Co lepsze?

MARCIND

Witajcie, zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w swoim mieszkaniu i szukam najlepszegp/tańszego rozwiązania.

Stąd mam kilka pytań.

1 - Moduły jakiej firmy polecacie? Sonoff? Zamel? Różnica w cenie kolosalna, a jak z dzialaniem? Wytrzymałością?

2 - czy są moduły 5 kanałowe - dopuszkowe? Mam 3 włączniki, jeden nad drugim. Wyczytałem na forum, że nie powinno się ich instalować jeden nad drugim, bo są problemy z WiFi. Więc może jest moduł, do którego podłącze naraz sygnałów, zamiast montować 3 moduły obok siebie.

Z góry dziękuję za pomoc
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 7:43 am Witajcie, zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w swoim mieszkaniu i szukam najlepszegp/tańszego rozwiązania.

Stąd mam kilka pytań.

1 - Moduły jakiej firmy polecacie? Sonoff? Zamel? Różnica w cenie kolosalna, a jak z dzialaniem? Wytrzymałością?

2 - czy są moduły 5 kanałowe - dopuszkowe? Mam 3 włączniki, jeden nad drugim. Wyczytałem na forum, że nie powinno się ich instalować jeden nad drugim, bo są problemy z WiFi. Więc może jest moduł, do którego podłącze naraz sygnałów, zamiast montować 3 moduły obok siebie.
Ja polecam Zamel (na Wi-Fi). Działają niezawodnie, a w razie jakiegokolwiek problemu masz pełne wsparcie oraz serwis. Przejrzyj sobie trochę wątków w dziale "gotowy sprzęt" i zobacz jak kończy się jakakolwiek awaria urządzeń firmy Zamel - jeszcze nie widziałem, aby urządzenie nie zostało wymienione na nowe - niezależnie od przyczyny uszkodzenia czy tego, czy urządzenie miało rok, czy 5 lat.

Wkrótce będą też dostępne włączniki dopuszkowe z serii Auraton Smart (na radiu - wymagają też bramki Auraton Box).

Supla jest darmowa, ale to nie znaczy, że rozwój i utrzymanie projektu nic nie kosztuje. Kupując gotowe produkty z Suplą wspierasz cały projekt. Kupując Sonoffa dostajesz urządzenie bez żadnych gwarancji czy też certyfikatów (bo wszystkie są przynajmniej z wgranym zmodyfikowanym oprogramowaniem, więc Sonoff czy inny producent, nie musi tutaj niczego Tobie zapewnić).

Urządzenia dopuszkowe raczej bez problemu radzą sobie w puszkach obok siebie. Także tym bym się nie przejmował.
Ja mam w rodzielni zamontowane ze 2 rzędy po 10 sztuk SRW-02m i ROW-04m i żaden nie ma problemów z Wi-Fi.

Tutaj masz pełny katalog oficjalnych urządzeń: https://www.supla.org/pl/devices
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
MARCIND

No właśnie tutaj na forum czytałem się, że obok siebie w poziomie jeszcze jest ok, ale w pionie są problemy z łapaniem wifi.

Ok, w takim razie będę szukał Zamela :-)

I zapoznam sie również z pełnym katalogiem produktów. Dziękuję
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 8:47 am No właśnie tutaj na forum czytałem się, że obok siebie w poziomie jeszcze jest ok, ale w pionie są problemy z łapaniem wifi.

Ja bym ich nie składał "jeden nad drugim", ale w sensie, że na taką kanapkę. Ogólnie tam są anteny i zbyt bliska odległość między jakimikolwiek antenami powoduje, że pojawiają się zakłócenia. Ale przy 4-5 cm odstępu u mnie nie ma problemów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ramar4

klew wrote: Thu Oct 24, 2024 8:32 am
MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 7:43 am Witajcie, zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w swoim mieszkaniu i szukam najlepszegp/tańszego rozwiązania.

Stąd mam kilka pytań.

