ale napiszcie proszę, czy w przypadku liczników, które podobnie jak mój - poza cyframi mają jeszcze wskaźniki kołowe (u mnie opisane jako x0,1; x0,01; x0,001; i x0,0001), zamierzacie dążyć do odczytu tylko wskazań z pola z cyframi, czy jednak próbujecie "wycisnąć" z AI trochę więcej i odczytywać również miejsca po przecinku, na podstawie wskaźników kołowych.
To istotne, bo trzeba odpowiednio ustawić obszar zdjęcia.

viewtopic.php?p=186563#p186563
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na tym etapie nie bierzemy pod uwagę wskaźników kołowych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
and111

OK. Dziękuję za odpowiedź.
Gang

mi nie chciał zaczytac, poki maksymalnego przyrostu nie ustawiłem na bardzo dużą wartośc.

ps. wtym polu nie działa backspace, trzeba zaznaczyć i dooiero da sie skasować

licznik zaczytal 6667 zamiast 667.

pytania; zasieg kamerki ustawiony tak. zeby tego po przecinku, na czerwono nie widział. tak ma być? kiedys planujecie wsparcie wartości po przecinku?

mam przestawiac kamerke cxy dać mu szanse? algorytm pozwoli wpisać mniej niz ostatnia wartośc?

mam to podłączone na choinkowym, ustawić jakis harmonogram na miganie zasilaniem? czy testy dotyczą tylko zdjęć a nie samego urządzenia?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Kolejna obserwacja, wczoraj odczytało coś , do teraz czyli 24 h nic , jak zrobiłem zdjęcie ręcznie i ustawiłem większy limit to znów coś odczytało .

Wydaje mi się że musicie najpierw poprawić to pole z limitem bo nie wiadomo co tam się docelowo wpisuje i pewnie to powoduje brak reakcji na zmianę licznika

Return to “Ogólna dyskusja”