Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

rafalekkalwak@wp.pl

pzygmunt wrote: Fri Oct 04, 2024 7:54 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Fri Oct 04, 2024 7:46 pm
pzygmunt wrote: Fri Oct 04, 2024 7:41 pm

To nie ma obecnie znaczenia. To dopiero faza liczenia i nie ma co polegać na wartości widocznej w aplikacji.
Nie rozumiesz . Ja nie oczekuje ze odczyt będzie poprawny. Tylko ze będzie jakkolwiek reagował . nigdzie nie widać czy to w ogóle robi zdjęcia i czy są one coś warte . Jak bym ustawił to na ścianę a nie licznik to obecnie jako użytkownik mógłbym powiedzieć że wszystko jest elegancko mimo że nie będzie.
Licznik impulsów jest tam na sztukę. Nikt nie pochylał się zbytnio nad tym jak to działa bo nie taki był cel. Ważne by w cloud było widoczne zdjęcie i zaznaczony odpowiedni obszar. ERGO ma podgląd wszystkich robionych zdjęć live. Tam gdzie zdjęcia będą niewłaściwe to będzie się kontaktować z użytkownikami by poprawić nastawę.
To może tymczasowo każde zdjęcie mogło by się rejestrować jako podbicie licznika ? 😀
Jak się będą kontaktować to spoko 😀
Yepestis

Jak długo zamierzacie zbierać zdjęcia żeby wytrenować AI i czy możemy spodziewać się poprawy odczytów wskazań na bieżąco czy raczej dopiero po zakończeniu zbierania zdjęci i ich "przetworzeniu"?
pzygmunt

Czekamy na podłączenie wszystkich liczników. Trudno ocenić ile danych wystarczy do osiągnięcia satysfakcjonującego rezultatu.
Każda aktualizacja modelu powinna przełożyć się na poprawę odczytów. Pewnie też jakaś aktualizacja FW w między czasie się pojawi.
Gang

miałem na krótkim ramieniu i blisko licznika, nie dałem rady ustawić tak aby ostrość była ok.
IMG_20241008_202224997.jpg
wróciłem do długiego i żeby pozbyć sie refleksu pochyliłem do ściany.
IMG_20241008_202224997.jpg
mysle jednak ze w wersji produkcyjnej niech to będzie bardziej ustawione pod bliskie zdjecia. wychodzę z założenia, że nim cos mniej odstaje tym później o to zawadze :mrgreen:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
klew

Gang wrote: Tue Oct 08, 2024 6:35 pm mysle jednak ze w wersji produkcyjnej niech to będzie bardziej ustawione pod bliskie zdjecia. wychodzę z założenia, że nim cos mniej odstaje tym później o to zawadze :mrgreen:
Focus jest robiony automatycznie i nie kojarzę, aby to dało się jakoś od strony softu regulować. To raczej cecha optyki i kamerki.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
ERGOenergia

klew wrote: Tue Oct 08, 2024 7:44 pm
Gang wrote: Tue Oct 08, 2024 6:35 pm mysle jednak ze w wersji produkcyjnej niech to będzie bardziej ustawione pod bliskie zdjecia. wychodzę z założenia, że nim cos mniej odstaje tym później o to zawadze :mrgreen:
Focus jest robiony automatycznie i nie kojarzę, aby to dało się jakoś od strony softu regulować. To raczej cecha optyki i kamerki.
W urządzeniu oryginalnie jest klejony obiektyw w miarę możliwości go luzujemy i ustawiamy na odległość koło 7 do 10 cm gdzie będzie miała najlepsze ostrzenie natomiast możesz rzeczywiście zaingerować otworzyć kamerkę i spróbować tak go przekręcić żeby uzyskać dobrą ostrość.
Daj znać jak poszło...
Duch__

Zamiast regulować focus, co nie każdy potrafi zrobić to dokładnie, to zamiast dwóch punktów łamania przegubu lepszy były by 3 punkty.

A z ciekawości zapytam.
W module siedzi ESP32-CAM, tak? Jest szansa na udostępnienie przez was binarki do ESP32-CAM by dołączyć do testów, ale z własnym sprzętem?
Image
pzygmunt

Na tym etapie wolelibyśmy kontrolować proces w obrębie udostępnionych przez ERGO urządzeń.
Duch__

Troszkę szkoda, ale rozumiem.
Image
Gang

ERGOenergia wrote: Wed Oct 09, 2024 3:03 am
klew wrote: Tue Oct 08, 2024 7:44 pm
W urządzeniu oryginalnie jest klejony obiektyw w miarę możliwości go luzujemy i ustawiamy na odległość koło 7 do 10 cm gdzie będzie miała najlepsze ostrzenie natomiast możesz rzeczywiście zaingerować otworzyć kamerkę i spróbować tak go przekręcić żeby uzyskać dobrą ostrość.
Daj znać jak poszło...
Boję się dotykać, takie precyzyjne prace to nie moja bajka ;)
A jakbym Wam odesłał i przysłalibyście mi już ze zmienionym zoomem? ewentualnie po testach, żeby teraz nie tracić danych do nauki SI.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”