[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

slawek

Wojtku - ta płytka (niebieski laminat/soldermaska):https://pl.aliexpress.com/item/AC-DC-5V ... 0.0.Kk9JOR
ma inny układ wyprowadzeń, chyba, że płytka w nowej wersji przewiduje także i ten moduł... natomiast ESP12S pasuje zamiennie jak najbardziej.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wojtas567

Wiem o których mówisz, zamawiałem właściwe a takie też dostałem https://pl.aliexpress.com/item/AC-DC-5- ... 0.0.LbMqOm niestety z ciężkim bólem ale udało się je zastosować.
a te które podałem zerknij na zdjęcie od spodu są prawidłowo rozmieszczone wyprowadzenia, chyba nowa wersja :)
Pozdrawiam
Wojtek
slawek

Mam też ten problem, jak zamawiałem, to wszystko na fotce pasowało, a przyszły niebieskie... już ich trochę uzbierałem ;) , teraz mam 2 sprawdzonych friendów, a tamte poczekają na nową wersję płytki... ;), ale na razie mam jeszcze stare i nie mam na to czasu...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
riu

Witam testuje sobie wlanie nowy soft incan i jest problem jeśli chodzi o cfg według opisu 10 x klik przechodzi w tryb konfiguracji i to działa, ale konfiguracja załącza się nawet przy przytrzymaniu przez 5 sek. I tu się pojawia problem jeśli gpi04 miało by być wykorzystane jako sensor. A tak jest połączony w incan 3
Espablo

masz na tym pinie pull-up?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
riu

Tak
Espablo

Jaka wersja firmware? Jak wrócę z ferii to sprawdzę ten efekt.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
riu

wersja v2.6
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Sprawdziłem przed momentem firmware inCan wersje 2.5.5 i 2.6 na module inCan v3.1

Obie wersje zachowują się u mnie prawidłowo.
Niezależnie czy mam Sensor1 na NO czy NC ustawiony, zamknięcie lub otwarcie obwodu i utrzymanie tego stanu powyżej 5s
nie powoduje u mnie przejścia w tryb konfiguracyjny. Coś musisz mieć nie tak.

Jaka jest historia tego modułu? Wrzucałeś na niego jakiś inny soft? Jeśli tak to czyściłeś go przed flashowaniem? Czego ewentualnie używasz do flashowania?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
riu

Do flashowania używam FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v0.9.3.1 , zapełniłem całą pamieć 4 x blank 1Mb , 0x000000 , 0x100000, 0x200000 , 0x300000, wgrywam od nowa incan easy 2.6v i cały czas jest to samo czyli wchodzi w cfg po 10x klik i przytrzymaniu 5 sek. Mam wemos d1 mini do testów pullup zrobiony miedzy 3.3V do D2 przez 4.7k rezystor,

Return to “SUPLA inCan by Espablo”