Witajcie, zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w swoim mieszkaniu i szukam najlepszegp/tańszego rozwiązania.
Stąd mam kilka pytań.
1 - Moduły jakiej firmy polecacie? Sonoff? Zamel? Różnica w cenie kolosalna, a jak z dzialaniem? Wytrzymałością?
2 - czy są moduły 5 kanałowe - dopuszkowe? Mam 3 włączniki, jeden nad drugim. Wyczytałem na forum, że nie powinno się ich instalować jeden nad drugim, bo są problemy z WiFi. Więc może jest moduł, do którego podłącze naraz sygnałów, zamiast montować 3 moduły obok siebie.
Z góry dziękuję za pomoc
Co lepsze?
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ja polecam Zamel (na Wi-Fi). Działają niezawodnie, a w razie jakiegokolwiek problemu masz pełne wsparcie oraz serwis. Przejrzyj sobie trochę wątków w dziale "gotowy sprzęt" i zobacz jak kończy się jakakolwiek awaria urządzeń firmy Zamel - jeszcze nie widziałem, aby urządzenie nie zostało wymienione na nowe - niezależnie od przyczyny uszkodzenia czy tego, czy urządzenie miało rok, czy 5 lat.MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 7:43 am Witajcie, zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w swoim mieszkaniu i szukam najlepszegp/tańszego rozwiązania.
Stąd mam kilka pytań.
1 - Moduły jakiej firmy polecacie? Sonoff? Zamel? Różnica w cenie kolosalna, a jak z dzialaniem? Wytrzymałością?
2 - czy są moduły 5 kanałowe - dopuszkowe? Mam 3 włączniki, jeden nad drugim. Wyczytałem na forum, że nie powinno się ich instalować jeden nad drugim, bo są problemy z WiFi. Więc może jest moduł, do którego podłącze naraz sygnałów, zamiast montować 3 moduły obok siebie.
Wkrótce będą też dostępne włączniki dopuszkowe z serii Auraton Smart (na radiu - wymagają też bramki Auraton Box).
Supla jest darmowa, ale to nie znaczy, że rozwój i utrzymanie projektu nic nie kosztuje. Kupując gotowe produkty z Suplą wspierasz cały projekt. Kupując Sonoffa dostajesz urządzenie bez żadnych gwarancji czy też certyfikatów (bo wszystkie są przynajmniej z wgranym zmodyfikowanym oprogramowaniem, więc Sonoff czy inny producent, nie musi tutaj niczego Tobie zapewnić).
Urządzenia dopuszkowe raczej bez problemu radzą sobie w puszkach obok siebie. Także tym bym się nie przejmował.
Ja mam w rodzielni zamontowane ze 2 rzędy po 10 sztuk SRW-02m i ROW-04m i żaden nie ma problemów z Wi-Fi.
Tutaj masz pełny katalog oficjalnych urządzeń: https://www.supla.org/pl/devices
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
MARCIND
No właśnie tutaj na forum czytałem się, że obok siebie w poziomie jeszcze jest ok, ale w pionie są problemy z łapaniem wifi.
Ok, w takim razie będę szukał Zamela
I zapoznam sie również z pełnym katalogiem produktów. Dziękuję
Ok, w takim razie będę szukał Zamela
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ja bym ich nie składał "jeden nad drugim", ale w sensie, że na taką kanapkę. Ogólnie tam są anteny i zbyt bliska odległość między jakimikolwiek antenami powoduje, że pojawiają się zakłócenia. Ale przy 4-5 cm odstępu u mnie nie ma problemów.MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 8:47 am No właśnie tutaj na forum czytałem się, że obok siebie w poziomie jeszcze jest ok, ale w pionie są problemy z łapaniem wifi.
Ok, w takim razie będę szukał Zamela![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
ramar4
klew wrote: Thu Oct 24, 2024 8:32 amJa polecam Zamel (na Wi-Fi). Działają niezawodnie, a w razie jakiegokolwiek problemu masz pełne wsparcie oraz serwis. Przejrzyj sobie trochę wątków w dziale "gotowy sprzęt" i zobacz jak kończy się jakakolwiek awaria urządzeń firmy Zamel - jeszcze nie widziałem, aby urządzenie nie zostało wymienione na nowe - niezależnie od przyczyny uszkodzenia czy tego, czy urządzenie miało rok, czy 5 lat.MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 7:43 am Witajcie, zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w swoim mieszkaniu i szukam najlepszegp/tańszego rozwiązania.
Stąd mam kilka pytań.
Wkrótce będą też dostępne włączniki dopuszkowe z serii Auraton Smart (na radiu - wymagają też bramki Auraton Box).
Supla jest darmowa, ale to nie znaczy, że rozwój i utrzymanie projektu nic nie kosztuje. Kupując gotowe produkty z Suplą wspierasz cały projekt. Kupując Sonoffa dostajesz urządzenie bez żadnych gwarancji czy też certyfikatów (bo wszystkie są przynajmniej z wgranym zmodyfikowanym oprogramowaniem, więc Sonoff czy inny producent, nie musi tutaj niczego Tobie zapewnić).
Urządzenia dopuszkowe raczej bez problemu radzą sobie w puszkach obok siebie. Także tym bym się nie przejmował.
Ja mam w rodzielni zamontowane ze 2 rzędy po 10 sztuk SRW-02m i ROW-04m i żaden nie ma problemów z Wi-Fi.
Tutaj masz pełny katalog oficjalnych urządzeń: https://www.supla.org/pl/devices
Potwierdzam słowa klewa z zamelem nie ma żadnego ale to żadnego problemu po 4 latach wymienili mi rws311j na nowy bez żadnych problemów z modułami supli nawet po gwarancji można się dogadać z zamlem trochę drożej ale warto
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
Dla każdego kanału z każdego zamontowanego sterownika będziesz widział w apce RSSI i siłę sygnału WiFi. W razie kłopotów z którymkolwiek upychasz go w puszcze odwrotnie, albo do góry kablami i problem się rozwiązujeMARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 8:47 am No właśnie tutaj na forum czytałem się, że obok siebie w poziomie jeszcze jest ok, ale w pionie są problemy z łapaniem wifi.
Ok, w takim razie będę szukał Zamela![]()
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
MARCIND
Ok, dziękuję. Ważne, że to jest możliwe.klew wrote: Thu Oct 24, 2024 8:58 am Ja bym ich nie składał "jeden nad drugim", ale w sensie, że na taką kanapkę. Ogólnie tam są anteny i zbyt bliska odległość między jakimikolwiek antenami powoduje, że pojawiają się zakłócenia. Ale przy 4-5 cm odstępu u mnie nie ma problemów.
Ale zaczynam się zastanawiać, czy nie prościej byloby zamontować moduł nie w gniazdku, ale w obudowie lampy?
I jeszcze jedno pytanie. Koledzy sugerują szukanie różnych produktów na allegro, tak robię, ale często znajdują ofert zamela ale z oznaczeniem producent inny... kosztują ok 100 gdzie te zamelowskie ok 150 minimu. Rozumiem, że to na 99% podróba.
I ostatnie pytanie. Głowica termostatyczna, widzę, że jest... ale jest czarna?
-
MARCIND
https://allegro.pl/oferta/sterownik-odb ... 6690368425
Jest zielony... cena niska... natomiast wygląda na myfrienda, kraj wysyłki Chiny... rozumiem, że to shit?
Jest zielony... cena niska... natomiast wygląda na myfrienda, kraj wysyłki Chiny... rozumiem, że to shit?