Alternatywne sterowanie ogrzewaniem na kotle gazowym + stan

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Możliwe że i u mnie jak by sie wgryźć w te parametry to by szło to zmienić. Ale tak jak mówisz... w Twoim przypadku praca ciągła to opcja. U mnie albo opcja albo tak jest i już. Fabrycznie było że chodzi non stop. Może bym sie tym bardziej zainteresował kiedyś gdybym nie zrobił sterowania kotłem. Teraz mi to już wszystko jedno jak ta pompa by działała jak by nie było centralki :) Na pewno jednak nie ma awarii żadnego czujnika. Ten kocioł ma monitorowane czujniki i w przypadku awarii czujnika zgłosiłby błąd. Już prędzej tak jak napisał @duch. Może to była by kwestia jakiegoś przełączenia odpowiedniego parametru. A jest ich sporo.
Kuba.DeX

zzrr wrote: Thu Oct 24, 2024 7:57 pm
Kuba.DeX wrote: Sat Oct 19, 2024 6:48 am Ale pytanie jest następujące - czy aby widzieć stan żądania pokojówki mogę w szeregu wpiąć cewkę przekaźnika (na odpowiednie napięcie, jak już sprawdzę) a styki dalej do Wemosa czy nawet wczesniej wspomnianego Sonoffa?
Jakiś inny pomysł na sprawdzenie czy dany obwód został zamknięty przez przekaźnik zewnętrzny?
Jeśli tak jak napisałeś jest to złącze OpenTherm to absolutnie nie możesz tego robić. To jest wyjście dla wspomnianego protokołu i skoro na tym gniazdku masz sterownik pokojowy to znaczy że komunikacja z tym sterownikiem odbywa sie po tym protokole i na dodatek masz w takiej sytuacji nie tylko termostat on/of ale o jakimś algorytmie sterowania również temperaturą wody w zależności od temperatury osiągnietej w miejscu gdzie on sie znajduje. Włączenie przekaźnika może zakłócić komunikację. Termet ma fajne rozwiązanie w postaci systemu "System Comfort" poczytaj o tym bo żeby to wytlumaczyć za dużo by tu było pisania. Pytanie czy jesteś zainteresowany jakimś DIY bo też łatwiej by było coś poradzić
Nie mam. Mam zwykły Euroster 2000 TX który zwiera. Termet ma złącze opisane jako RT/OT.
A System Comfort jest sterowany LINem a nie na OT. OT wg Termeta to sterowniki ST-2801, Easy Remote i ST-292
zzrr

Kuba.DeX wrote: Sun Oct 27, 2024 3:28 pm A System Comfort jest sterowany LINem a nie na OT. OT wg Termeta to sterowniki ST-2801, Easy Remote i ST-292
Czy ja Ci napisałem że System Comfort komunikuje się przez styki OT? 18V to typowe napięcie na LIN. Przez RT/OT owszem jest OpenTherm , faktycznie masz racje przy odpowiednim sterowniku. Tak czy inaczej żadnych cewek przekaźnika w tych obwodach nie włączaj. Chyba że chcesz sobie uwalić sterownik w kotle. Po za tym System Comfort jeśli się zrezygnuje z możliwości monitorowania parametrów pracy kotła można też podłączyć pod OT/RT. Poniżej dwa najprostrze z wielu możliwych rozwiązań. Niestety to dość drogie rozwiązanie. Ja używam tego modułu, ale tylko do monitorowania pracy kotła. Można też oczywiście przestawiać parametry jeśli potrzeba. Zdecydowanie prostrze jest np. ustawienie krzywej grzewczej niż za pomocą parametrów liczbowych dostępnych przez tryb serwisowy. Termostaty i centralkę sterującą siłownikami na rozdzielaczu podłączoną do kotła wykonałem sobie "po swojemu DIY"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kuba.DeX

zzrr wrote: Sun Oct 27, 2024 9:19 pm Czy ja Ci napisałem że System Comfort komunikuje się przez styki OT? 18V to typowe napięcie na LIN. Przez RT/OT owszem jest OpenTherm , faktycznie masz racje przy odpowiednim sterowniku."
A jak podłączyć pod LIN jak dostępne są tylko złącza jak na rysunku? Chyba, że tylko z drugiego schematu od Ciebie na styczniku
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

Przypomnij jaki masz kocioł?
Ok. Już znalazłem. Chwila

Więc ok. Masz sterownik w kotle Honeywell. Więc faktycznie tego modułu nie podłączysz przez LIN, brak. Pozostają ewentualnie opcje przez RT/OT lub coś zrobionego samodzielnie.
Kuba.DeX

zzrr wrote: Sun Oct 27, 2024 9:41 pm Przypomnij jaki masz kocioł?
Ok. Już znalazłem. Chwila

