Zaproszenie do testów Auraton/Supla

klew

Aktualizacja w tym zakresie nic nie zmienia. Gdyby coś poprawiała, to byśmy to napisali.
Szukamy źródła problemu, ale raczej nie jest on w oprogramowaniu, bo od strony Wi-Fi soft jest praktycznie identyczny, jak na wszystkich innych urządzeniach na ESP32.
Resety do ustawień fabrycznych też tutaj raczej nie mają żadnego znaczenia.
Zibi_007

Mmof wrote: Sun Oct 06, 2024 5:41 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Oct 06, 2024 5:17 pm
Mmof wrote: Sun Oct 06, 2024 3:23 pm @Rober Błaszczak zrobiłem tak jak mówiłeś wyłączyłem wszystkie sieci Wi-Fi w domu pomijają główna i nić to nie pomogło ale zrobiłem jeszcze nie wiem ile razy reset do ustawień fabrycznych ( aż zaczęła stabilnie rozsyłać swoją sieć) i coś chyba pomogło bo bramka zaczęła się łączyć w kilka sekund i nie ma znaczenia czy ja wyłączę, wyjmę przewód od zasilania, przełączę w tryb Config zawsze łączy się bez problemu. Bramka została w tym samym miejscu obok niej jest 6 ESP uruchomionych i router TP-LINK i nagle przestało jej wszystko przeszkadzać a wcześniej rozpaczała się i zaczynała mrugać powoli (standarojak przy braku połączenia z siecią) albo tak jak na filmiku. Nie mniej jednak coś się poprawiło ciekawe na jak długo , mogłem wcześniej to zrobić bo kolega @Zibi_007 miał też problemy i pisał że dopiero za którymś restem do ustawień fabrycznych bramka zaczęła pracować normalnie.

https://youtu.be/LQbalZR6q00?si=fbPXWebmYOv8IvFN
Zastanawiający jest ten kilkukrotny reset. Tu muszą się wypowiedzieć twórcy bramki i softu do niej.
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem ile resetów zrobiłem ale to już jedyna opcja jaka została i prawdopodobnie się udało a jeszcze pobrałem aktualizację ostatnią mozytam było coś poprawianie bo teraz mam 24.10.01 na 100% się aktualizowała.
Jak już wspominałem, jakieś 30 min. i ok. 10 resetów. Od tego czasu stabilnie jak skała. Kilka razy zmieniałem już miejsce i zawsze się łączy w kilka sekund.
Jeszcze wspomnę o tych dziwnych objawach przy próbach dodania do clouda. Program (na Androidzie) twierdził, że nie widzi żadnego nowego urządzenia. No to OK. Sprawdzam sieci WiFi w pobliżu. Jeden telefon nic nie widzi, drugi też, na tablecie zero, komputer też nic nie pokazuje, jeszcze jeden telefon i na chwilę mignęła sieć Auraton, ale połączyć się już nie szło, bo zniknęła. Szkoda, że wtedy nie przyszło mi do głowy uruchomienie jakiegoś skanera WiFi - pewnie mielibyśmy więcej informacji. W każdym razie siec się jeszcze 2-3 razy się pojawiła i szybko zniknęła. No to reset za resetem i za ok. 10 razem już było OK. To znaczy sieć rozgłaszała się stabilnie, można było się połączyć, a nawet dodałem urządzenie do clouda przez aplikację.

EDIT:
klew wrote: Sun Oct 06, 2024 7:10 pm Aktualizacja w tym zakresie nic nie zmienia. Gdyby coś poprawiała, to byśmy to napisali.
Szukamy źródła problemu, ale raczej nie jest on w oprogramowaniu, bo od strony Wi-Fi soft jest praktycznie identyczny, jak na wszystkich innych urządzeniach na ESP32.
A tak mi przyszło jeszcze do głowy. Pamiętasz, że kiedyś były chyba podobne problemy, jeśli w pobliżu były jakieś urządzenia (routery) Tendy. Akurat mam taki jeden wynalazek w swojej sieci (router, ale działa jako repeater). Może to jest to? Całkowicie o tym zapomniałem, bo to było dawno temu i myślałem, że problem już nie istnieje. A może jednak?
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
Mmof

Zibi_007 wrote: Sun Oct 06, 2024 9:29 pm
Mmof wrote: Sun Oct 06, 2024 5:41 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Oct 06, 2024 5:17 pm