Ja polecam Zamel (na Wi-Fi). Działają niezawodnie, a w razie jakiegokolwiek problemu masz pełne wsparcie oraz serwis. Przejrzyj sobie trochę wątków w dziale "gotowy sprzęt" i zobacz jak kończy się jakakolwiek awaria urządzeń firmy Zamel - jeszcze nie widziałem, aby urządzenie nie zostało wymienione na nowe - niezależnie od przyczyny uszkodzenia czy tego, czy urządzenie miało rok, czy 5 lat.

Wkrótce będą też dostępne włączniki dopuszkowe z serii Auraton Smart (na radiu - wymagają też bramki Auraton Box).

Supla jest darmowa, ale to nie znaczy, że rozwój i utrzymanie projektu nic nie kosztuje. Kupując gotowe produkty z Suplą wspierasz cały projekt. Kupując Sonoffa dostajesz urządzenie bez żadnych gwarancji czy też certyfikatów (bo wszystkie są przynajmniej z wgranym zmodyfikowanym oprogramowaniem, więc Sonoff czy inny producent, nie musi tutaj niczego Tobie zapewnić).

Urządzenia dopuszkowe raczej bez problemu radzą sobie w puszkach obok siebie. Także tym bym się nie przejmował.
Ja mam w rodzielni zamontowane ze 2 rzędy po 10 sztuk SRW-02m i ROW-04m i żaden nie ma problemów z Wi-Fi.

Tutaj masz pełny katalog oficjalnych urządzeń: https://www.supla.org/pl/devices

Potwierdzam słowa klewa z zamelem nie ma żadnego ale to żadnego problemu po 4 latach wymienili mi rws311j na nowy bez żadnych problemów z modułami supli nawet po gwarancji można się dogadać z zamlem trochę drożej ale warto
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

MARCIND wrote: Thu Oct 24, 2024 8:47 am No właśnie tutaj na forum czytałem się, że obok siebie w poziomie jeszcze jest ok, ale w pionie są problemy z łapaniem wifi.

Dla każdego kanału z każdego zamontowanego sterownika będziesz widział w apce RSSI i siłę sygnału WiFi. W razie kłopotów z którymkolwiek upychasz go w puszcze odwrotnie, albo do góry kablami i problem się rozwiązuje ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Wpisz sobie supla w olx lub allegro, bywają tam rzeczy (nieoficjalne) których zamel nie ma w ofercie np panel dotykowy supla na sciane, różne czujniki.
MARCIND

klew wrote: Thu Oct 24, 2024 8:58 am Ja bym ich nie składał "jeden nad drugim", ale w sensie, że na taką kanapkę. Ogólnie tam są anteny i zbyt bliska odległość między jakimikolwiek antenami powoduje, że pojawiają się zakłócenia. Ale przy 4-5 cm odstępu u mnie nie ma problemów.
Ok, dziękuję. Ważne, że to jest możliwe.

Ale zaczynam się zastanawiać, czy nie prościej byloby zamontować moduł nie w gniazdku, ale w obudowie lampy?

I jeszcze jedno pytanie. Koledzy sugerują szukanie różnych produktów na allegro, tak robię, ale często znajdują ofert zamela ale z oznaczeniem producent inny... kosztują ok 100 gdzie te zamelowskie ok 150 minimu. Rozumiem, że to na 99% podróba.

I ostatnie pytanie. Głowica termostatyczna, widzę, że jest... ale jest czarna? :-) Szukając na allegro, czy google przekierowuje mnie to Tuya, ZigBee, ale nie widzę nigdzie czarnej głowicy wspierającej SUPLA - chyba, że można je dostosować?
Duch__
Been thanked: 6 times

Zielone moduły są na 99% zamela. Zostawiam 1% jako błąd mojej analizy rynku. Z zamelami nie mam żadnego problemu. Sonoffy padają na potęgę u mnie, bo nie nadają się do większych mocy. Idź w zamela.
MARCIND

https://allegro.pl/oferta/sterownik-odb ... 6690368425

Jest zielony... cena niska... natomiast wygląda na myfrienda, kraj wysyłki Chiny... rozumiem, że to shit?

Return to “Pomoc”