Więc ok. Masz sterownik w kotle Honeywell. Więc faktycznie tego modułu nie podłączysz przez LIN, brak. Pozostają ewentualnie opcje przez RT/OT lub coś zrobionego samodzielnie.
Aktualnie najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem będzie podpięcie Eurostera do modułu z Suplą, na którym będzie warunkowanie przekaźnika zwierającego styk OT/RT (aby wyeliminować brak sterowania od pokojowego w przypadku braku internetu/clouda), bo widzę że od jakiegoś czasu w GG można warunkować "krańcówką". Będzie opcja odpalenia ręcznego, będzie podgląd sygnału z pokojówki, czyli to co potrzebowałem
zzrr

Kuba.DeX wrote: Sun Oct 27, 2024 9:57 pm Aktualnie najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem będzie podpięcie Eurostera do modułu z Suplą, na którym będzie warunkowanie przekaźnika zwierającego styk OT/RT (aby wyeliminować brak sterowania od pokojowego w przypadku braku internetu/clouda), bo widzę że od jakiegoś czasu w GG można warunkować "krańcówką". Będzie opcja odpalenia ręcznego, będzie podgląd sygnału z pokojówki, czyli to co potrzebowałem
Sory jesli Cie dobrze nie zrozumiałem. Jeśli jednak potrzebujesz wyłączyć ogrzewanie czasami kiedy np Termostat pokojowy ma styki zwarte, lub włączyć kiedy rozwarte. To nie podłączaj żadnych cewek tylko zrób po prostu z SUPLI sterowanie dwoma przekaźnikami i styki te sterowane w przekaźnikach daj z jednego szeregowo ze stykami w sterowniku pokojowym a drugi przekaźnik daj równolegle przed tym włączonym szeregowo. Jak włączysz szeregowy a wyłączysz ten równoległy będzie sterowanie z termostatu pokojowego. No chyba że faktycznie tak jak napisałeś wyżej. Ale szczerze mówiąc ja nie wiem o co chodzi. Nie wiem jakie ma możliwości GG pod kątem krańcówek warunkowań itp.
Kuba.DeX

zzrr wrote: Sun Oct 27, 2024 10:10 pm
Kuba.DeX wrote: Sun Oct 27, 2024 9:57 pm Aktualnie najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem będzie podpięcie Eurostera do modułu z Suplą, na którym będzie warunkowanie przekaźnika zwierającego styk OT/RT (aby wyeliminować brak sterowania od pokojowego w przypadku braku internetu/clouda), bo widzę że od jakiegoś czasu w GG można warunkować "krańcówką". Będzie opcja odpalenia ręcznego, będzie podgląd sygnału z pokojówki, czyli to co potrzebowałem
Sory jesli Cie dobrze nie zrozumiałem. Jeśli jednak potrzebujesz wyłączyć ogrzewanie czasami kiedy np Termostat pokojowy ma styki zwarte, lub włączyć kiedy rozwarte. To nie podłączaj żadnych cewek tylko zrób po prostu z SUPLI sterowanie dwoma przekaźnikami i styki te sterowane w przekaźnikach daj z jednego szeregowo ze stykami w sterowniku pokojowym a drugi przekaźnik daj równolegle przed tym włączonym szeregowo. Jak włączysz szeregowy a wyłączysz ten równoległy będzie sterowanie z termostatu pokojowego. No chyba że faktycznie tak jak napisałeś wyżej. Ale szczerze mówiąc ja nie wiem o co chodzi. Nie wiem jakie ma możliwości GG pod kątem krańcówek warunkowań itp.
Nie, potrzebuję móc włączyć ogrzewanie kiedy pokojowy tego nie chce, nie wyłączyć jak pokojowy chce grzać :) i dodatkowo widzieć jaki jest stan pokojowego, a na 2 przekaźnikach w układzie jak piszesz nie będzie podglądu. Po prostu zamiast wpinać w szereg cewkę (co zostało odradzone) pokojówka będzie offline sterowała przekaźnikiem w Suplowym urządzeniu
zzrr

Kuba.DeX wrote: Mon Oct 28, 2024 5:20 am Nie, potrzebuję móc włączyć ogrzewanie kiedy pokojowy tego nie chce, nie wyłączyć jak pokojowy chce grzać :) i dodatkowo widzieć jaki jest stan pokojowego, a na 2 przekaźnikach w układzie jak piszesz nie będzie podglądu. Po prostu zamiast wpinać w szereg cewkę (co zostało odradzone) pokojówka będzie offline sterowała przekaźnikiem w Suplowym urządzeniu
W tym rozwiązaniu co Ci napisałem można wymusić grzanie i wymusić wyłączenie grzania. Faktycznie podgląd nie uwzględniony.
Kuba.DeX wrote: Mon Oct 28, 2024 5:20 am ..."pokojówka będzie offline sterowała przekaźnikiem w Suplowym urządzeniu"
Czyli odłączysz pokojowy od kotła a podłączysz jakiś Suplowy wyzwalacz. A przy kotle dasz przekaźnik sterowany z Supli tak?
Duch__
Been thanked: 6 times

A nie lepiej wpiąć się równilegle do styków istniejącego termostatu. Piec będzie grzał zawsze jeśli którykolwiek ze styków będzie wyzwolony.

Return to “Pomoc”