Zastanawiający jest ten kilkukrotny reset. Tu muszą się wypowiedzieć twórcy bramki i softu do niej.
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem ile resetów zrobiłem ale to już jedyna opcja jaka została i prawdopodobnie się udało a jeszcze pobrałem aktualizację ostatnią mozytam było coś poprawianie bo teraz mam 24.10.01 na 100% się aktualizowała.
Jak już wspominałem, jakieś 30 min. i ok. 10 resetów. Od tego czasu stabilnie jak skała. Kilka razy zmieniałem już miejsce i zawsze się łączy w kilka sekund.
Jeszcze wspomnę o tych dziwnych objawach przy próbach dodania do clouda. Program (na Androidzie) twierdził, że nie widzi żadnego nowego urządzenia. No to OK. Sprawdzam sieci WiFi w pobliżu. Jeden telefon nic nie widzi, drugi też, na tablecie zero, komputer też nic nie pokazuje, jeszcze jeden telefon i na chwilę mignęła sieć Auraton, ale połączyć się już nie szło, bo zniknęła. Szkoda, że wtedy nie przyszło mi do głowy uruchomienie jakiegoś skanera WiFi - pewnie mielibyśmy więcej informacji. W każdym razie siec się jeszcze 2-3 razy się pojawiła i szybko zniknęła. No to reset za resetem i za ok. 10 razem już było OK. To znaczy sieć rozgłaszała się stabilnie, można było się połączyć, a nawet dodałem urządzenie do clouda przez aplikację.

EDIT:
klew wrote: Sun Oct 06, 2024 7:10 pm Aktualizacja w tym zakresie nic nie zmienia. Gdyby coś poprawiała, to byśmy to napisali.
A tak mi przyszło jeszcze do głowy. Pamiętasz, że kiedyś były chyba podobne problemy, jeśli w pobliżu były jakieś urządzenia (routery) Tendy. Akurat mam taki jeden wynalazek w swojej sieci (router, ale działa jako repeater). Może to jest to? Całkowicie o tym zapomniałem, bo to było dawno temu i myślałem, że problem już nie istnieje. A może jednak?
U mnie nie ma Tendy ale jednocześnie wyłączyłem bramkę do czujników Xiaomi i bramkę podłączyłem pod inny zasilacz a jak ją konfigurowałem była zasilona z USB komputera a objawy jak opisał @Zibi_007 to dokładnie te same jakie występowały u mnie tylko tak jak pisałem nawet jak bramka była połączona to potrafiła się rozłączyć i Last State pisało np. że hasło jest nie poprawne,brak połączenia z serwerem,przekroczono czas połączenie z Wi-Fi.
Last edited by Mmof on Mon Oct 07, 2024 8:56 am, edited 1 time in total.
cinas

klew wrote: Wed Oct 02, 2024 3:49 pm
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 3:05 pm Po każdym przełączeniu bramki w config i zapisaniu ustawień , w cloud ustawia się na każdym kanele jako " Termometr główny " termometr z HM , muszę każdorazowo wyłączyć jak nie mam w tym kanale czujnika
Zupełnie zapomniałem o stronie www urządzenia. Sprawdzę i poprawię jeśli trzeba.
Tymczasem konfiguruj urządzenie z poziomu Clouda i nie używaj do tego trybu konfiguracyjnego

Aktualizacja 24.10.01 , po zapisaniu ustawień w boxie ( musimy nacisnąć aby przełączyć bramkę w tyb konfiguracyjny ) ponownie mamy ustawiony termostat na wszystkich kanałach gdzie go nie było ( usuwam w cloud ) , nie powinno być do wyboru pustego pola jak usuwam w cloud Termometr główny
klew

cinas wrote: Mon Oct 07, 2024 7:29 am
klew wrote: Wed Oct 02, 2024 3:49 pm
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 3:05 pm Po każdym przełączeniu bramki w config i zapisaniu ustawień , w cloud ustawia się na każdym kanele jako " Termometr główny " termometr z HM , muszę każdorazowo wyłączyć jak nie mam w tym kanale czujnika
Zupełnie zapomniałem o stronie www urządzenia. Sprawdzę i poprawię jeśli trzeba.
Tymczasem konfiguruj urządzenie z poziomu Clouda i nie używaj do tego trybu konfiguracyjnego

Aktualizacja 24.10.01 , po zapisaniu ustawień w boxie ( musimy nacisnąć aby przełączyć bramkę w tyb konfiguracyjny ) ponownie mamy ustawiony termostat na wszystkich kanałach gdzie go nie było ( usuwam w cloud ) , nie powinno być do wyboru pustego pola jak usuwam w cloud Termometr główny
Do każdej aktualizacji daję changelog z opisem zmian
klew

Mmof wrote: Mon Oct 07, 2024 4:07 am
Przygotowaliśmy drobną aktualizację, która redukuje maksymalną moc nadawania Wi-Fi, aby zweryfikować, czy problemy z nadajnikiem Wi-Fi powodują opisywane wcześniej trudności.
Zmniejszenie mocy powinno znacząco poprawić stabilność Wi-Fi i mimo nieco mniejszego zasięgu, ogólne działanie powinno być znacznie lepsze.

