Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Mmof

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 11, 2024 3:00 pm
Mmof wrote: Wed Oct 09, 2024 6:54 pm [A pytanie do @Zibi_007 u Ciebie też głowica się otwiera za każdy razem jak zmieniasz z manuał na program albo jak program zmienia się np.z Program 1 na Program 2 ?
Potwierdzam, że przy zmianie z trybu manualnego na program i odwrotnie następuje otwarcie i zamknięcie zaworu. Nawet jak zawór jest zamknięty (aktualnie mamy dosyć ciepło na zewnątrz). Nie wiem, czy to zamierzony efekt?
No właśnie zwracałem na to uwagę już kilka razy dla mnie raczej nie powinno mieć miejsca takie zachowanie szkoda bateri oraz eksploatacja urządzenia też za tym idzie. Nie wiem czy to jest zamierzone to już pytanie do chyba do @klew . Zachowanie to tak wygląda jakby bramka wysyłając nastawę nowej temperatury jednocześnie wzbudzała głowice do tego że się otwiera i po chwili zamyka.
Robert Błaszczak

Mmof wrote: Fri Oct 11, 2024 4:19 pm No właśnie zwracałem na to uwagę już kilka razy dla mnie raczej nie powinno mieć miejsca takie zachowanie szkoda bateri oraz eksploatacja urządzenia też za tym idzie. Nie wiem czy to jest zamierzone to już pytanie do chyba do @klew . Zachowanie to tak wygląda jakby bramka wysyłając nastawę nowej temperatury jednocześnie wzbudzała głowice do tego że się otwiera i po chwili zamyka.
Słuszny trop. Jak ustawiłem w harmonogramie identyczną temperaturę jak w trybie ręcznym, to głowica nie pracuje. Tak więc ten efekt występuje tylko i wyłącznie przy wysłaniu nowej temperatury.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
serwis@lars.pl

Mmof wrote: Fri Oct 11, 2024 4:19 pm
Mmof wrote: Wed Oct 09, 2024 6:54 pm [A pytanie do @Zibi_007 u Ciebie też głowica się otwiera za każdy razem jak zmieniasz z manuał na program albo jak program zmienia się np.z Program 1 na Program 2 ?
Potwierdzam, że przy zmianie z trybu manualnego na program i odwrotnie następuje otwarcie i zamknięcie zaworu. Nawet jak zawór jest zamknięty (aktualnie mamy dosyć ciepło na zewnątrz). Nie wiem, czy to zamierzony efekt?
No właśnie zwracałem na to uwagę już kilka razy dla mnie raczej nie powinno mieć miejsca takie zachowanie szkoda bateri oraz eksploatacja urządzenia też za tym idzie. Nie wiem czy to jest zamierzone to już pytanie do chyba do @klew . Zachowanie to tak wygląda jakby bramka wysyłając nastawę nowej temperatury jednocześnie wzbudzała głowice do tego że się otwiera i po chwili zamyka.
O baterie można się nie martwić. Po roku normalnej pracy bateria ma jeszcze ok 60%.
Robert Błaszczak

serwis@lars.pl wrote: Fri Oct 11, 2024 4:55 pm O baterie można się nie martwić. Po roku normalnej pracy bateria ma jeszcze ok 60%.
Czyli taki efekt to jest prawidłowe działanie głowicy?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Mmof

serwis@lars.pl wrote: Fri Oct 11, 2024 4:55 pm

O baterie można się nie martwić. Po roku normalnej pracy bateria ma jeszcze ok 60%.
Bateria to akurat tak mi się nasunęła to jest żaden koszt przy użytkowaniu nawet jak trzeba wymienić co 6 miesięcy ale eksploatacja głowicy bo jednak wszystko ma swoją wytrzymałość dlatego stwierdzam że jest to nie potrzebne chyba że w ten sposób głowica sprawdza kalibrację z każdym razem, bo funkcją zabezpieczająca przed osadzaniem kamienia jak najbardziej jest potrzebna ale poza sezonem grzewczym.
Więc może zrobić opcję włączania trybu letniego i wtedy głowica by dostawała sygnał do włączenia funkcji w trybie letnimi jak odkamienianie albo box by tym sterował lokalnie. Ale to tylko sugestia w moimi przypadku nie mam problemu bo piec przełączam e tryb letni i po kłopocie.
serwis@lars.pl

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 11, 2024 5:48 pm
serwis@lars.pl wrote: Fri Oct 11, 2024 4:55 pm O baterie można się nie martwić. Po roku normalnej pracy bateria ma jeszcze ok 60%.
Czyli taki efekt to jest prawidłowe działanie głowicy?
Głowica przy zmianie parametrów wykonuje drobne ruchy lecz nie ma to wpływu zarówno na zużycie samej głowicy jak i na baterie. Po kilku latach pracy nie stwierdziliśmy najmniejszego zużycia mechanizmu zapewne z powodu zastosowania wyłącznie metalowych elementów przekładni silnika.
serwis@lars.pl

Mmof wrote: Fri Oct 11, 2024 7:15 pm

Bateria to akurat tak mi się nasunęła to jest żaden koszt przy użytkowaniu nawet jak trzeba wymienić co 6 miesięcy ale eksploatacja głowicy bo jednak wszystko ma swoją wytrzymałość dlatego stwierdzam że jest to nie potrzebne chyba że w ten sposób głowica sprawdza kalibrację z każdym razem, bo funkcją zabezpieczająca przed osadzaniem kamienia jak najbardziej jest potrzebna ale poza sezonem grzewczym.
Więc może zrobić opcję włączania trybu letniego i wtedy głowica by dostawała sygnał do włączenia funkcji w trybie letnimi jak odkamienianie albo box by tym sterował lokalnie. Ale to tylko sugestia w moimi przypadku nie mam problemu bo piec przełączam e tryb letni i po kłopocie.
Głowicę o tej konstrukcji są produkowane bodajże od 7 lat (Auraton TRA obecnie Auraton Apus lub wersja Smart Auraton Radiator Controller) i ze względu na zastosowanie wyłącznie metalowych przekładni silnika nie zdażyła się jeszcze awaria tego elementu.
Mmof

serwis@lars.pl wrote: Fri Oct 11, 2024 7:41 pm
Mmof wrote: Fri Oct 11, 2024 7:15 pm
Głowicę o tej konstrukcji są produkowane bodajże od 7 lat (Auraton TRA obecnie Auraton Apus lub wersja Smart Auraton Radiator Controller) i ze względu na zastosowanie wyłącznie metalowych przekładni silnika nie zdażyła się jeszcze awaria tego elementu.
To jest świetna wiadomość. Jeże konstrukcja jest przetestowana i już tyle lat działa to tylko się cieszyć.😉
Robert Błaszczak

To z mojej strony jeśli chodzi o testy kompletu Box + Auraton Radiator Controller + Auraton Temperature Sensor pozostała do rozwiązania kwestia informacji o poziomie baterii (i) w czujniku temperatury, gdy ten czujnik ustawimy jako termometr główny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Mmof

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 11, 2024 8:27 pm To z mojej strony jeśli chodzi o testy kompletu Box + Auraton Radiator Controller + Auraton Temperature Sensor pozostała do rozwiązania kwestia informacji o poziomie baterii (i) w czujniku temperatury, gdy ten czujnik ustawimy jako termometr główny.
A takie pytanie jak czujniki dodasz jako główny to nie znajduję się na liście urządzeń w Termostacie tak ja w przypadku HM? Nie mam a właśnie myślałem żeby kupić zamiast HM.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”