Sterowanie ogrzewaniem podłogowym SUPLA

m.sta

Dzień dobry,

Potrzebuję wiedzy.

Mam rozdzielacz ogrzewania podłogowego, na głowicach założone siłowniki z wyjściem na zasilanie 230V.

Akurat mam 4 strefy i do sterowania chciałem użyć zwykłego Sonoff 4ch z wgrana Suplą. Ustawiłem że przekaźniki mają być termostatami, ale jak ustawić żeby pobierały temperaturę z czujników które mam w pokojach ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz wskazać tam tylko termometry, które są podłączone do tego samego urządzenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
m.sta

A czy istnieje jakiś sposób żeby to obejść ? żeby wykorzystać czujniki temp. w pokojach do sterowania siłownikami na listwie ?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

m.sta wrote: Sun Oct 27, 2024 1:33 pm A czy istnieje jakiś sposób żeby to obejść ? żeby wykorzystać czujniki temp. w pokojach do sterowania siłownikami na listwie ?
Da się aczkolwiek rozwiązanie niezbyt stabilne. Wrzucasz GG na sonoffa i temperature pobierasz za pomocą linków bezpośrednich
YoMan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Jeden z kolegów robił podobne sterowanie ale na ESP32 rozdzielacz i termometry.
Komunikacja była lokalna po bluetooth. Tu profil kolegi memberlist.php?mode=viewprofile&u=10350
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

YoMan wrote: Sun Oct 27, 2024 3:14 pm
m.sta wrote: Sun Oct 27, 2024 1:33 pm A czy istnieje jakiś sposób żeby to obejść ? żeby wykorzystać czujniki temp. w pokojach do sterowania siłownikami na listwie ?
Da się aczkolwiek rozwiązanie niezbyt stabilne. Wrzucasz GG na sonoffa i temperature pobierasz za pomocą linków bezpośrednich
Stabilne stabilne. pod warunkiem że nie będzie na SonOfie tak jak @YoMan napisał. To co mam uruchomiłem zeszłej zimy. Może mi ktoś wierzyć albo nie, ale nawet termostatów nie wyłączałem przez lato. Wyłaczyłem tylko centralkę. W tym roku już działa od miesiąca. Nie miałem ani razu żadnego laga na termostatach albo żeby mi nie wróciła samoczynnie łączność między termostatami a centralką po jakichś zanikach napięcia. Wyłączenia chwilowego z sieci itp.
Ten profil co @Lektor podesłał to akurat się złożyło że wszedłem w temat poczytać. Jeśli będzie taka potrzeba to co wiem to podpowiem ;)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Bardziej mi chodziło o stabilność sieci wifi bo z tym jak widać u wielu jest problem
YoMan
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

YoMan wrote: Mon Oct 28, 2024 7:16 pm Bardziej mi chodziło o stabilność sieci wifi bo z tym jak widać u wielu jest problem
Aaaa... no tak. różnie faktycznie bywa. :P
m.sta

Trochę pogłówowałem i wymyśliłem jako takie rozwiązanie:

W każdym pokoju mam sonnoff basic z czujnikiem temperatury je ustawiłem jako termostaty ale nie podłączyłem nic na wyjściu.

Użyłem je jako sterowniki dla modułu wykonawczego sonoff 4ch umieszczonego w rozdzielni ogrzewania podłogowego który steruje siłownikami w czterech strefach.
Dodatkowo w kotłowni mam jeszcze jeden sonoff basic który steruje pompą obiegową ogrzewania podłogowego.

I teraz tak, termometry w pokojach działają jako termostaty a do nich dodałem reakcje że gdy termostat przestanie / zacznie grzać żeby włączało / wyłączało odpowiedni kanał na sonofie 4ch odpowidający za daną strefę oraz pompę obiegową w kotłowni.

Mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi :)) póki co działa drugi dzień zobaczymy jak będzie dalej :D

Na przyszłą zimę i tak mam w planach zrobić sterowania na systemie tech. ale w tym roku budżet nie puszcza więc tak na około musi być :))
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

m.sta wrote: Tue Oct 29, 2024 7:21 pm Mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi :)) póki co działa drugi dzień zobaczymy jak będzie dalej :D
Rozumiemy, ale czy jesteś świadom jak padnie dostęp do serwera to sterowanie leży.

Masz swój serwer w domu czy korzystasz z serwerów Supla?
Jak z serwerów Supla, to wystarczy że padnie ci net i ogrzewania nie masz albo grzeje na okrągło.

Rozwiązanie kolegi @zzrr jest niezależne od połączenia z internetem, gdyż moduły łączą się P2P.

Również myślałem o rozwiązaniu @zzrr ale byłem już mocno zaawansowany w sterowanie poprzez Tuta i protokół ZigBee (całe sterowanie działa mi lokalnie, łącznie z czujnikami otwarcia okien).
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/

Return to “Pomoc”