@Mmof, @Zibi_007, czy moglibyście w wiadomości prywatnej do pzygmunt wysłać GUID urządzenia, oraz email na jaki masz konto w Supli.
Nie przekopywałeś się przez poprzednie strony tego tematu w poszukiwaniu wszystkich osób, które miały problem z Wi-Fi - także jeśli Ciebie to też dotyczy - to pisz do pzygmunt :)
Mmof

klew wrote: Mon Oct 07, 2024 8:39 am
Mmof wrote: Mon Oct 07, 2024 4:07 am
Przygotowaliśmy drobną aktualizację, która redukuje maksymalną moc nadawania Wi-Fi, aby zweryfikować, czy problemy z nadajnikiem Wi-Fi powodują opisywane wcześniej trudności.
Zmniejszenie mocy powinno znacząco poprawić stabilność Wi-Fi i mimo nieco mniejszego zasięgu, ogólne działanie powinno być znacznie lepsze.

@Mmof, @Zibi_007, czy moglibyście w wiadomości prywatnej do pzygmunt wysłać GUID urządzenia, oraz email na jaki masz konto w Supli.
Nie przekopywałeś się przez poprzednie strony tego tematu w poszukiwaniu wszystkich osób, które miały problem z Wi-Fi - także jeśli Ciebie to też dotyczy - to pisz do pzygmunt :)
Tak zaraz wysyłam 😉
klew

LukiSpajder wrote: Sun Oct 06, 2024 11:54 am Dziś jeszcze napotkałem na taki problem po usunięciu zewnętrznego czujnika temp z clouda . Wskoczyły kreski w miejsce temperatury w apce . A na drugiej głowicę 0.0 choć nie był połączony ten czujnik z nią .
Po jakiś czasie zera znikły pojawiła się temperatura z głowicy .
Natomiast w głowicy z usuniętym czujnikiem kreski pozostały mimo to że w cloudzie już wskoczyła temperatura ( chyba z tego czujnika zewnętrznego bo sparowałem bezpośrednio głowicę z czujnikiem jak awaryjne połączenie , chyba się da tak zrobić pika głowica jeden raz . Ale niech to potwierdzi Auraton. Ta czy inaczej nie ważne skąd ta temp.)

Jak przywrócimy ustawienia fabryczne w głowicy a w bramce nie to automatycznie bramka nawiązuje połączenie z tą głowicą
Box nie wie nic o wcześniej sparowanych między sobą urządzeniach. One przechodzą na komunikację bezpośrednią po jakimś czasie, gdy nie mogą nawiązać komunikacji z Boxem. Oba warianty komunikacji nie występują jednocześnie.

Auraton Box to bramka między systemem Auraton a Supla. Nie wszystko jest natychmiast odzwierciedlane wszędzie.
Głowica w Supli jest przedstawiana jako Termostat i Termometr (wbudowany). I w Supli da się "odłączyć" termometr główny, ale dla samej Głowicy, taka operacja nie istnieje. Box skorytguje tego typu błędne ustawienie (brak głównego termometru) i ustawi go na wbudowany.
Natomiast od strony Głowicy mamy dostępny jeden parametr "temperatury". Jeśli wcześniej był ustawiony termometr zewnętrzny, to ten parametr "temperatury" był ustawiony na wartość z zewnętrznego termometru i odczyt po stornie Supli też tą wartość będzie pokazywał.
Odpięcie termometru zewnętrznego powoduje, że Box przestaje przesyłać nowe temperatury do Głowicy, a ta dopiero po dłuższym czasie bez aktualizacji, wraca do pomiarów w oparciu o wbudowany termometr.
Ponadto "brak termometru głównego" wg Supli uniemożliwia pracę termostatowi. Natomiast Głowica nie zna takiego stanu. Ona zawsze ma przesłaną wcześniej temperaturę, lub pomiar wbudowany.

Także jeśli kombinujecie i przestawiacie rzeczy, to one tymczasowo mogą być źle prezentowane.
YoMan

klew wrote: Mon Oct 07, 2024 8:55 am
Także jeśli kombinujecie i przestawiacie rzeczy, to one tymczasowo mogą być źle prezentowane.
w sumie czego się spodziewałeś po "testerach" z naszego forum ?? :lol: :lol: :lol:
YoMan

YoMan wrote: Mon Oct 07, 2024 9:15 am
klew wrote: Mon Oct 07, 2024 8:55 am
w sumie czego się spodziewałeś po "testerach" z naszego forum ?? :lol: :lol: :lol:
Mam zanotowane prawie 20 rzeczy do poprawy w różnych miejscach, więc jest dobrze :)

Return to “Nowości”