SBW-02 nie steruje Came ZBX74-78

GreenZet

Witam. Jak w temacie po podłączeniu według schematu z wątku viewtopic.php?t=7756 wykryło mi sterownik w sieci i się z nim połączyłem lecz nie steruje on bramą. Płytka w napędzie wygląda jak na zdjęciu. Błagam pomóżcie :oops: :cry:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by GreenZet on Sun Oct 13, 2024 11:10 am, edited 1 time in total.
GreenZet

Podpiąłem piny według schematu:
A1 do 10
A2 do 11
11 do 7
14 do 2
IN1 do FC
IN2 do FA
pzygmunt
Been thanked: 59 times

DIP Switch z 4-ma przełącznikami nad niebieskimi potencjometrami masz ustawiony tak, że z SBW możesz tylko zamknąć bramę z zacisków 2,7, a tylko otworzyć z zacisków 2,3P.

Zmień DIP1 na OFF.

Zmieniłbym też DIP2 na OFF to wtedy będziesz miał funkcję furtki w bramie. Aby to działało to musiałbyś podłączyć 21 i 24 do 2 i 3P. Następnie czas załączenia przekaźnika przy furtce w cloud ustawiłbym na 0,5-1sek.

W DIP Switch z 10-cioma przełącznikami ustawiłbym DIP3 na OFF, DIP4 na ON.

Zmiany przełączników należy wykonywać przy zatrzymanym silniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
GreenZet

Dzięki za szybką odpowiedź. Furtka nie działa mi od samego początku. Majster co ją montował stwierdził, że przewód musi być uszkodzony i tak już zostało. Zależy mi głównie na bramie. Więc rozumie, że po zmianie DIP1 na OFF sterowanie bramą będzie działało? A tak jeszcze spytam piny dobrze tj.
11 do 7
14 do 2
czy może to powinno być odwrotnie ? Pytam bo znalazłem kilka wątków na forum i różne wpisy na ten temat.
pzygmunt

Pisałem o funkcji furtki w bramie (częściowe otwarcie).
11,14 do 2,7 to poprawne podłączenie. Nie ma znaczenia czy 11 - 2, 14 - 7 czy 11 - 7, 14 - 2.
pzygmunt

Ważne. Nie wiem dlaczego masz zrobione mostki pomiędzy 7, a C3. Jeszcze jest coś pod C1 podłączone.
Warto to ustalić bo inaczej możesz zrobić jakieś zwarcie podłączając coś pod 2 i 7.
W instrukcji nic nie znalazłem na temat mostka pomiędzy 7, a C3. Może warto to z kimś skonsultować kto podłączał tą centralę.

Na własne ryzyko możesz usunąć mostek z 7, C3 i sprawdzić czy brama działa poprawnie. Jeśli tak to dopiero wtedy podłączałbym SBW do 2 i 7.
GreenZet

Też mnie te mostki zastanawiały. Są zrobione pomiędzy pinami 1 i 2 oraz 7 i C3. Na razie to się strasznie u mnie rozpadało więc prace muszę przełożyć. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
GreenZet

Usunąłem ten mostek i zmieniłem DIP1 on OFF - działa sterowanie. Co do ikony zamknięcia bramy w aplikacji to wygląda następująco bez względu czy jest ona otwarta czy zamknięta. Trochę już wpisów takich widziałem na tym forum, więc jeśli nie da się tego zmienić (jeśli się da to proszę o podpowiedź jak :D )to zamontuje zewnętrzny kontaktron - w tym przypadku potrzebowałbym też podpowiedzi jak go się podpina.
GreenZet

Ratujcie. Pilotami mogę jedynie zamknąć bramę a przy otwarciu mam jedynie sygnał lampy i brama delikatnie szarpnie ale się nie otwiera :oops: :oops: :oops:
pzygmunt

Najlepiej jak odłączysz SBW i przywrócisz DIP-y i mostki do poprzedniego stanu. Potrzebujesz kogoś, kto wie dlaczego tak to zostało u Ciebie podłączone i doprowadzi centralę do stanu zgodnego z Twoimi oczekiwaniami. Instrukcji Came dokładnie nie czytałem ale przeszukując ją po frazie C1 i C3 nie za wiele tam na ten temat jest. Tych central przewija się tu sporo i z takim podłączeniem jak u Ciebie się nie spotkałem.

Return to “ZAMEL SBW-02”