To pewnewoytas1 wrote: Sat Oct 19, 2024 6:08 pm Przy kotłach kondensacyjnych, te wszystkie sterowniki ON-OFF to o d... rozbić.
Alternatywne sterowanie ogrzewaniem na kotle gazowym + stan
-
InfinityInk
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Chyba że moc pieca masz obniżoną do minimum swoich możliwości i piec jak dostanie sygnał grzania to grzeje powolutku bez taktowania przez 2-3h. U mnie tak jest. Temperatura wyjścia z kotła 32-40 stopni w zależności od temp. zewnętrznej.
NIc z tego nie rozumiemDuch__ wrote: Sun Oct 20, 2024 10:38 am Chyba że moc pieca masz obniżoną do minimum swoich możliwości i piec jak dostanie sygnał grzania to grzeje powolutku bez taktowania przez 2-3h. U mnie tak jest. Temperatura wyjścia z kotła 32-40 stopni w zależności od temp. zewnętrznej.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Wszyscy piszą że sterowanie on off dla piecyk kondensacyjnych jest beeee. Zgadza się, ale jeśli steruje się z głową i z głową ustawi parametry pieca to można sensownie ułomność on off zniwelować i doprowadzić że piec będzie grzał w sposób ciągły, z minimalną potrzebną mocą, a w domu będzie cały czas odpowiednio ciepło bez przegrzewów.
Mam u siebie termostat który steruje grzaniem 6 pomieszczeń. Jeśli któryś pokój wymaga grzania to otwierany w nim jest siłownik na kaloryferze, oraz przez kolejny przekaźnik podawany jest na pięć rozkaz grzej. Żeby nie wygaszać pieca, ustawiłem że w jednej chwili może grzać maksymalnie w dwóch pomieszczeniach, w tym czasie pozostałe się chłodzą. Grzane pomieszczenia dogrzeją się do zadanej temperatury, a inne wymagają grzania to po prostu zmieniam obwody otwarte, a płomyk w piecu nie gaśnie.
Piec wyregulowałem w taki sposób by pracował z minimalną możliwą mocą, cały czas trzymając płomień, nawet przez kilka godzin, a termostat tylko zmienia pomieszczenia.
Mam u siebie termostat który steruje grzaniem 6 pomieszczeń. Jeśli któryś pokój wymaga grzania to otwierany w nim jest siłownik na kaloryferze, oraz przez kolejny przekaźnik podawany jest na pięć rozkaz grzej. Żeby nie wygaszać pieca, ustawiłem że w jednej chwili może grzać maksymalnie w dwóch pomieszczeniach, w tym czasie pozostałe się chłodzą. Grzane pomieszczenia dogrzeją się do zadanej temperatury, a inne wymagają grzania to po prostu zmieniam obwody otwarte, a płomyk w piecu nie gaśnie.
Piec wyregulowałem w taki sposób by pracował z minimalną możliwą mocą, cały czas trzymając płomień, nawet przez kilka godzin, a termostat tylko zmienia pomieszczenia.
-
InfinityInk
-
Kuba.DeX
Napięcie sprawdzone, niecałe 18 VDC. Dodatkowo zaciski do sterownika pokojowego są równocześnie szyną dla OpenTherm.Gitman wrote: Sat Oct 19, 2024 2:11 pm a sprawdziłeś jakie jest napięcie na wyjściu tak jak ci pisałem wyżej czy na razie gdybamy ?
Eee?
No rozwiń zdanie , które napisałeś tak dla laika, pytam dlaczego?:
Przy kotłach kondensacyjnych, te wszystkie sterowniki ON-OFF to o d... rozbić.
-
woytas1
Dlatego,że:mmiikk wrote: Mon Oct 21, 2024 8:57 amEee?InfinityInk wrote: Sun Oct 20, 2024 4:22 pmZastanawiam się, co masz na myśli?mmiikk wrote: Sun Oct 20, 2024 1:55 pm
A to dlaczego? Bo mam właśnie kupić kondensacyjny a sterownik daje on/off
No rozwiń zdanie , które napisałeś tak dla laika, pytam dlaczego?:Przy kotłach kondensacyjnych, te wszystkie sterowniki ON-OFF to o d... rozbić.
Kocioł kondensacyjny ma wyższą sprawność przy niskich temperaturach.Więc jeśli kocioł pracuje ciągle i zaczyna osiągać zadaną temperaturę, zaczyna obniżać moc palnika i tak sobie zjeżdża z mocą. Jeśli osiagnie temperaturę w pomieszczeniu, termostat go wyłączy. Przy następnym odpaleniu idzie na maksa bo dąży do osiągnięcia temperatury i tak w kółko, to jest to taktowanie.Nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć,ale tak jest.Dla niedowiarków mogę zrobić zdjęcia z analizy spalin na minimalnej i maksymalnej mocy,gdzie pięknie widać jego sprawność. Na mocy maksymalnej to jest 90 parę procent,a na minimalnej udało mi się osiągnąć 106-108%.Dlatego też przy wyborze kotła proponuję sprawdzić do jakiej minimalnej mocy może taki kocioł modulować.
Czyli mówisz że kocioł mniej zużyje gdy będzie pracował ciągle niż kiedy będzie włączany na dogrzanie przy zadanej temperaturze grzania kotła np 45 stopni?woytas1 wrote: Wed Oct 23, 2024 7:29 pmDlatego,że:mmiikk wrote: Mon Oct 21, 2024 8:57 amEee?
No rozwiń zdanie , które napisałeś tak dla laika, pytam dlaczego?:Przy kotłach kondensacyjnych, te wszystkie sterowniki ON-OFF to o d... rozbić.
Kocioł kondensacyjny ma wyższą sprawność przy niskich temperaturach.Więc jeśli kocioł pracuje ciągle i zaczyna osiągać zadaną temperaturę, zaczyna obniżać moc palnika i tak sobie zjeżdża z mocą. Jeśli osiagnie temperaturę w pomieszczeniu, termostat go wyłączy. Przy następnym odpaleniu idzie na maksa bo dąży do osiągnięcia temperatury i tak w kółko, to jest to taktowanie.Nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć,ale tak jest.Dla niedowiarków mogę zrobić zdjęcia z analizy spalin na minimalnej i maksymalnej mocy,gdzie pięknie widać jego sprawność. Na mocy maksymalnej to jest 90 parę procent,a na minimalnej udało mi się osiągnąć 106-108%.Dlatego też przy wyborze kotła proponuję sprawdzić do jakiej minimalnej mocy może taki kocioł modulować.