Zaproszenie do testów Auraton/Supla

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Bartoni wrote: Wed Oct 23, 2024 8:21 pm
[email protected] wrote: Wed Oct 23, 2024 6:53 pm
Bartoni wrote: Wed Oct 23, 2024 6:47 pm Głowica ma w sobie czujnik temperatury? On mierzy temperature pomieszczenia czy temperature cieczy która przepływa? Do tej głowicy muszę mieć jakieś dodatkowe czujniki temperatury? Muszą być od auraton czy dowolne?
Głowica mierzy temperaturę powietrza w miejscu montażu czyli kilka cm od grzejnika. Do sterowania można wykorzystać temperaturę głowicy lub zastosować dodatkowy termometr lub termostat. Obecnie można użyć tylko urządzeń Auraton Smart.

Czy ta temperatura nie jest zawyżona z powodu bliskiego montażu głowicy od grzejnika?

Będzie niedługo możliwość używania innych urządzeń jako dodatkowy termometr?
Pomiar przy grzejniku zawsze będzie zawyżony dlatego stosuje się dodatkowy termometr (TS) lub termostat (HM).
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Przerabiałem to musi być czujnik zewnętrzny wtedy dział to super 😁, ten wbudowany traktował bym jako awaryjny . Jeśli chce się sterować temperaturą precyzyjnie .
QLQ

Jaki jest mega największy mankament tego systemu- nie ma prądu to nie ma nic. Ok możemy zdjąć obudowę glowicy grzejnika i się otworzy na max .... a jak jest z innymi akurtatorami?

System jest ok jak jest wifi i sterowanie. Ale jak zmienić nastawy glowicy jak nie mamy zasilania/ połączenia bramki...
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

QLQ wrote: Fri Oct 25, 2024 5:58 pm Jaki jest mega największy mankament tego systemu- nie ma prądu to nie ma nic. Ok możemy zdjąć obudowę glowicy grzejnika i się otworzy na max .... a jak jest z innymi akurtatorami?

System jest ok jak jest wifi i sterowanie. Ale jak zmienić nastawy glowicy jak nie mamy zasilania/ połączenia bramki...
Sory ale w dzisiejszych czasach nie ma prądu = nie ma ogrzewania. Nie działają piece gazowe, przy zwykłych piecach nie działają pompki CO, w blokach nie działają pompy na węźle itd. Dlatego uważam że akurat sterowanie z Supli przy braku prądu to najmniejszy problem.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
QLQ

robertklepacki94 wrote: Fri Oct 25, 2024 6:02 pm
QLQ wrote: Fri Oct 25, 2024 5:58 pm Jaki jest mega największy mankament tego systemu- nie ma prądu to nie ma nic. Ok możemy zdjąć obudowę glowicy grzejnika i się otworzy na max .... a jak jest z innymi akurtatorami?

Sory ale w dzisiejszych czasach nie ma prądu = nie ma ogrzewania. Nie działają piece gazowe, przy zwykłych piecach nie działają pompki CO, w blokach nie działają pompy na węźle itd. Dlatego uważam że akurat sterowanie z Supli przy braku prądu to najmniejszy problem.
Czyli prawdę mówiąc jesteśmy w "cza.......j d......ie" 🤣😂🤣
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Kupiłem nową głowicę i gdy daje włącza lub wyłącz w termostacie to pojawia się sygnał dźwiękowy , na pozostałych testowych tego nie mam . Może coś z nią nie tak ?
Gitman

Zależy kto :D :lol: u mnie co prawda pompka jest założona ale bez niej grawitacja działa ;) także jak będzie blackout to zapraszam do mnie chłopaki na rozgrzanie się a i niech każdy że sobą weźmie po worku groszku dla wsadu 🥶
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

QLQ wrote: Fri Oct 25, 2024 6:12 pm
robertklepacki94 wrote: Fri Oct 25, 2024 6:02 pm

Czyli prawdę mówiąc jesteśmy w "cza.......j d......ie" 🤣😂🤣
Jeśli nie ma prądu to i tak wiele urządzeń nie pracuje ale jeśli ktoś połączył bezpośrednio termostat z głowicą to po zaniku zasilania bramki elementy przełączą się na łączność zapasową (bezpośrednią) i wówczas będzie można sterować głowicą za pomocą termostatu. Dla przypomnienia jedno i drugie urządzenie pracuje na baterie. Czas przełączenia do godziny.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Gitman wrote: Fri Oct 25, 2024 6:52 pm Zależy kto :D :lol: u mnie co prawda pompka jest założona ale bez niej grawitacja działa ;) także jak będzie blackout to zapraszam do mnie chłopaki na rozgrzanie się a i niech każdy że sobą weźmie po worku groszku dla wsadu 🥶
Ja przy pompie ciepła jestem zaopatrzony w agregat 5KW także również zapraszam ale z BP95 lub butlą z gazem :lol: :lol:
Niestety jesteśmy w dzisiejszych czasach uzależnieni od dostaw energii.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

robertklepacki94 wrote: Fri Oct 25, 2024 7:17 pm
Gitman wrote: Fri Oct 25, 2024 6:52 pm Zależy kto :D :lol: u mnie co prawda pompka jest założona ale bez niej grawitacja działa ;) także jak będzie blackout to zapraszam do mnie chłopaki na rozgrzanie się a i niech każdy że sobą weźmie po worku groszku dla wsadu 🥶
Ja przy pompie ciepła jestem zaopatrzony w agregat 5KW także również zapraszam ale z BP95 lub butlą z gazem :lol: :lol:
Niestety jesteśmy w dzisiejszych czasach uzależnieni od dostaw energii.
Dokładnie ja miałem grawitację ale zachciało się komfortu i trochę mniej zaglądania do kotłowni i teraz jest co jest mam bufor i niestety trzeba jeszcze dokupić awaryjne zasilanie 🤣 a wcześniej żona twierdziła że jest źle bo trzeba było co jakiś czas podłożyć do pieca. Więc teraz niestety nie ma prądu nie ma ogrzewania 😁 .
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton

Return to “Nowości”